Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Operace očních víček. Vše, co chcete vědět.

(6. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 455x )

Operace očních víček je nejčastěji prováděným estetickým zákrokem. A není divu. Během jedné návštěvy oční kliniky je možné nejen získat zpět mladší vzhled, ale také zlepšit vidění a zmírnit bolesti hlavy i únavu. Zdravotní přínosy dokládá i fakt, že operaci očních víček může v některých případech hradit pojišťovna. Ale i pro ty, kteří nechtějí podstupovat dlouhý schvalovací proces nebo nesplňují podmínky pro úhradu pojišťovnou, je tento zákrok finančně dostupný.

lexum.cz

Na nejčastější dotazy odpovídá MUDr. Ludmila Mázik z oční kliniky Lexum Praha Budějovická.

Proč horní víčka s přibývajícím věkem „padají“?

Kůže víček je tou nejtenčí a nejjemnější na lidském těle, navíc je prakticky trvale vystavena nepříznivým podmínkám okolního prostředí a slunečnému záření. Problém se týká hlavně horních víček, u nichž kůže postupně povadá a vytváří se kožní převis. U dolních víček se nikdy tak velké nadbytky kůže nevytváří. Proto je zákrok u horních víček častější.

Existuje minimální věk pro zákrok?

„U operace očních víček nezáleží na věku, ale na aktuálním stavu. Důvodem, proč k ní klienti přistupují, je vizuální omlazení až o několik let, pocit těžkých víček, ale i komplikace související s omezením zorného pole,“ říká MUDr. Mázik.

Proč jít na operaci očních víček?

Povislá víčka omezují zorné pole, tím ale možné zdravotní komplikace zdaleka nekončí.
„Naše klientky a klienti, nejsou to totiž pouze ženy, které operace očních víček využívají, si před zákrokem stěžují na bolesti hlavy a očí i zvýšenou únavu. Kvůli nadbytečné kůži na víčku může také dojít k podráždění očního okolí a zanedbatelné nejsou ani obtíže s oční hygienou zvyšující pravděpodobnost zánětu,“ popisuje MUDr. Mázik. K poklesu víček dochází postupně, a proto si často lidé zdravotních komplikací nevšímají a přehlíží je. To může vést ke zhoršené kvalitě života související s nižší produktivitou práce i psychickými a sociálními dopady.

Jak dlouho musím čekat na termín?

Čekací doba závisí mimo jiné na kapacitních možnostech a oblíbenosti kliniky, respektive jejím vytížení. U očních klinik se čekací doba pohybuje v řádu týdnů. Termín zákroku je vhodné domluvit hned na komplexním předoperačním vyšetření, které by mělo být na klinikách standardem.

Za jak dlouho se budu moci vrátit do práce?

MUDR. Mazik„Samotný zákrok probíhá v lokální anestezii a po něm je možné odejít s doprovodem domů. Pracovat je možné už druhý den, samozřejmě ale záleží na druhu zaměstnání. I když se stehy vytahují po 6 až 8 dnech od zákroku, je i nadále důležité pečovat o oční okolí, jizvy promazávat, alespoň půl roku používat sluneční brýle a nezapomínat na krémy s ochranným faktorem,“ vysvětluje MUDr. Mázik.

Bez líčení očí doporučují odborníci vydržet měsíc po zákroku. S běžnými fyzickými aktivitami je možné začít 2 týdny po operaci, s náročnějšími sporty, plaváním nebo saunou po 4 týdnech.

Jak je možné urychlit hojení jizev?

Jizvy po operaci horních i dolních víček se zpravidla velmi dobře hojí samy.
„Po vyndání stehů doporučuji jizvy mazat předepsanou oční mastí, po měsíci od operace lze začít s případnou masáží jizev, záleží ale na domluvě s ošetřujícím lékařem,“ radí MUDr. Mázik, jak zlepšit estetický výsledek operace a minimalizovat viditelnost jizev.

Hradí odstranění očních víček zdravotní pojišťovna?

Operace očních víček není pouze kosmetickým zákrokem. Díky ní může zmizet dlouhotrvající pocit únavy očí, slzení a omezení zorného pole. To je důvod, proč mohou operaci očních víček zcela výjimečně hradit některé zdravotní pojišťovny. V tom případě je ale nutné počítat se složitějším průběhem a časovým zdržením. Nejprve je nutné navštívit očního lékaře a podstoupit perimetrické vyšetření. Ošetřující oční lékař vyplní žádost a následně zašle ke schválení reviznímu lékaři zdravotní pojišťovny.
„I pro klienty, kteří nechtějí čekat na schválení pojišťovnou nebo nesplňují podmínky pro úhradu, je ale odstranění očních víček v dnešní době finančně dostupné. Lišit se může v závislosti na pracovišti a pohybuje se okolo 16 000 Kč za estetický zákrok na horních víčkách obou očí,“ upřesňuje MUDr. Ludmila Mázik.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce