Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čeká vás dlouhá cesta před vytouženou dovolenou? 5 tipů na prevenci proti cestovní trombóze.

( Komerční prezentace | přečteno: 5425x )

Je léto a vy se konečně vydáváte na svou zaslouženou dovolenou za chvílemi odpočinku. Pokud vás čeká dlouhá cesta letadlem, autem či autobusem, zůstaňte obezřetní a raději dodržujte následující opatření proti vzniku cestovní trombózy.

shutterstock.com

Co je to trombóza a jak vzniká?

Trombóza je děj, kdy v důsledku zpomalení toku krve dochází ke vzniku krevní sraženiny. Nejčastěji postihuje dolní končetiny. Při zanedbání stavu se může krevní sraženina utrhnout, putovat krevním řečištěm a ucpat důležité tepny a cévy. Neléčená trombóza pak může být životu nebezpečná.

Jak poznáte, že se jedná o trombózu? Cítíte bolest v postižené oblasti, která může být oteklá a napjatá. Daná partie je začervenalá a později získává modravý nádech, přesto zůstává teplá.

Co znamená cestovní trombóza?

Jak název sám napovídá, cestovní trombóza se může projevit během dlouhé cesty z důvodu nedostatku pohybu. Odborníci se shodují, že nejvyšší riziko vzniku je u letů nebo cest jinými dopravními prostředky, které trvají déle než 4 hodiny. Určitě jste to již zažili – úzké sedadlo, žádný prostor, skrčené nohy. Situaci nezlepšuje ani případný nedostatek kyslíku na palubě letadla či dehydratace, která má na cestovní trombózu nemalý vliv. Proto právě v horkých letních měsících je riziko jejího vzniku častější. Může se dokonce vyskytnout i 10 až 14 dní po absolvování cesty.

Pokud dodržíte naše doporučení, nemusíte se cestovní trombózy obávat.

Kdo by si měl na cestovní trombózu dávat největší pozor?

Cestovní trombóza si nevybírá. Může postihnout i ty, kteří nejsou náchylní ke zvýšené tvorbě sraženin. Následující rizikové faktory k tomu významně přispívají. Pečlivě je prozkoumejte. Je to i váš případ?
 

  • Obezita
  • Věk nad 60 let
  • Vysoký vzrůst
  • Kouření
  • Těhotenství
  • Užívání hormonální antikoncepce
  • Prodělaná trombóza hlubokých žil v minulosti
  • Operace pánve a dolních končetin nebo nedávné úrazy
  • Křečové žíly na končetinách, proběhlé povrchové záněty žil
  • Kardiovaskulární onemocnění, Crohnova nemoc atd.

Jak trombóze předejít? 5 praktických tipů právě pro vás.

Prevence trombózy je při delším cestování důležitá. Ovšem do jaké míry prevenci zavádět záleží na stupni rizika vzniku trombózy, který je pro každého individuální. Riziko rozlišujeme na nízké, střední a vysoké. Před případnou cestou je tedy vždy vhodné poradit se s lékařem, jaké možnosti jsou pro vás ty nejlepší. 

Nedejte trombóze šanci!

Nízké riziko

1) Dbejte na dostatečný pohyb a prostor pro nohy – občasná procházka uličkou či jednoduché cviky dolních končetin v sedě jsou základním opatřením.

2) Škrtící spodní prádlo a příliš těsné oblečení nechte raději doma – případně rozepnutý opasek může také pomoci.

3) Dodržujte pitný režim – pijte dostatek tekutin – nejlépe vody. Kávu a alkohol omezte či vynechte úplně.

Střední riziko

4) Sáhněte po kompresních punčochách

Vysoké riziko

5) Zvažte podání injekcí s lékem na ředění krve – lékař vám může doporučit aplikaci injekce heparinu (nejčastěji Clexane či Fraxiparine) do kožní řasy krátce před cestou zvláště v případě, pokud máte za sebou operaci či nosíte sádrový obvaz.

Aplikace léků na ředění krve, není třeba se injekce obávat.

Aplikovat injekci sobě samotnému může doprovázet stres, nejistota a strach ze špatného provedení. Někteří pacienti trpí i fobií z jehel. U starších lidí pak může hrát roli zhoršený zrak či třes v rukou, který brání jistému a bezpečnému píchnutí injekce.

Z těchto důvodů mají někteří pacienti tendenci injekci vynechat a riskovat tak vznik krevní sraženiny. Pro takové případy existuje pomůcka, která usnadňuje aplikaci nízkomolekulárních heparinů Clexane či Fraxiparine. Cestujícím s vysokým rizikem trombózy tak dokáže díky svému ergonomickému tvaru zajistit správné a bezpečné podání léku na ředění krve, díky čemuž je samotný vpich pro dotyčného příjemnější.

Pomůcka je vyrobena z vysoce kvalitního zdravotnického silikonu a snadno se vejde do batohu či příručního zavazadla. Je tak skvělým pomocníkem na dlouhé cesty.


Reklama

Usnadněte si aplikaci injekčních heparinů
TUGI model 2 je zdravotní pomůcka, která vám usnadní a zpříjemní aplikaci injekčního heparinu Clexane, Fraxiparine během vašich letních cest. Před použitím si přečtěte příbalový leták.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce