Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat, když oči hodně slzí? Pomoci může akupunktura

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1175x )

Během zimních měsíců je oko náchylnější k nadměrnému slzení. Paradoxně může být tvorba většího množství slz spojena se syndromem suchého oka. Jak očím ulevit a kdy slzení nepodceňovat a raději navštívit lékaře?

shutterstock.com

Co může být příčinou nadměrného slzení oka?

Příčiny slzení oka jsou různé – může se jednat o zánět, cizí tělísko v oku, různé alergie nebo třeba ucpané odvodné slzné cesty. Překvapivě mohou oči slzet i při suchém oku, toto onemocnění se v populaci vyskytuje čím dál častěji.
„Problémy se dříve objevovaly zejména po 40. roce věku. Syndrom suchého oka, který se stal civilizačním onemocněním současnosti, se ale čím dál častěji začíná objevovat u mladších pacientů. Na vznik suchého oka má vliv zejména pobyt v klimatizovaných prostorách a práce s počítačem, mobilním telefonem nebo tabletem, kdy oči rychleji osychají a pacienti si pak stěžují na řezání a pálení očí, chvilkami se vidění může rozmazávat a oči bývají zarudlé nebo můžou až bolet,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Pomoci mohou kapky, ale i akupunktura

Od potíží pomohou ulevit speciální oční kapky. U vážnějších případů tato léčba nebyla účinná. Novou nadějí pro pacienty se stala akupunktura.
„Kapky – takzvané umělé slzy, nahradí nedostatek slz a jsou většinou první volbou při řešení problému. Sice zlepšují potíže způsobené suchým okem, neřeší ale jeho příčiny. Přirozenou a velmi účinnou léčbou suchého oka jsou kapky vyrobené z krve pacienta. Odebraná krev se odstředí a upraví tak, že vzniknou čiré kapky obsahující řadu přirozených léčebných látek, které regenerují povrch oka. Ty jsou navíc bez konzervačních látek a nevyvolávají vedlejší účinky. Poměrně nově se při léčbě používá akupunktura. Jedná se o metodu tradiční čínské medicíny, která má mnohatisíciletou historii a lze díky ní ovlivňovat a léčit některé oční nemoci a vady, mezi které syndrom suchého oka patří. Lidé se přitom nemusí bát, že by jim lékař píchal jehly do oka. Aplikují se nejen do akupunkturních bodů blízko oka, ale také na různá jiná místa po celém těle,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Během zimních měsíců oči slzí víc

Na vině je zpravidla chladný vítr, a ne vždy je nutné vyrazit hned k lékaři. Přetrvávající nadměrné slzení ale není dobré podceňovat.
„V extrémním počasí je povrch oka vystavován větší zátěži a je ovlivněno i složení slzy. Pokud je slza ‚slabší', povrch oka je na některých místech víc vystavován zevnímu prostředí. To je signál pro tělo, ať oči víc zvlhčí a přes hlavní slznou žlázu přidá do slz víc vody. Slza nestíhá odtékat odvodnými slznými cestami, nedrží na oku a přetéká i přes víčka. Občasné slzení při extrémním počasí, silném větru nebo slzení v zakouřeném prostředí nebo při silném osvětlení očí je normální. Pokud je nadměrné slzení dlouhodobé například i uvnitř v místnosti nebo pokud je doprovázené bolestí, zarudnutím oka nebo zhoršeným viděním nebo je jednostranné, je vhodné navštívit očního lékaře,“ doporučila Zuzana Frisová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Slzy jsou pro dobrý zrak důležité

Slzy jsou pro oko a dobré vidění velmi podstatné, pokud člověk trpí naopak jejich nedostatkem, i to je třeba řešit.
„Slzy jsou v určitém množství pro zdraví oka nepostradatelné. Zvlhčují povrch oka, aby byl hladký a lesklý. To je důležité pro kvalitu vidění a pro to, aby víčko mohlo po oku jemně klouzat. Pokud má člověk málo slz nebo jsou nekvalitní, vede to ke zrakovým obtížím, k podráždění oka a zvyšuje se riziko infekce oka,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Zdroj: gemini.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce