Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Homeopatie na malé i větší bolístky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1132x )

O nejrůznější poranění není v běžném životě nouze. K rychlému a spolehlivému zhojení může pomoci i homeopatie – účinně, přitom šetrně. Můžeme ji použít již v rámci první pomoci, ale i ke zdárnému zhojení mnoha typů úrazů.

shutterstock.com

Pro všechna poranění v rámci první pomoci je vhodná čtveřice základních opatření, která společně zmírní případné krvácení, tvorbu otoku, ale i bolest:

  • Klid – poraněného místa, ale i pacienta celkově,
  • Podložení, zvednutí poraněného místa,
  • Ledování, chlazení,
  • Komprese, stlačení – například elastickým obinadlem.

Pro ošetření poranění, které krvácí, platí dále:

  • zástava krvácení – většinou se krvácení zastaví samo během pár minut, ale lze tomu pomoci i stlačením rány, nejlépe přes gázu či obvaz, u většího krvácení je nutno naložit tlakový obvaz,
  • očištění a dezinfekce – například přípravkem typu Betadine či peroxidem vodíku, v nouzi postačí i čistá voda,
  • zakrytí rány náplastí či obvazem.

U ran znečištěných či způsobených například rezavým hřebíkem nebo zvířetem je samozřejmostí kontrola u lékaře a případné přeočkování proti tetanu.

Pády, naražení, zhmoždění

Hlavním lékem na tyto typy poranění je Arnica montana 9 C. Je základním lékem všech úrazů (drobných i těch větších). Přináší úlevu od bolesti, napomůže k zástavě krvácení, zrychluje vstřebání případného hematomu a celkově urychlí hojení. Poraněná oblast je bolavá, rozbitá, dotek vše zhorší. V prvotním stadiu můžeme podávat obvyklou dávku 5 granulí i v půlhodinových intervalech až do zmenšení bolesti, pak intervaly v podávání postupně prodlužujeme. K doléčení stačí podávání 3× denně 5 granulí.

Řezné rány

Na tyto rány je skvělým lékem Staphysagria 9 C. Podáváme ji po operacích, při poranění nožem, skleněným střepem, hranou papíru nebo trávou ostřicí. Dávkování: podáváme 3–5× denně 5 granulí. Může se kombinovat s Arnicou montanou 9 C.

Bodné rány

Na bolesti s nimi spojené platí lék Ledum palustre 9 C. Pomáhá na bodná poranění, která nekrvácí, okolí vpichu je oteklé, bledé, chladné i na dotek a bolesti uleví ledování.

Poranění citlivých částí těla

Pokud zranění postihuje velmi citlivou tkáň bohatou na nervová zakončení jako jsou například konečky prstů, obličej, genitálie či páteř, pak je nutné podat Hypericum perforatum 15 C. Platí na intenzivní a vystřelující bolesti. Dávkování: Podávejte jej v dávce 5 granulí střídavě s Arnicou montanou v půlhodinových intervalech. 

Pokousání zvířetem

Zde je potřeba důsledně dbát na pečlivé lékařské ošetření. Homeopatie je zde prospěšná minimálně v rámci první pomoci. V první fázi, kdy se může objevit psychický šok, například po kousnutí psem, pomůže podání léku Aconitum napellus 15 C v dávce 5 granulí v 15ti minutovém intervalu a pak přechod na kombinaci Arnica montana 9 C a Hypericum perforatum 15 C.

Popáleniny

U těchto úrazů platí víc než u jiných počáteční chlazení. Chlazená plocha by neměla být větší než 5 % povrchu těla, což je přibližně plocha 5 dlaní postiženého. Jinak hrozí podchlazení! Popálení v obličeji, na dlaních rukou, ploskách nohou a na genitálu a popáleniny většího rozsahu musí vždy ošetřit lékař. Homeopatika lze použít v rámci první pomoci nebo jako doplněk konvenční léčby. Na popáleniny prvního stupně charakterizované zarudnutím a tam, kde chladný obklad přináší úlevu je vhodným lékem Apis mellifica 15 C podávaný v dávce 5 granulí zpočátku i v 15ti minutových intervalech. Na popáleniny II. stupně čili tam, kde se tvoří puchýře je vhodným lékem Cantharis 9 C, podáváme 5 granulí 4x denně.

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař, homeopat
odborný garant www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce