Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat při poranění se o pohozenou injekční jehlu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5523x )

V poslední době se stále častěji setkáváme s problémem, kterým je poranění o pohozené injekční jehly. Tyto injekční jehly odhazují na veřejných prostranstvích většinou injekční uživatelé drog, a tím bezprostředně ohrožují osoby, které se o ni náhodně poraní.

Dobrá rada
shutterstock.com

Jde o to, že injekční uživatelé drog, především ti, kteří si půjčují injekční jehly a stříkačky anebo sdílí roztok drogy, jsou mnohem častěji postiženi některými infekcemi, které se přenáší krví. Jedná se především o virové žloutenkami typu C, B i A, ale i infekci HIV. K přenosu těchto infekcí postačuje minimální množství krve, které zůstává v průsvitu injekční jehly. Po poranění o pohozenou jehlu je velmi důležité provést soubor opatření, která zamezí nebo alespoň sníží riziko vzniku výše uvedených infekčních onemocnění.

Co dělat, poraníte-li se o pohozenou injekční stříkačku?

1) Bezprostředně po poranění nechat ranku volně krvácet (krvácení sníží dávku případného viru). Ranku nemačkat!

2) Po zastavení krvácení ranku důkladně vymyjte vodou a mýdlem a ošetřete dezinfekčním roztokem – nejlépe Jodisolem. Tento roztok má antiseptický a protivirový účinek.

3) Co nejdříve vyhledat praktického lékaře, lékaře hygienické stanice či nejbližší infekční oddělení nemocnice.

Lékař provede vyšetření krve na virové žloutenky typu A,B a C a vyšetření na infekci virem HIV. Poté zhodnotí Váš imunitní stav a v odůvodněných případech zajistí očkování proti žloutence typu A i B v souladu s platnou legislativou. (proti žloutence typu C není dosud očkovací látka k dispozici)

Podle charakteru poranění Vám může být nabídnuto krátkodobé preventivní (profylaktické) podávání léků s cílem omezit riziko infekce virem HIV (proti viru HIV není dosud očkovací látka k dispozici).

Co dělat, najdete-li pohozenou injekční stříkačku?

Nález injekční stříkačky je nepříjemná situace. Použité injekční jehly a stříkačky mohou být zdrojem infekčních chorob (HIV, žloutenky), proto jsou likvidovány jako nebezpečný infekční odpad a neměly by se tedy dostat na volně přístupná prostranství. Přesto se může stát, že odhozenou stříkačku najdete. V této chvíli existuje několik možností řešení:

1) Nález volně odhozené injekční stříkačky nahlaste: Policii ČR nebo Městské policii na linkách 158 a 156, které zabezpečí jejich bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob.

2) Informujte okolí o nálezu, aby se o stříkačku nikdo neporanil.

3) V krajním případě, není-li vyhnutí (v okolí se např. pohybují děti), můžete stříkačku zlikvidovat sami. V tuto chvíli buďte velmi opatrní. Stříkačku seberte papírovým kapesníčkem, či listem rostliny a vložte jehlou dolů nejlépe do plechovky, poté plechovku sešlápněte a vyhoďte do koše. Můžete také stříkačku vložit do PET lahve, láhev pevně zašroubujte a vyhoďte. Injekční stříkačka se sbírá zásadně za píst, nikoliv za jehlu! Nikdy jehlu od stříkačky neoddělujte! I v tomto případě informujte o místě nálezu. 

Zdroj: www.aids-hiv.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce