Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vlasy v létě vyžadují zvláštní péči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 600x )

Slunce, extrémní teploty, suchý vzduch a časté koupání. To vše má za následek, že jsou naše vlasy teď více zatěžovány než v jiných ročních obdobích. Jak o ně tedy během letního období pečovat?

shutterstock.com

Sluneční záření narušuje takzvanou kutikulu neboli vnější ochrannou vrstvu vlasu. Vlas vlivem toho ztrácí pružnost, vláčnost a lesk a třepí se jeho původně celistvá a hladká struktura. Nadměrným působením slunce dochází také k šupinkatění a svědění vlasové pokožky. Delší vystavení vlasů slunečním paprskům také narušuje funkci mazových žlázek uložených v pokožce, čímž také dochází ke ztrátě poddajnosti a hebkosti. Výsledkem jsou pak suché, poškozené vlasy bez lesku s lámavou a třepivou vlasovou strukturou. Zlepšení stavu vlasů, které připomínají chemlon, si obvykle žádá mnoho času a trpělivosti, proto raději jděte cestou prevence.

Noste pokrývku hlavy

Tak jako během dne chráníte svou pokožku, je nutné myslet i na vlasy. Ani těm totiž nesvědčí přímé sluneční paprsky. Neznamená to, že byste měli nosit čepici či klobouk od rána do večera, ale pokuste se alespoň nějakou pokrývku hlavy nasadit v době, kdy je sluníčko nejsilnější, tedy v době od 11 do 15 hodin.

Oplachujte vlasy čistou vodou po koupání

Ať už se koupete v bazénu, v řece nebo u moře, po namočení vlasů je vždy propláchněte čistou vodou. To samé platí, i když se při sportu nadměrně zpotíte. Nemusíte vlasy ihned mýt, ale bohatě stačí, když jim jen dodáte trochu života za pomoci čisté vody a necháte je poté volně uschnout.

Pořiďte si kvalitní hřeben

Během léta jsou vlasy náchylnější k lámaní a třepení. Netrapte je proto rozčesáváním nekvalitním hřebenem. Ideální je pořídit si například kartáč z kančích štětin nebo kartáč dřevěný, který je k vlasům šetrnější a zabraňuje nadměrnému lámání.

Ochrana vlasů před sluncem

Před sluněním je naprostým základem používání speciální vlasové kosmetiky s UV filtrem. Dnes se dají koupit šampony, kondicionéry, oleje i regenerační masky s fotoprotekcí. Kvalitní vlasová kosmetika by měla také obsahovat základní stavební látky vlasu, což je keratin a aminokyseliny. Ty jsou schopné vazbou na určitý nosič nahradit ty odbourané či poškozené stavební prvky. Vhodná je také kosmetika s obsahem vitaminu C. Vitamin C je významným antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů na buňky.

Je dobré vědět, že jak kůže, tak vlasy mají přirozené obranné mechanismy proti UV záření, ale při nadměrném slunění tyto fotoprotektivní síly nestačí. Vysoké teploty mění fyzikální vlastnosti vlasu a narušují jeho povrchové vrstvy, především důležitý keratin. Kvůli tomu jsou vlasy suché, matné, špatné se rozčesávají a hůře se upravují do kompaktního účesu.

Kvalitní hydratační kosmetika

Hlavním úkolem letní vlasové péče je vlasy pořádně do hloubky hydratovat. Zatímco kůži stačí jen 10 % hydratace, vlasy potřebují v průměru o 7 % hydratace více. Pozor by si měly dát především ženy se suchými vlasy. Povrch suchého vlasu přirozeně nechrání vrstva kožního mazu, proto je jejich povrch porézní a vlhkost se uvnitř vlasu rychleji ztrácí. Alespoň jedenkrát týdně byste měli vlasům věnovat zvýšenou pozornost a dopřát jim péči v podobě regenerujících a hydratačních masek, které působí do hloubky.

Hydratovat můžete své vlasy i s pomocí obvyklých surovin, které najdete v lednici či ve spíži. Výborně působí směs kokosového oleje a rozmačkaného banánu. Tuto směs aplikujte na vlhké vlasy a nechte pod ručníkem působit klidně i přes celou noc. Druhý den si však vynahraďte více času na umytí vlasů, kokosový olej se totiž smývá o poznání hůře než jiné vlasové zábaly. Hydratačně ale působí i obyčejná majonéza. Tu stačí ve slabé vrstvě nanést na vlasy a vmasírovat do pokožky hlavy. Poté vlasy zabalte do folie a nechte hodinu působit. Následně vlasy umyjte kvalitním hydratačním šamponem jako obvykle. Neuvěřitelně hebké vlasy poté způsobí i jablečný ocet. Ten v malém množství namíchejte s vodou a vlasy tímto roztokem opláchněte. Jsou-li vaše vlasy obvykle suché, nemusíte je následně ani oplachovat čistou vodou. Tento roztok zanechá vlasy jemné a hebké a zároveň vám pomůže odstranit zbytky šamponů a dalších produktů, které často stojí za suchými vlasy.

Preventivní opatření

Hydrataci vlasů nelze jen vytvářet, musíte jí i předcházet a udržovat ve vlasech i ty živiny, které se v nich jakoby zázrakem už nacházejí. Proto si alespoň v létě odpusťte pravidelné vysoušení fénem, žehlení vlasů a kulmování. Musíte-li přece jen vlasy fénovat, nechte je po umytí alespoň pět minut nechat volně proschnout a následně je vyfénujte studeným vzduchem. Tak zabráníte jejich extrémnímu zahřívání a následnému vysoušení a ničení.

Nezapomeňte na pravidelné zastřihování konečků

Ani v létě nevynechávejte pravidelné zastřihování konečků. Zbavíte se tím vysušených konců a třepení nebude postupovat dál do délek vlasů. Konečky byste měli zastřihnout alespoň jednou za dva měsíce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce