Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chrom

( Redakce | přečteno: 20732x )

Obsah chromu v těle dospělého muže je 6 mg, což je množství, které by se vešlo na špičku nože. Přesto jej můžeme najít ve všech tkáních našeho těla.


Lesk jako blesk

Obsah chromu v těle dospělého muže je 6 mg, což je množství, které by se vešlo na špičku nože. Přesto jej můžeme najít ve všech tkáních našeho těla. Nikoliv však v podobě blyštivých povrchů na doplňcích našich čtyřstopých či dvoustopých miláčků.

Je chrom užitečný?

Chrom zesiluje působení inzulínu, tzn. podporuje vstřebávání cukru našimi buňkami. Je tedy důležitou složkou při nastavování optimální hladiny krevního cukru. Pomáhá inzulinu fungovat účinněji. Mimo to zlepšuje i schopnost našeho těla odstranit z krve škodlivý nadbytek cholesterolu.

Chrom v potravinách

Hlavní zdroj tvoří živočišná bílkovina- ryby, drůbež, vnitřnosti, dále luštěny, obilniny a rýže. Vstřebávání chromu z potravy podporuje dieta bohatá na vlákninu.

Projevy nedostatku a nadbytku

  • Při nedostatku chromu můžeme pociťovat bolesti hlavy, podrážděnost, návaly nevolnosti, deprese, neklid nebo únavu.
  • Projevy nadbytku jsou naprosto výjimečné.
  • Při krátkodobém užívání v doporučených dávkách by měl být výskyt nežádoucích účinků minimální.

Jsem na chrom alergický?

Chrom může být nebezpečný, pokud trpíte přecitlivělostí na anorganický chrom. Pokud se u Vás vyskytuje nějaká forma alergie, poraďte se nejprve s lékařem.

Kdy začít s jeho užíváním?

Doporučené denní množství chromu je kolem 100 mikrogramů. Za bezpečný a přiměřený denní příjem chromu se považují dávky v rozmezí 50-140 mikrogramů. Údaje o denním příjmu chromu v různých zemích se liší.

Chrom jako doplněk k běžné stravě používejte tehdy, pokud se léčíte se zvýšenou hladinou cukru v krvi, pokud trpíte nervovém onemocnění související s poruchou souměrnosti a souladnosti pohybů nebo při prudkém úbytku tělesné váhy. Všechny tyto stavy však předem konzultujte se svým lékařem.

Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem chromu, kupte si některý z mnoha nabízených potravních doplňků, lékárník Vám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce