Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana
Dietní vláknina
Guarová guma patří k rozpustným vlákninám. Termín „dietní vláknina“ je jistě mnohým z Vás dobře známý. Vlákniny jsou látky, které procházejí trávicím traktem v nezměněné podobě. Přestože se nevstřebávají ani dále nemění, významně ovlivňují náš zdravotní stav (viz Jak působí).
Příznivé účinky vlákniny jsou známy již od starověku, podrobněji začala být však studována teprve až v první polovině minulého století. Pojem „vláknina“ může být trochu zavádějící. Řada látek zařazovaných do této skupiny nemá vláknitou strukturu. Jedním z příkladů je právě guarová guma.
Jak působí
Vláknina tvoří hlavní část zbytkové stolice. V dostatečném množství přispívá ke změkčení a zvětšení objemu. Dobrá formovanost stolice je velmi důležitá pro správnou činnost střev. Pokles hmotnosti stolice pod 100 g za 24 hodin bývá častou příčinou zácpy.
Nedostatek vlákniny v každodenní stravě vede ke vzniku potenciálně nebezpečných výchlipek tlustého střeva – tzv. divertiklů. Zánět těchto výchlipek může vést k závažným zdravotním komplikacím – u nás známo jako „prezidentská nemoc“. Kromě příznivého mechanického působení má vláknina příznivý vliv i v prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva.
Guarová guma zpomaluje vyprazdňování žaludku a omezuje vstřebávání cukrů z potravy, čímž zvyšuje i pocit sytosti. Dále brání vstřebávání cholesterolu a tuků ze střeva. Stává se tak vhodným léčebným doplňkem i v boji proti obezitě, cukrovce a zvýšené hladině cholesterolu.
Účinek na hladinu cholesterolu v krvi se dá vysvětlit i zvýšeným vychytáváním žlučových kyselin guarovou gumou ze střeva. Nedostatek žlučových kyselin vyvolá potřebu její zvýšené tvorby. Důsledkem je spotřebování přebytečného cholesterolu a tím i snížení jeho hladiny v krvi.
Nejzásadnější je ovšem snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva. Četné klinické studie prokázaly, že zvýšená dodávka vlákniny v potravě významně snižuje riziko vzniku rakoviny. O 15 g více vlákniny na den dokáže snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o třicet procent.
Co mám jíst
Guarová guma jako zástupce rozpustné vlákniny je důležitou složkou naší stravy. Hlavními zdroji vlákniny jsou nestravitelné látky rostlinného původu. Vlákninu přijímáme většinou v ovoci, zelenině, luštěninách a obilninách. Z pečiva je významným zdrojem především celozrnný chleba a obecně tmavé pečivo, které obsahuje bohatou zásobárnu vlákniny – slupky obilných zrn.
Vhodným způsobem doplnění vlákniny může být i konzumace obohacených potravinářských výrobků. Cereálie se dnes hojně přidávají jak do běžně dostupného pečiva, tak i například do jogurtů a dětských pochoutek.
Máte jí dostatek?
Nízký příjem vlákniny se může projevit vznikem aterosklerózy. Důsledkem je pak vysoké riziko srdečně-cévních onemocnění - srdečního infarktu, mozkové mrtvice a nedokrvení dolních končetin.
V důsledku nízkého příjmu vlákniny dochází k tvorbě malého množství stolice. Zácpa spojená s těmito stav vede pak ke vzniku dalších problémů – rozvoj hemoroidů a střevních výchlipek (divertiklů). Nedostatek dietní vlákniny v potravě má za následek také zvýšený výskyt rakoviny tlustého střeva.
Upozornění
Guarová guma, jako i ostatní typy vlákniny, prochází volně našim střevem. Nevstřebává se do krevního oběhu, proto ani nijak přímo nezasahuje do metabolických pochodů v našem těle. Výjimečně se může vyskytnout přecitlivělost, vzhledem k inertnosti látky se však jedná pouze o mírné projevy zažívacích obtíží jako je nevolnost, nadýmání nebo průjem.
Jak nám může pomoci
Ve většině vyspělých zemích se příjem vlákniny ve stravě pohybuje pouze okolo 10 gramů na den. Minimální doporučené množství je přitom 30 gramů vlákniny denně.
Zvýšený příjem vlákniny je vhodný tehdy, trpíte-li dlouhodobou zácpou. Významně může vláknina pomoci i při komplikacích, které zácpa vyvolala - při léčbě hemoroidů, řitních trhlin a střevních divertiklů.
Díky účinkům na hladinu cholesterolu v krvi působí guarová guma příznivě především proti rozvoji aterosklerózy – ucpání cév způsobujícího srdeční infarkty a mozkové mrtvice.
Význam snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva byl zmíněn již opakovaně a je sám o sobě dostatečným důvodem k pravidelnému příjmu vlákniny v potravě.
Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem vlákniny, nebo je Váš příjem tohoto doplňku příliš nízký, doplňte svou stravu o její přirozené zdroje, nebo si kupte některý z mnoha nabízených potravních doplňků, lékárník Vám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.
Přidat nový komentář