Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Víte, které potraviny ohrožují zdraví vašich zubů?

(4. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 484x )

Zdraví zubů ovlivňuje více faktorů, mj. ústní hygiena a potraviny, které konzumujete. Jak spolu obojí zmíněné souvisí? A kterým potravinám byste se měli vyhnout v rámci prevence?

shutterstock.com

Cukr, nenápadný zabiják

Před potravinami s vysokým obsahem cukru varují zubaři od nepaměti. Cukr sám o sobě přímou příčinou zubního kazu není. Problém vzniká ve chvíli, kdy bakterie obsažené v zubním plaku začnou cukry metabolizovat a produkovat nebezpečné kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Narušená sklovina zub méně chrání a bakterie mají otevřenou cestu, aby začaly vytvářet zubní kaz. Z tohoto důvodu je nezbytné, abychom zubní plak pravidelně odstraňovali. Nahromaděný plak je pro bakterie ideální prostředí pro nenarušený život a rozmnožování. A proto i čím déle plak na zubech zůstává, tím je nebezpečnější pro naše zuby.

Za nejvíc problematické se považují sušené ovoce, bonbony, lízátka nebo karamel. Méně nápadné, zato nebezpečné, jsou slazené nápoje. Přitom jedna malá láhev nealkoholického slazeného nápoje může obsahovat daleko více cukru než čokoláda.

Tip: Pokud si nedokážete sladkosti odepřít, konzumujte je těsně po hlavním jídle. Právě tehdy se v ústech tvoří více slin, které napomáhají minimalizovat dopady kyselin. 

Potraviny s vysokým obsahem škrobu

Negativně na zdraví zubů působí i potraviny s vysokým obsahem škrobu. Jde například o chipsy nebo vybrané pečivo, a dokonce i brambory. Škrob v těchto potravinách ulpívá v prostoru mezi zuby a pod úrovní dásní a vytváří ideální prostředí pro množící se bakterie.

Tip: Po konzumaci potravin s vysokým obsahem škrobu si vypláchněte ústa vodou nebo ústní vodou a máte-li možnost, použijte dentální nit nebo ústní sprchu pro vyčištění mezizubních prostor.

Kyselé potraviny

Ovoce (nejčastěji citrusové plody), limonády, džusy nebo kyselé cukrovinky dočasně změkčují zubní sklovinu a tím vytváří ideální prostředí pro vznik zubního kazu. Velmi nežádoucí je si čistit zuby ihned po konzumaci kyselých potravin, protože kartáček změklou část skloviny naruší.

Tip: Uvádí se, že po konzumaci kyselých potravin je vhodné nejprve vypláchnout ústa vodou a vyčkat zhruba 30 minut, než zuby vyčistíte.

Zuby bez zubního plaku jsou zdravé zuby

Nejdůležitější je nedat potravinám čas, aby zareagovaly s bakteriemi zubního plaku. Ten se sice vytváří pár minut po vyčištění zubů, jeho pravidelné odstraňování však výrazně zvyšuje míru prevence proti zubnímu kazu.

A co můžete v rámci prevence dělat?

  • Zuby čistěte vždy směrem od dásně. Naklonění kartáčku musí být takové, aby štětinky dosáhly mírně pod dáseň. Zuby nečistěte vodorovně, ale jemnými krouživými pohyby tak, aby byl kartáček od zubu k dásni pod úhlem zhruba 45 stupňů. Zuby čistěte z obou stran a nezapomínejte na špatně dostupná místa. Kousací plochy zubů čistěte pohyby tam a zpět.
  • Zuby čistěte alespoň 2-3 minuty, ideálně do té doby, než jsou zuby při přejetí jazykem hladké a bez známek zubního plaku. Při čištění si ústa rozdělte na čtyři části, horní zuby zepředu, horní zuby zezadu, spodní zepředu a spodní zezadu. Každé části věnujte dostatek času.
  • Kartáček volte podle měkkosti štětin. Trápí-li vás krvácející dásně, sáhněte po měkčích štětinách. V opačném případě volte tvrdší štětiny. Pozor však na extrémy, příliš tvrdý i příliš měkký kartáček nikomu neprospějí. Tvrdé kartáčky mohou poškodit sklovinu a dásně a hodí se spíše na čištění zubních protéz. Čím měkčí kartáček zvolíte, tím více štětin by měl mít. Kartáček měňte jednou za dva nebo tři měsíce, případně ve chvíli, kdy jsou štětiny opotřebované nebo jste prodělali virové onemocnění, například chřipku. Na Lékárna.cz najdete různé tvrdosti zubních kartáčků, jednosvazkové kartáčky i elektrické i sonické kartáčky pro dospělé a děti.
  • Čištění mezizubních prostor je stejně důležité jako samotné čištění zubů, nepodceňujte ho. Zásadní pomůckou je mezizubní kartáček nebo dentální niť. Bez nich nesnížíte riziko tvorby mezizubních kazů či zánětu dásní. Mezizubní kartáček vybírejte podle velikosti, neměl by být ani moc úzký, ani moc široký, a do mezizubních prostor by měl jít zavést lehce a bez použití síly. Vlákna by měla zaplnit celý prostor mezi zuby. Pokud preferujete dentální niť, i její používání má svá pravidla. Jakmile zavedete niť až k dásni, jemně ji stáhněte do dásňového žlábku, obejměte zub a pracujte jemným stíravým pohybem nahoru a dolů po celé korunce zubu.
  • Ústní voda završuje tříkrokovou komplexní ústní hygienu a měli byste ji používat po každém čištění zubů kartáčkem a mezizubním kartáčkem nebo dentální nití. Ústní voda odstraní bakterie, na které je kartáček krátký, a postará se o celou plochu v ústech. A navíc díky ní máte dlouhotrvající svěží dech. 
Přestože je ústní hygiena velmi důležitá jako prevence zubního kazu a dalších onemocnění chrpu a dásní, rozhodně nezanedbávejte pravidelné návštěvy zubního lékaře. Ten vám poradí, jaké nejvhodnější pomůcky ústní hygieny jsou nejvhodnější právě pro vás.

Zdroj: listerine.cz

Pomoci s výběrem vám také mohou lékárníci v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 10-14 hodin, zastihnete lékárníky na online chatu, v ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce