Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dna a cukrovka. Co mají společné?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2456x )

Dna a cukrovka jsou dva různé zdravotní problémy, a přesto mají spoustu společného. Obě tato onemocnění vznikají v důsledku nadváhy či obezity, špatné životosprávy a snížené pohybové aktivity.

shutterstock.com

Dna je onemocnění kloubů, které vzniká v důsledku zvýšené kyseliny močové v krvi. Její množství v těle je dáno příjmem purinů z potravy, ale také vlastní produkcí. Pokud dojde k překročení hranice rozpustnosti kyseliny močové v tělních tekutinách nad určitý limit, tak začne krystalizovat. Tyto krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Dna vzniká nejčastěji u mužů mezi 40. a 50. rokem života. Způsobuje bolesti kloubů, zejména na palci u nohou. Příčina vzniku dny, kromě obezity a vysoké hladiny kyseliny močové, může také být častá změna teploty či dlouhodobá traumatizace kloubu.

Cukrovka 2. typu je stav, kdy vlivem nadváhy či obezity, ale i na podkladě genetické predispozice, nedokáže tělo správně zpracovat cukr v krvi. Je to dáno tím, že hormon inzulin se nedokáže skrz vrstvu tuku kolem buněk dostat k inzulinovému receptoru, a tím nedojde k otevření vstupu do buňky a následnému zpracování cukru v krvi. Tento cukr posléze začne měnit vlastnosti cév. Společně s vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem může dojít k časnému rozvoji cévních a srdečních chorob.

Čtěte také: Prediabetes je závažným varováním, že přijde cukrovka

Souvisí dna s cukrovkou?

Nedávné výzkumy ukázaly, jak silné je spojení mezi těmito dvěma onemocněními. Dna způsobuje zánět v těle. Někteří odborníci se domnívají, že zánět může také hrát roli při cukrovce. Na druhou stranu lidé s diabetem typu 2 mají často vysokou hladinu kyseliny močové v krvi, což může být způsobeno nadbytečným tukem. Pokud máte nadváhu, vaše tělo vytváří více inzulínu. Díky tomu je pro vaše ledviny těžší zbavit se kyseliny močové, což může vést ke vzniku dny. 

Čtěte také: Dna - bolestivé onemocnění kloubů

Rizikové faktory pro dnu a cukrovku

Mnoho stejných věcí může zvýšit vaše šance na dnu nebo cukrovku. Pravděpodobně je získáte, pokud:

  • Máte nadváhu nebo obezitu: Pokud na těle nosíte více tuku, je pravděpodobnější, že budete mít jak dnu, tak cukrovku 2. typu.
  • Pijte příliš mnoho alkoholu: Malé množství alkoholu - jeden nápoj denně u žen a mužů nad 65 let a dva u mužů nad 65 let - může ve skutečnosti snížit vaše šance na cukrovku. Příliš mnoho však může ovlivnit to, jak vaše slinivka uvolňuje inzulín, což může vést k cukrovce 2. typu. Více než dva nápoje denně mohou také zvýšit vaše šance na dnu.
  • Dědičné dispozice: Pokud jeden z členů vaší rodiny měl dnu nebo cukrovku, je pravděpodobné, že také onemocníte.
  • Další zdravotní potíže: Vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak souvisí s oběma stavy. 

Dietní doporučení při onemocnění diabetem a dnou:

Ačkoliv se může zdát, že dietní léčba diabetu a dny je absolutně rozdílná, opak je pravdou. Obě tyto onemocnění totiž vznikají v důsledku nadváhy či obezity, špatné životosprávy a snížené pohybové aktivity. Proto je pro léčbu obou těchto onemocnění základní doporučení mírná redukce hmotnosti, asi o 5-10 % z původní váhy. Méně tělesného tuku může snížit hladinu kyseliny močové a zlepšit hladinu cukru v krvi. Vyvarujte se ale nárazových diet. Rychlé hubnutí může zvýšit hladinu kyseliny močové.

  • Jezte pravidelně 3-6 x denně – svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají pracovní podmínky náročnější.
  • Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
  • Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, žitno-pšeničný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
  • Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 400 g zeleniny a 100 g ovoce.
  • Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
  • Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny atd.), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
  • Maso (drůbeží, hovězí libové, vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti a masa mláďat kvůli vysokému obsahu purinů.
  • Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, Tofu, Šmakoun a Robi.
  • Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3-4% tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
  • Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
  • Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte čerstvé bylinky a koření s nízkým obsahem soli.
  • Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenší jejich množství na porci.
  • Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
  • Vyvarujte se sladkostem – místo mléčné čokolády si dejte hořkou čokoládu, místo kalorických sušenek si dopřejte kvalitní sušenky bez náplně a polevy. Místo čokoládového máslového dortu tvarohový dort s ovocem.
  • Dodržujte pitný režim – 2–2,5 l čisté vody denně. Lze také pít slabé čaje a vodu s citronem. Nejsou vhodné ovocné džusy, sirupy a limonády.
  • Vyřaďte alkohol – zvyšuje riziko dnového záchvatu. Maximální možné povolené množství je 125 ml bílého suchého vína či 300 ml 10st. piva. Tvrdý alkohol je lepší vyřadit úplně.
  • Kávu lze zařadit až 5 šálků denně. Vyvarujte se kávám typu 3v1 apod (obsahují cukr a sušené mléko).
  • Přestaňte kouřit.

Dále je vhodné se každý den věnovat nějaké pohybové aktivitě. Cvičení vám pomůže zůstat na zdravé váze, což snižuje pravděpodobnost dny a cukrovky. 

Pokud máte přidružené choroby, jako je vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin, postupujte podle pokynů svého lékaře a užívejte všechny své léky.

Zdroj: webmd.comcukrovka.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce