Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čeká vás trhání zubu? Máte nárok na narkózu?

(7. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2771x )

Trhání zubů (odborně extrakce zubů) je plánovaný výkon. Pokud se zákroku obáváte, můžete si jej domluvit v analgosegaci nebo v celkové narkóze. Hradí takový zákrok pojišťovna?

shutterstock.com

Zubní ošetření lze běžně v ordinacích zubních lékařů provádět v místním (lokálním) znecitlivění, díky kterému ošetření probíhá bezbolestně. Místní znecitlivění se týká např. extrakcí zubů, ošetření kořenových kanálků nebo hlubokých kazů apod. V některých případech je ale nezbytné zubní ošetření provést s ohledem na prováděný zákrok či celkový zdravotní stav pacienta v analgosedaci nebo celkové anestezii.

Analgosedace, je medikamentózně navozený stav, jehož cílem je útlum bolesti a zklidnění pacienta.  Pacient v tomto stavu sám dýchá, ale během výkonu spí a ošetření si posléze nepamatuje. Tento stav se navozuje nitrožilním podání analgetika se sedativem. Po výkonu zůstává ošetřující anesteziolog s klientem až do jeho úplného probrání.

Celková anestezie, čili tzv. „narkóza“, je oproti tomu stav, kdy je klient uveden do umělého spánku, při kterém je silnými analgetiky a anestetiky potlačeno jeho vědomí i vnímání. Zákrok vůbec nevnímá, a je při něm intubován. Po zákroku je opět až do svého plného probuzení v péči anesteziologa. Po zákrocích v analgosedaci či celkové anestezii je zakázáno řídit motorová vozidla. Také důrazně  doporučujeme zajistit si doprovod na cestu domů.

Celkovou anestezii a analgosedaci může provádět pouze lékař se specializovanou způsobilostí v oboru anesteziologie a pouze na pracovištích s příslušným personálním a přístrojovým vybavením. Ten také odpovídá za indikaci k provedení.

Úhrada analgosedace a celkové anestezie pojišťovnou

Stomatologické ošetření v analgosedaci nebo celkové anestezii je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, pokud je toto ošetření indikováno lékařem v případech, kdy pacienta nelze ošetřit v tzv. běžném režimu praktického zubního lékaře. Jedná se např. o ošetření pacientů s celkovým onemocněním, které znemožňuje běžné ošetření při vědomí (neurologické, psychiatrické onemocnění apod.). Podmínkou úhrady je, že se jedná o smluvního poskytovatele zdravotních služeb. Výkony nelze ze zdravotního pojištění hradit, pokud mají být provedeny na žádost pacienta, např. z důvodu strachu z ošetření.

Tzv. sedace u dětských pacientů

Další možností ošetření, které je v tomto případě určené pro dětského pacienta, je ošetření v tzv. sedaci. Výkony sedace lze uhradit lékařům stomatologům s osvědčením v pedostomatologii. Během ambulantního stomatologického ošetření může být dětskému pacientovi v rámci sedace podán lék midazolam (věkové omezení je od 3 let do dne dosažení 15 let) nebo připravená směs rajského plynu a kyslíku (věkové omezení od 4 let do dne dosažení 15 let).

Sedace je hrazena z veřejného zdravotního pojištění v indikovaných případech dětem do dosažení 15 let, pokud je nelze ošetřit v běžném režimu praktického zubního lékaře. Ošetření pak lze pak ze zdravotního pojištění uhradit, pokud je provedené na pracovišti, které splňuje personální a technické vybavení a má nasmlouvané příslušné výkony.

Jak se po vytržení zubu správně chovat?

1. Ledujte otoky

Na otoky vyzkoušejte chladivé obklady (sáček mražené zeleniny nebo cold/hot pack). Stačí každou hodinu na pár minut, někteří zubaři doporučují pravidlo 10 minut chladit, 10 minut nechat tvář volnou. Pomohou i studené nápoje a potraviny. Otoky by měly splasknout do 3 až 5 dní.

Chladící polštářky je možné zakoupit na Lékárna.cz.

2. Tlumte bolest

Na bolest po trhání zubu doporučíme obyčejná analgetika, tedy volně dostupné léky, které tlumí bolest (Ibuprofen, paracetamol, atd.). V některých případech vám zubař předepíše silnější analgetika a někdy i antibiotika.

Léky na bolest je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz. 

3. Počkejte, až odezní anestetikum

Teprve až přijdou ústa k sobě, nastává ideální čas se napít a najíst. Účinek anestetika je individuální u každého pacienta, záleží na jeho typu, množství, koncentraci. Prvních 24 hodin se vyhněte i horkým nápojům anebo vroucím polévkám.

4. Nevyplachujte ústa v den zákroku

V ráně se nejprve musí vytvořit tzv. krevní sraženina, která zabraňuje dalšímu krvácení. Vyplachováním ústní vodou (nebo čímkoliv) byste sraženinu vyplavili a došlo by tak k nepříjemné komplikaci jako je suché lůžko.

V případě zánětu je možný jemný výplach šetrnou ústní vodou s bylinkami. Široký výběr produktů naleznete na Lékárna.cz.

5. Zůstaňte v klidu

Po vytržení řezáků a špičáků vás ve většině případů žádné velké mrzení nečeká. U třenových zubů a stoliček (moudráků zejména) doporučíme naplánovat si volno z práce a co největší klid bez fyzické námahy.

6. Vyhněte se alkoholu a cigaretám 

Alkohol vysušuje sliznice, cigarety zpomalují hojení rány. S obojím byste měli počkat alespoň 2 dny (doporučená doba se různí a někteří zubaři uvádějí až 10 dní; rozhodně ale odolejte přinejmenším v den zákroku).

7. Ránu nechte být

Z rány nevysávejte tekutinu, krev, pokuste se do ní nedostat potraviny (zrníčka, kousky jídla) nebo cokoliv jiného.

Pokud rána trošku krvácí, přiložte a zkousněte (ideálně látkový) kapesníček. Do půlhodinky by krvácení mělo odeznít, v opačném případě se poraďte se stomatologem.

Kdy je třeba kontaktovat zubaře nebo ústního chirurga?

  • Čtyři hodiny po operaci pořád hodně krvácíte.
  • Máte pocit na zvracení.
  • Zvracíte.
  • Máte horečku.
  • Máte bolesti, které se ani dva dny po operaci nelepší.
  • Váš otok se i dva dny po operaci pořád zhoršuje, šíří se dále, objevuje se zatuhnutí otoku, teplé bolestivé zarudnutí nad operovanou oblastí.
  • Pokud jsou vaše čelistní svaly i po sedmi či deseti dnech po operaci stále ztuhnuté nebo je pro vás pořád obtížné ústa otevřít, obraťte se na svého zubaře nebo ústního chirurga.
  • Pokud dojde k hnisání rány.

Pokud potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Zdroj: vzp.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce