Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Migréna a očkování proti onemocnění Covid 19

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 473x )

Ve snaze chránit populaci před infekcí COVID-19 se na celém světě každý den podávají miliony dávek vakcín proti tomuto onemocnění a tento počet se s rostoucí produkcí a distribucí stále zvyšuje. Častým nežádoucím účinkem po podání vakcíny proti COVID-19 je bolest hlavy. Co to znamená pro lidi s migrénou?

shutterstock.com

Dosavadní studie naznačují, že vakcíny schválené v ČR jsou bezpečné, i když podle dosavadních zkušeností zažije většina lidí nějaký typ vedlejšího či nežádoucího účinku. Jedná se zejména o bolest v místě vpichu, bolest hlavy, únavu, bolesti svalů a nevolnost, přičemž bolest hlavy hlásilo zhruba 40 % lidí.

"Pokud trpíte migrénou, bolest hlavy jako vedlejší účinek vakcíny vás může znepokojovat", říká Lauren Doyle Strauss, specialista na bolesti hlavy.
"Ta obava je naprosto pochopitelná. Většina lidí s migrénou ví, že cokoli, co by mohlo někomu jinému způsobit bolest hlavy - virus, infekce, nedostatek spánku, příliš mnoho kofeinu, málo kofeinu - je pro ně samotné často spouštěč, který může způsobit záchvat migrény. " říká L. Strauss.

Je tedy očkování proti COVID-19 pro lidi, kteří trpí migrénou vhodné?

1. Nežádoucí účinky očkování proti COVID-19, včetně bolesti hlavy, jsou krátkodobé a samy odezní

"Bolest hlavy je součástí toho, čemu říkáme systémové vedlejší účinky, ke kterým dochází v důsledku podání vakcíny. Mezi další systémové nežádoucí účinky patří horečka, únava, bolesti svalů a bolesti kloubů, " říká MUDr. Estemalik, vedoucí oddělení bolesti hlavy a obličeje na Clevelandské klinice v Ohiu.
"Všechny tyto vedlejší účinky jsou přechodné, což znamená, že trvají jen krátkou dobu a zpravidla samy odezní," dodává. Jde o stav, který se sám vyřeší a nebude mít dlouhodobý škodlivý účinek na vaše zdraví.

Vedlejší účinky vakcín obvykle trvají od 24 do 48 hodin a objevují se častěji po druhé dávce vakcíny.
"Mladší lidé mají tendenci mít více vedlejších účinků než starší lidé," říká MUDr. Estemalik.

"To znamená, že žádný z těchto vedlejších účinků by neměl nikoho odradit od očkování proti COVID 19," upozorňuje MUDr. Estemalik. 

2. Druhou dávku byste neměli zrušit ani odložit, i když jste po první měli vedlejší účinky

"I kdyby vás po první dávce vakcíny bolela hlava, neměli byste druhou vynechat ani odkládat,“ říká MUDr. Estemalik. 

Po první dávce dojde k nastartování imunitní odpovědi. Druhá dávka, tzv. booster, má za úkol ji zesílit a dosáhnout především zvýšení počtu takzvaných paměťových T a B lymfocytů. Druhá dávka tedy přichází do citlivějšího, v uvozovkách nažhaveného, prostředí imunitního systému. Nepříjemné vedlejší účinky jsou známkou toho, že se skutečně daří dosáhnout žádoucího záměru, že imunitní systém opravdu posiluje svou ochrannou funkci vůči budoucí infekci.

3. Odborníci radí před podáním vakcíny proti migréně nebo léků proti bolesti

"Existuje dokonce i ve vědecké komunitě mnoho debat o tom, zda by měl člověk užívat léky jako preventivní opatření ke zmírnění vedlejších účinků před očkováním, a zejména o tom, jaký účinek mohou mít léky na imunitní odpověď,“ říká Estemalik.

Podle Studie zveřejněné v lednu 2021 v Journal of Virology bylo zjištěno, že nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, mohou snížit produkci protilátek a ovlivnit imunitní odpověď na virus samotný.

Dr. Estemalik souhlasí: "Podle mého názoru by se lidé neměli před podáním vakcíny premedikovat žádnými léky, ať už se jedná o léky na léčbu migrény nebo volně prodejné léky proti bolesti,“.

L.Strauss navrhuje, abyste se před očkováním ujistili, že jste plně hydratovaní.
"To může pomoci nejen s jakoukoli potenciální bolestí hlavy, ale také se závratěmi, dalším možným vedlejším účinkem", říká.

4. Bolesti hlavy nebo záchvaty migrény, které se vyskytnou po očkování, lze považovat za obvyklé

"Pokud se po aplikaci vakcíny objeví bolest hlavy, může si dotyčný vzít buď svůj pravidelný lék na migrénu, nebo volně prodejné léky, které pomohou zmírnit všechny příznaky," říká Estemalik.

"Původně panovaly obavy, že pokud si po očkování vezmete volně prodejný lék, může být jeho účinnost méně účinná, ale neexistuje žádný důkaz, který by toto tvrzení podporoval," říká L. Strauss.
"Vzhledem k tomu, že lidé mohou zvládnout jakoukoli bolest hlavy, která se může objevit jako vedlejší účinek vakcíny, pomocí běžných léků, doufám, že to trochu sníží obavy z očkování." Tato bolest hlavy může trvat déle, než jste zvyklí, ale určitě ji můžete léčit,“ doplňuje.

5. Pokud užíváte tzv. biologickou léčbu, nejsou nutná žádná zvláštní opatření

V současné době existuje několik typů monoklonálních protilátek, které se používají k prevenci migrény
"Neexistují žádné kontraindikace, pokud jde o aplikaci jakékoli z vakcín proti COVID-19," říká MUDr. Estemalik.
"Lidé, kteří tuto léčbu podstupují, nemusí tedy před aplikací vakcíny vysazovat žádné ze svých léků," doplňuje MUDr. Estemalik.

6. Riziko silné nebo trvalé bolesti hlavy nezvyšuje očkování, ale samotná infekce COVID-19

"Bolesti hlavy nereagující na léčbu nebyly jako vedlejší účinek podání vakcín hlášeny. Bolesti hlavy, které se vyskytnou po očkování, jsou přechodné, ustupují do jednoho nebo dvou dnů a reagují na volně dostupné léky proti bolesti," říká Dr.Estemalik.

"Po zvážení rizik a přínosů vakcíny odborníci tvrdí, že riziko závažnějších bolestí hlavy je vyšší u lidí, kteří skutečně onemocní nemocí COVID-19," říká MUDr. Strauss.
"Vidíme pacienty, kteří pociťují novou bolest hlavy, která přetrvává po infekci COVID-19, a také vidíme pacienty s anamnézou migrény, kterým skutečně bolesti hlavy zhoršuje infekce COVID-19. Vedle bolesti hlavy s sebou navíc COVID-19 nese další rizika pro vaše zdraví, a dokonce i pro váš život," doplňuje tento lékař.

Závěrem lze tedy říci, že očkování vakcínami proti COVID 19 je tedy podle odborníků pro osoby s migrénou vhodné.

Zdroj: Everyday Health

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce