aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, lze kombinovat Modin s cipralexem? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Modin obsahuje třezalku, proto jeho kombinaci s Cipralexem nedoporučuji.

otázka

Dobrý den,otec je po operaci ,bere injekce na" ředění krve a poslední tři dny ho bolí chodidla, loupou se a dělají se mu červené skvrny. Prosím o radu, co by to mohlo být. Předem děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den. Doporučuji návštěvu lékaře, aby zkontroloval správnou dávku injekcí a stav nohou. Mohlo by se jednat o přílišné naředění krve.

otázka

Zdravim,mám malý dotaz,už asi týden mám takovou tupou bolest v oblasti pupku,která jde do levé strany a pobolívá do zad,tak nevim jestli to je vážné,nemám teploty a ani zácpu,a s jídlem jím normálně.

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Pokud se tedy Váš zdravotní stav nelepší, bude na místě navštívit lékaře. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den, prosím, mám předepsány preparáty na doplnění minerálů + další (jsem po resekci tenkého střeva - 47cm, Crownova choroba, velkobuněčný lymfom) a dlouhodobě trpím závratěmi, tetanií... Nevím přesně, jak rozložit užívání preparátů během dne: MAGNESIUM 1 420mg, BETAHISTIN ACTAVIS 16mg (1-0-1), CALCICHEEW 1000+D3, B-komlex. Vím, že by se neměly "potkat v trávicím traktu, protože se snižuje jejich vstřebávání. Prosím, poradíte mi?

odpověď

Dobrý den. Magnesium užívejte brzy ráno, Calcichew naopak večer, Betahistin ráno se snídaní a později odpoledne s jídlem (svačina či večeře), B-komplex zařaďte během dne.

otázka

Může wobenzym užívat neteř, která má intoleranci laktózy? Děkuji!

odpověď

Dobrý den. Wobenzym obsahuje laktózu. Jeho užívání nedoporučuji.

otázka

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně Nurofen junior žvýkací tobolky. Všude je uvedeno, že ho mohou užívat jen děti od 6/ 7 let. Je k tomu nějaký důvod vzhledem ke složení pomocných látek? Lékař nám běžně dávkuje při horečce ibuprofen v dávce 10 mg/ kg a dávku. Tudíž bych předpokládala, že tuto tabletu může již 10 kg dítě. Jde mi o to, že při onemocněních, kdy dítě musí polykat několik typů sirupů denně, je nemůže nakonec ani vidět a qje problém je do něj vpravit.V těchto případech jsou tobolky elegantním řešením. Je tedy možné užití i u dětí mladších? Děkuji za odpověď a přeji příjemné sváteční obdobi

odpověď

Dobrý den. Pro děti nad 20kg je tento Nurofen určen z toho důvodu, že denní dávka je 20-30mg/kg . To znamená 7-10mg/kg 3xdenně. U 10kg dítěte se dávka hůře počítá a mohlo by snadněji dojít k předávkování. Tzn. u 10kg dítěte je dávka zhruba 70-100mg maximálně 3xdenně. Bez porady s lékařem nedoporučuji tento Nurofen u menšího dítěte používat.

otázka

Dobrý den.Prosím o radu,na plícní chlamydie mi před lety Klacid nedělal dobře.Jaká antibiotika mohou nahradit léčbu chlamydií?Děkuji

odpověď

Dobrý den, léčbu určuje vždy lékař. Doporučuji s ním konzultovat předepsání jiných antibiotik. Pokud by antibiotika ze skupiny makrolidů nebyla dobře snášena, lze k léčbě využít i tetracyklinová antibiotika (Doxybene, Doxyhexal) . K léčbě doporučuji přidat doplněk stravy PM Chlamydil https://www.lekarna.cz/pm-chlamydil-extra-tbl-60/

otázka

Dobrý den, při úrazu jsem utrpěla otevřenou ránu očního víčka, jsem týden po vytažení stehů. Byl mne doporučen klasický Heparoid, ten je příjemný, ale nevím, zda to má účinek a nebo gel Contractubex ,po tom mě to velmi nepříjemně stahuje . Chtěla bych vyzkoušet Vámi doporučovaný přípravek, je vhodný na obličej? Děkuji za odpověď, příjemné adventní dny.

odpověď

Dobrý den, Heparoid snižuje otok víčka a rychleji vyhojí případné podlitiny a modřiny. Contractubex je gel na jizvy. Každý má tudíž jiný účinek. Pokud Contractubex vysušuje a nepříjemně svírá, zkuste víčko promazávat Infadolanem, calcium panthotenicum mastí nebo měsíčkovou mastí. Velmi vhodný je i krém Scar Esthetique, který spojuje péči o pokožku a o jizvu.

otázka

Dobrý den, mám prediabetes a lékařka mi změnila léčivý přípravek BIOMIN H za lék Caltrate 600 mg/400 IU D3, který obsahuje také sacharosu. Mohu tento lék užívat bez obav?

odpověď

Dobrý den, při dodržení doporučeného dávkování můžete Caltrate užívat. Sacharosy obsahuje velmi malé množství. Pokud mohu radu,osobně bych raději preferovala Biomin H a přidání vitamínu D. V Caltrate sice máte vápník a vit. D v jedné tabletě. Biomin H obsahuje kromě skoro dvojnásobného množství vápníku i další prvky potřebné pro kosti. Vitamín D je pak potřeba přidat ve formě kapek nebo kapslí.

otázka

Dobrý večer, ca. měsíc a půl se potýkám s bolestí lokte, diagnóza zní tenisový loket. Mám 5ti měsíční dítě a stejnou diagnózu jsem obdržela také po narození své první dcery před pěti lety. Tehdy mi pan doktor dal ortézu a mastičku, obtíže po delší době pominuly. Včera jsem se svým současnmým problémem byla na ortopedii, kde mi pan doktor provedl obtřik. Asi dvě hodiny poté mě ruka začala bolet čím dál tím silněji, dnes (asi 30 hodin po zákroku) je bolest ohromná, několikanásobně silnější než před opichem. Rukou neumím otáčet či ji zvedat, jsem absolutně neschopná dceru vůbec nosit či ji alespoň přesunout a tím odkázána na cizí pomoc. Je to normální průběh? Můj druhý dotaz směřuje k látce obstřiku (depo medrol, dávka neuvedena). Bohužel jsem se neinformovala, zda má nějaký vliv na mateřské mléko, jsem plně kojící. Kojit jsem nepřestala, mám z toho ale velmi smíšené pocity, přestože mi sestřička telefonicky sdělila, že to žádný problém není. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Nikol R.

odpověď

Dobrý den. Co se týká první části dotazu, tak ten by měl být směřován ošetřujícímu lékaři. Pokud tedy máte nějaké pochybnosti, bude nejvhodnější jej navštívit. Po jednorázové aplikaci Depo-medrolu nemusíte mít strach, že by lék mohl nějak ovlivnit kojené dítě. Lék se v mléce sice může objevit, ale do krve dítěte se dostane pouze stopovém množství nebo vůbec.

otázka

Prosím o sdělení, co na popraskaný a bolestivý jazyk?

odpověď

Dobrý den, rozpraskaný jazyk může mít mnoho příčin. Od alergie, přes bakteriální či kvasinkové infekce, nedostatek některých vitamínů a minerálů až po závažnější onemocnění některých orgánů. Doporučuji více pít a doplnit především omega-3 (rybí tuk, rostlinné oleje (olivový, lněný, rakytníkový..)), vitamíny skupiny B, hořčík a zinek. Na bolest a případné zneškodnění bakterií v rankách vyzkoušejte například Tantum verde nebo Orofar. Vhodným by byl i Wobenzym v počáteční dávce 3x denně 5 tablet. Lékaře požádejte o vyšetření, případně stěr z jazyka. Vhodná by byla i návštěva alergologie.

otázka

Dobrý den. Je hormonální antikoncepční tyčinka nexplanon/ implanon dostupná v ČR?

odpověď

Dobrý den, ani jedna z uvedených antikoncepčních tyčinek není v ČR dostupná.

otázka

Dobrý den, mám trombozu levého lýtka. Mám léky - už 3 týdny- xarivin. Můžu si jít zaplavta nebo do sauny? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, plavat jít můžete. Plavání je dokonce jeden z doporučovaných režimových sportů po žilní tromboze. Co se týká sauny, u ní je potřeba konzultace s ošetřujícím lékařem. Je-li lékař toho názoru, že akutní stádium již proběhlo a trombus se usadil, není důvod, proč byste saunu nemohla navštěvovat.

otázka

Dobrý den, začínám trpět ztrátou vlasů (je mi 26 let). Dočetl jsem se o přípravku propecia, který údajně pomáhá při tomto problému ovšem není volně dostupný. Chci se tedy zeptat zda když bych se rozhodl začít užívat tento přípravek nehrozí nějake vážné ohrožení zdraví a co celkově si myslíte o tomto přípravku. Děkuji

odpověď

Dobrý den, Propecia není od roku 2017 dodávána do ČR. Léky s účinnou látkou finasterid se již léta s úspěcham používají i k léčbě benigní hyperplazie prostaty (ve vyšších dávkách). V nižší dávce (1mg) se používal k léčbě vypadávání vlasů. Četnost nežádoucích účinků je obdobná jako u jiných léků. Výraznější nežádoucí účinky jsou málo pravděpodobné. Jediné,co bych vyzdvihla jsou problémy s erekcí, ejakulací a snížení libida. Ve Vašem věku bych, kvůli těmto nežádoucím účinkům, užívání Propecie spíše nedoporučovala.

otázka

Dobrý den, v pondělí jsem dostala u doktorky antibiotika Ospen 1500 na angínu. Spolu s antibiotiky beru také probiotika (Laktobacily "6"). Dnes ve čtvrtek mám od rána průjem. Bojím se o účinnost antibiotik. Můžu si na průjem vzít Imodium? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, průjem bude s největší pravděpodobností způsoben užíváním Ospenu. Pokud dojde k průjmu po cca 1h a déle po užití Ospenu, nemělo by dojít ke snížení účinku. Imodium případně použít můžete. Doporučuji odstup od antibiotika cca 2-3h.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

63%
37%
Zatím hlasovalo 160 lidí
reklama https://www.lekarna.cz/vanocni-darky-pro-dedecka-a-babicku/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_prarodice

Mohlo by vás zajímat

Zanícený palec u nohy

Dobrý den, mám dceru 21 měsíců. Nyní se jí zanítil palec u nohy. Má ho celý červený a hnisá jí. Co je nejúčinnější, aby se jí zánět vyléčil? Má to druhý den a připadá mi, že se to zhoršuje. Nechce si na to nechat ani šáhnout, ani postříkat dezinfekcí, která nepálí, ani potřít heřmánkovým odvarem. Framykoin mi připadá, že nezabírá, nic se po něm nezlepšilo. Akorát při koupání se to trochu rozmočilo a vyteklo trochu hnisu. Jinak ale nejsem schopná s tím nic dělat. Zahojí se to samo? Já na takový problém používala mast Višněvski. Můžu to také použít u tak malého dítěte? Mně to ten hnis celkem "vytáhlo". Namazat jí to ale můžu až večer po usnutí a musím být opatrná. Jak se jí toho dotknu, budí se. K doktorovi bude potíž jít. Hned jak se otevřou dveře ordinace, rozeřve se a pere se a nedá se vyšetřit. Jsem z toho zoufalá, protože nevím, co mám dělat. Nechci, aby trpěla a nebo abych něco zanedbala. Díky za radu.

U mrtvice jsou důležité dvě věci: rozeznat příznaky a zavolat první pomoc

Cévní mozková příhoda (CMP), neboli mrtvice, je 3. nejčastější příčina úmrtí a vůbec nejčastější příčina invalidity osob ve středním a vyšším věku v Česku. Ač je spojována s pokročilejším věkem, může postihnout lidi všech věkových kategorií. CMP je následkem nezdravého životního stylu a zanedbávání účinné prevence. Díky pokročilým léčebným možnostem lze dnes její průběh zvrátit, klíčové je však rozpoznat prvotní příznaky a ihned zavolat lékařskou pomoc.

Obliba tejpování roste nejen u sportovců. Zbavuje bolesti bez prášků a mastí

Barevné pásky na tělech sportovců vždycky budily pozornost. Je zraněný? Jak mu mohou pomoci ve výkonu? Kinesiotape umí ochránit před úrazy, tlumit bolest i urychlit hojení. Už dávno není doménou jen sportovců, ale hodí se do běžné domácí lékárničky. Manipulaci s pružnými dlouhými samolepkami zvládne i laik.

Příběh Svena: Dlouho žil s jednou ledvinou, než začala selhávat

Když mu lékař při ultrazvukovém vyšetření oznamoval, že v jeho těle vidí pouze jednu ledvinu, přišlo mu to nejprve jako vtip.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce