Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bolest zubů vám může zkazit dovolenou. Před odjezdem si chrup raději nechte zkontrolovat.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6992x )

Chystáte se na dovolenou? Plány na odpočinek však někdy mohou vzít za své, například kvůli náhlé bolesti zubů - a často dokonce v zahraničí, kde nikoho neznáte a ošetření může být někdy i riskantní.

shutterstock.com

Zbytečným problémům přitom snadno předejdete, když se ještě před odjezdem zastavíte u svého stomatologa na preventivní prohlídku, případně i dentální hygienu, a své zuby si necháte zkontrolovat. Vyhnete se tak zbytečnému stresu, bolesti i peněžním výdajům – prevence je totiž vždy a všude levnější než jakýkoli zákrok.

Čtěte také: Zánět dásní je nejčastější zánět v těle, trápí i děti v pubertě

A co vás v ordinaci stomatologa během preventivní prohlídky čeká?

Zubní lékař nejprve zkontroluje vzhled pacienta v celé oblasti obličeje a krku - onemocnění v dutině ústní se totiž může projevit i mimo ni. Takže se neděste, když si vás lékař začne prohlížet, naopak, svědčí to o jeho pečlivosti.

V dutině ústní se poté stomatolog zaměří nejen na chrup, ale také na jazyk, sliznice a dásně. Následuje revize chrupu, zubních kazů, starších výplní či skusu zubních oblouků, zubů s ošetřenými kořenovými kanálky, zubů po úrazech či implantátů dle individuálních potřeb pacienta.

Jednou za dva roky by součástí preventivní návštěvy u stomatologa měl být také rentgen. Pokud měníte zubaře, je vhodné, aby vám zhotovil jak skusový rentgen, tak i ten panoramatický.
„Díky panoramatickému snímku stomatolog získá kompletní přehled o celkovém stavu chrupu klienta,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Makal, zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík, a dodává:
„Panoramatický rentgen zobrazí nejen mrtvé zuby či třetí moláry známé jako „osmičky“, ale dokáže odhalit i případné cysty či nádory v kosti, slouží tedy i jako prevence rakoviny v dutině ústní.“

Obecně sice platí pravidlo dvou preventivních zubních prohlídek ročně, ale existují i výjimky.
„Těhotné ženy by svého zubaře během těhotenství měly navštívit až třikrát, vyšší frekvence prohlídek je zapotřebí také u lidí trpících onemocněním dásní. Naproti tomu lidem s celkovou náhradou obvykle stačí navštívit zubaře přibližně jednou za rok,“ radí doktor Makal. Preventivní prohlídku ale určitě nepodceňujte. Za tu jistotu, že jsou Vaše zuby v pořádku a nejen během dovolené Vás nepříjemně nepřekvapí, určitě stojí.

Čtěte také: Základní prostředky ústní hygieny a jejich použití

A co dělat, pokud vás na dovolené chrup přeci jen začne „zlobit“?

Je to velice individuální a záleží i na cílové destinaci a kvalitě její zubní péče. Pokud však už zub začne bolet, existují pouze dvě možnosti. Jestliže bolest není velká, lze ji, i s podporou analgetik, vydržet a ke stomatologovi zajít až po návratu domů. Někdy je ale bolest tak silná, že nezbývá nic jiného, než vyhledat zubního lékaře neodkladně ještě v destinaci dovolené.
„V momentě, kdy se objeví velký a často také bolestivý otok a případně s ním bývají spojeny i příznaky jako například teplota a celková únava, s návštěvou ordinace zubaře rozhodně neváhejte. Infekce, která otok většinou způsobuje, se totiž může šířit dál do prostor kolem čelistí a v nejhorším případě může dokonce ohrozit na životě,“ varuje Ondřej Makal.

Čtěte také: Zubní ošetření bez bolesti

Zdroj: Dentální klinika Jan Stuchlík

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce