Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Afty a opary? Zkuste na ně homeopatii!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4275x )

Afty, prasklé koutky či opary dokážou pořádně potrápit nejen v zimě. Jak se s nimi vypořádat s pomocí homeopatik? To se dočtete zde.

shutterstock.com

Afty

Afty jsou velmi bolestivé vřídky v dutině ústní, které mají povleklou spodinu a zarudlé okolí. Na rozdíl od infekce virem Herpes simplex postihujícího kůži se v tomto případě jedná o postižení sliznice dutiny ústní. Příčiny vzniku aftů nejsou ani dnes úplně objasněny, vyvolávajícím faktorem je zřejmě narušená slizniční imunita v dutině ústní, nicméně virová etiologie nebyla úplně potvrzena. Svoji roli může hrát deficit vitamínů skupiny B, kyseliny listové či železa.

Homeopatická léčba

Borax 5C – nejdůležitější lék na afty, které mají bělavou spodinu, jsou silně bolestivé a bolest je zhoršována studeným.

Kalium bichromicum 15C – afty mají na spodině žlutý povlak, pacienti mají vazké a táhnoucí se sliny a mohou mít pocit něčeho cizího na jazyku, typicky pocit vlasu.

Mercurius solubilis 15C – lék pro závažnější stavy, aftů je v dutině ústní více a jsou silně bolestivé. Pacient hodně sliní a sliny velmi zapáchají. Bolest je zhoršena jak chladnými, tak i teplými nápoji a stav může doprovázet i horečka.

Příslušný lék podáváme několikrát denně po 5 granulích, v případě velmi bolestivého průběhu jej můžeme podat i rozpuštěný ve vodě.

Praskliny ústních koutků

Příčinou tohoto onemocnění mohou být:

  • snížená imunita,
  • špatná hygiena,
  • kvasinková infekce, což je nejčastější,
  • případně nedostatek vitamínu B či železa.

Homeopatie

Na popraskané ústní koutky platí nejvíce tyto homeopatické léky:

Graphites 15CH – z prasklin vytéká medově zbarvená, ale čirá tekutina, která zasychá do strupů.

Nitricum acidum 15CH – praskliny jsou jako by vyříznuté nožem, jsou velmi hluboké a bolestivé a mají tendenci krvácet.

Dávkování těchto léků je 3× denně 5 granulí.

Opar - důsledek oslabení organismu

Opar je puchýřnaté postižení kůže nebo sliznice, které se objevuje nejvíce ve chvílích oslabení imunitního systému. Setkáváme se s ním tedy nejčastěji v situacích spojených se stresem, únavou, horečkou či infekcí, hormonálními změnami, emocemi, sluněním či jiným oslabením imunity. „Klasické“ opary se objevují především na rtech či v okolí nosu a jsou způsobeny virem zvaným Herpes simplex.

Výsev oparu na rtech a v okolí úst či nosu začíná většinou svěděním či pálením. V odstupu několika hodin až dní se na postiženém místě objeví různě velké svědivé puchýřky. Ty jsou zprvu vyplněny čirou tekutinou, která se později zakalí, puchýřky popraskají a zaschnou do strupů. Po ní následuje fáze hojení.

Jak pomůže homeopatie

  • Apis mellifica 9 C je lék první volby v první fázi, kdy se objeví silný pocit pálení, píchavých bolestí a svědění a začne se objevovat otok. V této fázi je možné ještě vývoj zvrátit použitím 5 granulí léku v intervalu 15 minut.

  • Rhus toxicodendron 9 C se může střídat s Apis mellifica již od počátku, ale spíše se hodí, když se začnou objevovat malé puchýřky, které silně svědí a svědění zlepšuje omytí teplou vodou. Tekutina v nich je čirá. Zprvu se může podávat 5 granulí po patnácti minutách, v dalších dnech pak 4× denně 5 granulí.

  • Mezereum 9 C pomáhá, když puchýřky praskají a zasychají do stroupků, pod nimiž je patrný hnis. Podává se v dávkování 4× denně 5 granulí. Tento lék je k dispozici jen na lékařský předpis.

  • Hepar sulfur 9 C je homeopatikum určené na velmi bolestivé opary, u kterých se často tvoří také hnis. Nejvhodnější je pro osoby, kterým se bolesti výrazně zhoršují vlivem chladu. Dávkování je 4× denně 5 granulí.

  • Arsenicum album 9 C je vhodné pro stavy, kdy puchýřky tvoří po prasknutí silně bolestivé vřídky doprovázené pálivými bolestmi, které jsou citlivé na chlad. Zlepšují se působením tepla.

Pomáhá i doplňková léčba

Na hojení aftů či oparů lze využít i některé běžné doplňky stravy.

  • L-lysin inhibuje replikaci herpetických virů. Jeho doporučená dávka je 3× denně 1000 mg. Bohatě je obsažen zejména v luštěninách, zelenině, rybách, krůtím či kuřecím mase.

  • Meduňkový krém či propolis jsou vhodné k lokálnímu ošetřování oparů. Dokážou urychlit hojení. Pro ještě lepší hojení je vhodné užívat také esenciální mastné kyseliny.

  • Vitamin C účinně působí i na opary. Doporučuje se proto užívat ho v dávce 1000 mg 3× denně.

  • Zinek může být při oparech dobrým pomocníkem. Jeho doporučená dávka při virových onemocněních je 30 mg 3× denně.

  • B – komplex - nedostatek vitamínů skupiny B výše uvedené problémy spouští nebo potencuje, hodí se proto jejich dostatečný přísun aspoň na pár dní.

    MUDr. Jaroslav Čupera

    Lékař, homeopat
    odborný garant www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce