karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, byl mi předepsán neurol 1mg. Po měsíčním užívání jsem si vybudoval velmi vysokou toleranci a jednu noc jsem to přehnal a vzal si 60mg po 2mg tabletách. Od té doby (je tomu už zhruba 3 týdny) zažívám venku intenzivní pocity derealizace a depersonalizace. Tyto pocity mi velmi stěžují práci a je pro mne skoro nemožné soustředit se na jakoukoliv dlouhotrvající činnost. Přestanou tyto pocity někdy? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud tyto pocity trvají již 3 týdny, je problém potřeba řešit s ošetřujícím lékařem. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Dr. mi předepsala zoloft, jenomže já jsem se dočetla na internetu, že se po něm tloustne a to já nesmím. Živím se mimo jiné i jako modelka. Nerada bych kvůli práškům ztratila léta dřiny. Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, projevení nežádoucích účinků je u každého individuální. U Vás se projevit nemusí nebo naopak mohou. Doporučuji lék užívat dle doporučení Vašeho lékaře. V případě, že by se objevila zvýšená chuť k jídlu následující zvyšováním váhy či jiné nežádoucí účinky ve větší míře, doporučuji až poté řešit s lékařem případnou změnu léků. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak brát léky, aby se vzájemně neovlivnovaly. Konkrétně Lixiana 60mg a Citalopram 10mg. Mám na mysli časové odstupy. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, mezi Lixianou a Citalopramem může docházet k lékové interakci-zvýšení rizika krvácení. Proto pokud se objeví jakékoliv krvácení bez příčiny, modřiny, závratě, krev ve stolici,... kontaktujte lékaře. Nevím, jak máte předepsané dávkování. Pokud obojí jednou denně, tak doporučuji užívat jedno ráno a druhé večer. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, jak je to s adipexem a meridii ( léky na hubnutí) prodej a předpis je stále zakázaný? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, výroba a prodej Meridie byly vzhledem k nežádoucím účinkům před několika lety zastaveny. Adipex je možné vyzvednout v lékárně na základě receptu s modrým pruhem, který vystaví český lékař. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,mám takoví problem ,vlasně je jich více, na penisu sem měl beďar nebo akné, kterej sem si vymáčknul, o pár dnů později se mi na spodní části penisu měl několik pupínek, některý jdou vymáčknou a vyteče ztoho trošku bílího hnisu nebo co to je... Pak, mám jíný pupínky pod žaludem, nevím co stím, je mi 15 a s rodiči se o tomhle tématu nechci bavit, ani navštívit lékaře. Pak mám na žaludu jaký si otlačeniny nebo co to je , je to vážný nebo je to v pohodě ?, děkuji předem za odpověd :), foto můžu zaslat, ale nevím kde ..

odpověď

Dobrý den. Je nám to líto, ale bohužel Vás budeme muset zklamat. Svůj dotaz jste položil v poradně, která Vám nabízí konzultaci s lékárníkem, nikoliv s lékařem. Dotazy, které potřebují lékařskou konzultaci můžete směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

otázka

Dobrý den, prosím o radu, jde-li někde najít výši doplatku na Lenzetto v různých lékárnách nebo je doplatek všude stejný? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, doplatek se většinou pohybuje okolo 130 Kč. Bohužel pevný doplatek ve všech lékárnách stanoven nebyl, takže se může lišit. Kolik přesně zaplatíte, Vám řeknou až v konkrétní lékárně. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, po obřízce před 18ti lety mi vznikla hypertrofická jizva. Myslíte si, že přípravek Dermatix je vhodný i na tato místa? Četl jsem na něj mnoho kladných recenzí (hlavně co se týče staré hypertrofie)..

odpověď

Dobrý den, ano, Dermatix vhodný je. Dobré zkušenosti máme i s produktem Scar esthetique. Základem péče o jizvu je mazat opravdu pravidleně (ideálně, aby byl gel na jizvě 24/h denně, 7 dní v týdnu) a dlouhodobě. Dle stáří a velikosti jizvy může zlepšení vzhledu a struktury trvat i několik měsíců. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den. Dnes mi doktorka napsala antibiotika Amoksiklav s užitím co 8 hodin s jídlem. Stručně řečeno ale jak počítám tak s tím jídlem po 8 hodinách mi to nevychází. Nejsem zvyklá jíst pozdě večer nebo během noci a brzy ráno už vůbec ne. Nevím si rady. Poradíte mi prosím? Dlouho jsem shazovala 10 kilo a nerada bych je měla zase zpátky protože výše uvedené mi určitě rozhodí nastavený stravovací režim. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Amoksiklav se doporučuje podávat s jídlem kvůli tomu, protože na lačno by mohl dráždit žaludek . V noci můžete zkusit vzít Amoksiklav bez jídla. Pokud byste cítila nějaký žaludeční dyskomfort, doporučuji i v noci něco málo k Amoksijklavu sníst. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,užívala jsem cca 3tydny Thyrozol 10,pak se objevila vyrazka a puchyře. OL předepsal Xados 20mg,po které se to zlepšilo. Thyrozol byl včera nahrazen Propycilem. Pokud však vynechám Xados, vyrážka se objeví znovu. Mám nějaký čas užívat s Propycilem i Xados? K endokrinologovi jdu až za 14dnů. Děkuji a zdravím

odpověď

Dobrý den, ano, Xados můžete užívat současně s Propycilem, aby se projevy vyrážky zmírnily. Na endokrinologii bych alespoň zavolala a s lékařem probrala, zda Propycil i přes tento nežádoucí účinek užívat, než půjdete na další kontrolu. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, už skoro 2 roky mě trápí neustálá únava..Nejprve jsem to nijak neřešila a ani mi to nepřišlo podstatné.Za necelé 2 měsíce na to jsem musela na měsíc zůstat doma, nechodila jsem ani do školy a nebyla schopná zvládat základní povinnosti, protože jsem celý den spala, momentálně se mi to stále vrací, nejsem občas schopná ani ráno vstát a celý den jenom prospat, pokud nespím tak mě doprovází neustálá migréna. Jen co vstanu mohla bych si jít znova lehnout, jsem schopná usnout všude. Byla jsem už několikrát za celou dobu u svého obvodního lékaře na vyšetření, testech ale nikdy mi nic nenašli a dál se to neřešilo. Navštívila jsem psychologa, psychiatra, kouče i terapeuta, na popud paní doktorky ale žádný psychický problém se neprojevil sama si myslím , že po psychické stránce jsem v pořádku. Jediné odpovědi které se mi dostalo bylo si přizpůsobit den podle únavy.To ale u studenta není úplně jednoduché. Ráda bych vás tímto požádala o radu kam zajít, jak je možné to řešit a jestli není možné aby se jednalo o unavující syndrom. Předem děkuji za odpověď. 🙂

odpověď

Pokud trpíte dlouho trvající únavou, jejíž příčinu si nejste schopni odhalit, měli byste určitě navštívit praktického lékaře, který minimálně provede prohlídku a krevní testy, aby vyloučil infekční, či jiné onemocnění. Což Váš lékař již udělal. Chronický únavový syndrom (nebo jinak a odborně správně: benigní myalgická encefalomyelitida), je zvláštní a tajemná diagnóza, při které je pacientovi doporučeno, aby se naučil využít času, ve kterém má dost energie, aby vykonával to, co jindy nezvládne. Práci, pomoc v domácnosti, společenské návštěvy, sex apod. Jde tedy o pružné využití možností pacienta. V zaměstnání nebo při studiu je to v praxi téměř nemožné. Dále je vhodné se zdravě stravovat, tak aby tělu dodával co nejvíc energie, dostatečně odpočívat a lehce cvičit, aby jeho svalstvo příliš neochabovalo. Vhodná je jóga, plavání apod. Především by se však měl vyhýbat nadměrné fyzické a psychické zátěži, ve vztahu k nechápajícímu okolí se naučit asertivnímu jednání a věřit, že zase bude lépe. Takže víceméně to, co Vám doporučil Váš lékař.

otázka

Dobrý dem Mam problémy s erekcí a stopořením. Jaké účinné léky my můžete doporučit

odpověď

Dobrý den, všechny léky na tento problém jsou vázané na lékařský předpis, který Vám může vystavit i praktický lékař. Pokud chcete nejprve vyzkoušet doplňky stravy, máme dobré zkušenosti s Clavinem a Eregmou. Clavin se užívá jednorázově před "akcí", Eregma denně ideálně dlohodobě.

otázka

Dobrý den, kolonoskopii jsem absolvovala, ale stále mám potíže, stolici mám sice naprosto pravidelnou, ale dá si dost práce ji vytlačit, i když je třeba kašovitá, jinak dělá takové hady, ale nikdy se nevyprázdním úplně a často mám větry. Denně piju kefír, jím jogurty izeleninu, dost piju. Mám si koupit laktobacily nebo nějakou tu očistnou kúru (očistná kúra těla, ořešák aj.), lactulozu a wurm ex jsem zkoušela, díky

odpověď

Dobrý den, doporučuji dlouhodobé užívání probiotik. Velmi dobré zkušenosti máme s Biopronem či Probiolactem. Pitný režim by měl být kolem 2-2,5l denně. Přidat můžete i vlákninu nebo lněné semínko. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,dnes jsem dostala jiný lék.Brala jsem Agentury 10 mg a nyní Orcal Neo 10 mg.Prosím o odpověď zda jsou léky stejné.Děkuji

odpověď

Dobrý den, Orcal neo obsahuje jako účinnou látku Amlodipin. Lék Agentury se mi bohužel nepodařilo nikde dohledat, v ČR není takový lék registrovaný. Pokud se jedná o překlep a užívala jste lék Agen, tak ten obsahuje stejnou účinnou látku jako Orcal (amlodipin) a je možné je zaměnit. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, beru přípravek Perfect New Hair na růst vlasů. Jedna tabletka obsahuje 500mg L-Methioninu, beru dvě tablety denně. Chci se zeptat kolik mg methioninu za den tělo vstřebá,jestli když beru 2x denně 500mg jestli to není zbytečně moc a tělo to vše nezužitkuje nebo je to akorát. A dále jak dlouho můžu methion užívat, jestli je třeba udělat nějaká pauza po měsíci nebo podobně? Beru ho na vlasy. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Jaké množství se vstřebá z tablety nikdo neví. Jelikož se jedná o doplněk stravy, tak to výrobce ani nikde uvádět nemusí. Užívat ho můžete i dlouhodobě. Výrobce uvádí dávkování až 3 tablety denně. 1 tableta by byla málo. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,mohu použít 3d chilli na hubnutí,když jsem po onkologické léčbě?

odpověď

Dobrý den, Všechny produkty, které chcete po Vaší léčbě užívat, doporučuji vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

64%
36%
Zatím hlasovalo 609 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce