aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Dcera si před třemi týdny zlomila nohu pod kolenem (přesně zlomenina stř.třetiny tibie). Byli jsme na kontrole po 3 týdnech a zlomenina je stále stejná, jako první den. Máme čekat. Chtěla bych prosím alespoň poradit nějaké vitamíny pro podporu růstu. Dceři je 9 let. Moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, k rychlejšímu stůstu kostí je vhodné doplnit vitamíny a minerály. Důležitý je vápník, vitamín D, vitamíny C a K a vitamíny skupiny B (především B5). Vhodná je pestrá strava obsahující tyto vitamíny a minerály. Např. jogurty, brokolice, listová zelenina, mořské ryby, sušené meruňky. Z doplňků stravy mohu doporučit např. https://www.lekarna.cz/aromatica-aquamin-vapnik-350mg-100-tbl/ https://www.lekarna.cz/vapnik-z-more-vitamin-d3-tbl-60/ https://www.lekarna.cz/svus-omega-3-forte-120-15-tobolek-limitovana-edice-2014/ https://www.lekarna.cz/b-komplex-zentiva-drg-30/ Lze použít i homeopatickou léčbu. Symphytum officinale 9CH, který urychluje srůst kostí. Dávkování je 3x denně 5 granulek nasypat přímo do pusy a vycucat. Užívá se s odstupem cca 15min od jídla a pití. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, moc Vás prosím o radu . Narodila jsem se s rozštěpem páteře, chodím jen krátké vzdálenosti. Od dětství trpím chronickou zácpou , roky jsem to řešila různými projímadly jako je Gutalax , střeva na to už nereagují. Zkusila jsem všechno možný , Teď piji zaječickou vodu, musím vypít tak2-3půl litru , jinak bych na velkou nešla, potom mám průjem .Sháním radu, mám jet do lázní , bojím se, že to tam se zaječickou nezvládnu . Nemůžete mi prosím poradit nějaký lék, který by mi mohl pomoci.Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pro úpravu trávení jsou vhodné laktobacily, vláknina s dostatečným příjmem tekutin, Fructolax nebo chlorella. Všechny uvedené produkty (kromě Fructolaxu) je potřeba začít brát min. týden až 14dní před tím, než pojedete a ideálně dlouhodobě. U Fructolaxu by měl být účinek za 2-3 dny. Ten doporučuji vyzkoušet ještě předtím než pojedete do lázní. U citlivějších osob může být účinek razantnější. https://www.lekarna.cz/apotheke-lactobacillus-10-30-tobolek/ https://www.lekarna.cz/shop.php?txt_search=lepicol&action=search https://www.lekarna.cz/chlorella-japan-tbl-750/ https://www.lekarna.cz/shop.php?txt_search=fructolax&action=search S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Zdravím Vás, a prosím o info: je mi 66 let,a lékař Kardiolog-internista) mi předepsal: telmisartan na vyšší tlak,1 ráno , nyní ještě purinol 100mg/1tabl.Od urologa na prostatu jsem dostal Omnic Tocas-1ráno, a 1/2 tabl.Spasmed-ráno. Beru ještě detralex. Nepohádají se tyto prášky?Děkuji Vám za info, a přeji hezký den

odpověď

Kombinace těchto léků je možná. Interakce mezi těmito léky jsou málo pravděpodobné. Všechny lékaře, kteří Vám předepisují léky, doporučuji informovat o Vámi již užívaných lécích.

otázka

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda oboustranný kýlní tříselný pás hradí pojišťovna,mám 80 letého pradědečka a lékářka mu řekla že se to dělá ale ať si ho někde pořídí a koupí sám.Děkuji

odpověď

Ano, oboustranný tříselný pás je možné napsat na poukaz. Pojišťovny přispívají cca 3/4 ceny. Zbytek doplácí pacient. Pojišťovnou částečně hrazený je např. Pás kýlní tříselný oboustranný Inguin II (kod VZP 0078586). Obvodní lékař ho předepsat nemůže. Předepsat ho může chirurg, ortoped, neurolog, rehabilitační lékař.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohou potravinové doplňky Donna hair forte nebo chlorella nějak ovlivnit účinnost antikoncepce (užívám HA Regisha)? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Donna hair ani chlorella by neměly účinky hormonální antikoncepce ovlivňovat. Doporučuji odstup od užití HA a Vámi užívaných doplňků stravy cca 2-3h. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, již cca měsíc beru Anopyrin 50mg k zabránění případnému dalšímu mimoděložnímu těhotenství a větší šanci k otěhotnění. S přítelem se o miminko snažíme. Nyní jsem dostala Voltaren Rapid 50mg (mám užívat 3x denně), prodělala jsem gyn.zánět. Mohu tyto dva léky kombinovat? Děkuji

odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Krátkodobě tuto kombinaci léků užívat můžete. Pro snížení možnosti gastrointestinálních nežádoucích účinků je vhodné přidat protektivní látky na sliznici žaludku. Např. Helicid, Apo-panto, Apo-ome,..Váš lékař nebo lékárník Vám pomohou vybrat správný produkt. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, Měla bych dotaz,jak často můžu užívat vitamin E 200 I.U.? Dále ginko biloba, který beru každý den, nevím zda je to správné? Moc děkuji za odpověd´.

odpověď

Dobrý den, Vit E 200 U.I. lze v denní dávce 200 U.I. lze podávat i dlouhodobě. Gingko lze užívat dlouhodobě, nesmí se kombinovat s léčivy snižující krevní srážlivost.

otázka

Dobrý den, chtěla bych poradit. Je mi 55 let jsem užívám elli MemoOsteo, koenzym Q10 od GS, Vápník,hořčík,zinek Premium od GS denně po 1tabletě. Je to správně, neškodí to mému organizmu? Děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, na základě Vámi popsané kombinace lze přípravky krátkodobě užívat současně, dlouhodobě doporučuji užívat Elli MemoOsteo a GS Ca, Mg, Zn Premium proti sobě obden a konzultovat při preventivních prohlídkách s ošetřujícím lékařem hladinu vápníku.

otázka

Dobrý den, beru Letrox, Elli menoosteoforte,piji bylin.čaje na menopauzu a uklidnění.Teď mám injekce Neuromultivit 5ks. Mohu toto brát vše dohromady,když Elli meno.. taky obsahuje vit.B.,nebo to na 3 týdny vysadit? Taky mě pomáhá třezalka na uklidnění, ale to bych nemohla chodit na slunce? To je zase lepší než brát vit.D.? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, v přípravku Elli menoosteoforte jsou obsaženy vitamíny skupiny B v malém množství, který užíváte primárně pro obsah jiných látek. Pokud Vám jejich efekt nebude chybět, přípravek můžete vysadit. Pro vstřebávání vápníku je dostatek vit D, resp. slunečního svitu žádoucí. proto doporučuji vyhnout se užívání třezalky.

otázka

Dobrý den, jsme důchodci 68 a 72let a dlouhodobě užíváme vit.C 1000 a vit.E-200mg přes den. Prosím o radu v jakém množství a kolikrát v roce máme tyto vitamíny užívat. Ještě nejlepší by bylo nám poradit CO během roku užívat třeba doplněk, který obsahuje vše v jednom.Manžel je až na klouby docela zdráv, ale já jsem kardiak a diabetik 2. Děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, dovolím si poradit na základě praktické zkušenosti - mé babičky - zelenina a ovoce z našich klimatických pásem a jedenkrát denně tobolku Pharmaton Geriavitu.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nějaké vitamíny na imunitu, jsem poslední dobou často nemocná. Děkuji za odpověd a přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den, přípravků na podporu imunity je celá řada. Pokud nemáte autoimunitní onemocnění, pak doporučuji přípravky s obsahem echinacei, hlívy a optimální množství vitamínů - ideálně pestrou stravou. Pokud Vás neobtěžuje, pak lze odolnost organismu podpořit i zeleninou typu cibule, česnek, zázvor.

otázka

Dobrý den, můžete mi, prosím, napsat, jaký vliv má česneková tinktura na vysoký krevní tlak (vím že snižuje) s tím, že se zároveň berou i léky na snížení tlaku? Manžel si tuto tinkturu vyrobil sám dle návodu. Bere ji asi měsíc a zároveň bere i léky na snížení krevního tlaku. V poslední době cítí jakousi nerovnováhu, táhne ho to "doleva", občas se mu zatočí hlava. Může to mít nějakou souvislost? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, domácí výrobou tinktůry ještě bohužel, byť je podle "návodu" nelze konstatovat její stanartní složení. Kromě toho přípravky na snížení tlaku v interakci s česnekovou tinktůrou se mohou sčítat a/nebo dokonce násobit a může se dostavit až hypotenze. Myslím, že ošetřující lékař by z výše popsaného experimentu neměl též ani radost a možná ani pochopení. Doporučuji terapii konzultovat s lékařem a dodržovat terapeutický plán nastavený ošetřujícím lékařem.

otázka

Jak dlouho se může používat mast "Betadine 100 mg/g. Terení zdravotní sestra ke mně každý den dojíždí a tvrdí že mastička se může podávat jak dlouho chce a že tato mast má léčivé možnosti.

odpověď

Betadine mast obsahuje oxidačně působící sloučeninu jodu. Pokud pacient nemá alergii na jod, není třeba používání časově omezovat za předpokladu, že se nejedná o velké tělní plochy. Doporučení je obecně po nezbytně nutnou dobu. Nelze však říci, že účinná látka v masti je prosta vedlejších účinků.

otázka

Dobrý dem . Prosím o radu a pomoc , jsem dva měsíce po operaci polypů v děloze a stále občas troch krvácím. Histologie je v pořádku. Prosím mohla by jste mi doporučit bylinky, nebo homeopatika . Děkuji .

odpověď

Doporučení: čaje s obsahem kontryhelu a řebříčku, případně Rutascorbit v tabletách (náhrada Ascorutinu), z homeopatik lze doporuči Arnica montana 9 CH

otázka

Dobrý den, jsem kuřačka a užívám už 4 měsíce beta- karoten 15 mg jednu tabletu denně. Teď jsem se dozvěďěla v lékárně, že mi to může způsobit zdravotní problémy, že mám užívat jen 6 mg beta -karoten. Je na tom něco pravda. Můžete mi prosím říct jestli jsem si opravdu uškodila? Děkuji

odpověď

V poslední době se objevily práce o toxicitě větších dávek betakarotenu u kuřáků cigaret. Tento efekt byl vysvětlen zablokováním efektu, v okamžiku, kdy se dostatnou karotenoidů do liposomů. Proto je v současné době přijímán názor, že vyšší dávka karoteinodů podaná kuřákům vede ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny plic. Podle těchto studií však lze předpokládat, že vitaminy v přirozené formě (ovoce a zelenina), zvláště pokud jsou zde obsaženy i další vitaminy, mohou naopak vést ke snížení rizika vzniku rakoviny. I proto doporučuji správnou životosprávu !!

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Plánujete očkování proti žloutence?

Zatím hlasovalo 80 lidí

Mohlo by vás zajímat

Léto a antibiotika aneb úskalí užívání antibiotik v létě

Onemocnět během léta je za trest. Dobrou zprávou ovšem je, že málokdy je třeba nasadit antibiotika, protože většina infekcí je virová a organismus si s nimi dokáže poradit. Které z nich nás ovšem trápí v létě častěji než jiné? Existují nějaká specifika u dětí? Kdy můžeme mít podezření na bakteriální původ? Je možná nějaká prevence? Vyzpovídali jsme praktickou lékařku MUDr. Ludmilu Bezdíčkovou a pediatra MUDr. Daniela Dražana.

Krvavé oko po probuzení

Dobrý den. Ráno jsem zjistila, že mám krvavé levé oko - celé bělmo. Oko nebolí, nepálí, vidím na něj. Občas se mi to stává. Prosím poraďte mi.

Kontrola léků klinickým farmaceutem

Chci vědět, zda neberu moc léků a nekříží se mi jejich účinné látky. Můžu si je nechat zkontrolovat tzv. na pojišťovnu?

Úžeh, úpal, angína, nebo nemocné srdce? Jak poznat, že vám hrozí srdeční kolaps?

Podle kardiologů je v létě nebezpečná především kombinace horkého a vlhkého prostředí. Tehdy se infarkt nevyhýbá ani dosud zdravým lidem. Jak poznat, že jsou lidé pouze přehřátí kvůli horku, nebo že už jim hrozí srdeční kolaps? Podle předsedy českých kardiologů prof. MUDr. Aleše Linharta, DrSc., o sobě nemocné srdce v létě dává vědět čtyřmi nejčastějšími způsoby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce