Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nové možnosti v diagnostice diabetu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8276x )

V České republice je v současné době evidováno již přes 850 tisíc pacientů s diabetem, jejich počet se za posledních třicet let ztrojnásobil. I přes velmi kvalitní péči, kterou diabetologové svým pacientům v České republice poskytují a díky níž se daří snižovat počet pacientů s diabetickými komplikacemi, je u nás ještě dalších 200-250 tisíc pacientů s diabetem, kteří o své nemoci neví. Nemají zatím totiž větší potíže, a proto ani potřebu vyhledat lékaře. Diabetes tak u nich zůstává nediagnostikován, přestože by ho jednoduché preventivní vyšetření pomohlo odhalit.

Všeobecná fakultní nemocnice

V současné době trápí diabetes asi 8 % české populace. Odhaduje se, že do roku 2025 však onemocní až 20 % Čechů. Celosvětově diabetem trpí okolo 382 milionů lidí, což dosahuje rozměrů pandemie. Přestože tato nemoc není smrtelná, komplikace, které způsobuje, však mohou smrt způsobit. Až ¾ diabetiků umírá v důsledku kardiovaskulárních komplikací, dále je diabetes nejčastější příčinou slepoty, amputace dolních končetin a selhání ledvin. „V případě časného záchytu může být péče o pacienty s cukrovkou z dlouhodobého hlediska úspěšnější a je možné zabránit rozvoji pozdních cévních komplikací nebo ho alespoň dostatečně zpomalit,“ uvádí prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA, zástupce přednosty III. interní kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Prevence diabetu je základním důležitým požadavkem pro omezení výskytu diabetu v populaci. Dosud se diagnóza diabetu opírá o stanovení krevního cukru (glykemie) nalačno nebo při tzv. glykemické křivce po zátěži glukózou. Přesto se stále zkoumají nové cesty, jak vyhledat pacienty s diabetem co nejdříve a umožnit jim díky kvalitní a včasné léčbě dlouhý a plnohodnotný život. Zcela nové poznatky o diabetu může přinést stanovení fluorescence tkání (např. oční čočky).

clearpathMěření fluorescence oční čočky provádí nový přístroj vyvinutý v USA, který má sloužit k detekci (screeningu) diabetu. Tento přístroj má v současné době zapůjčen Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jako první diabetologické centrum v České republice. Přístroj pracuje na moderním neinvazivním principu a vyšetřuje oční čočku jako vnitřní část lidského organizmu. Díky němu mohou lékaři odhalit diabetes až sedm let před vznikem komplikací.

Způsoby rozpoznání diabetu

V současné době diagnostikujeme diabetes podle koncentrace glukózy v krvi stanovené za standardních podmínek. Glukóza se však váže na bílkoviny (proteiny) v celém těle, mění jejich vlastnosti, poškozuje je a to se pak stává i příčinou rozvíjejících se komplikací. Čím vyšší je množství glukózy v krvi a čím déle její zvýšená hladina trvá, tím větší změny orgány postihují. Touto cestou se mění např. hemoglobin v červených krvinkách a vzniklý produkt, tzv. glykovaný hemoglobin, se dnes běžně používá k posuzování dlouhodobé úspěšnosti léčby cukrovky.

„Na stejném principu vazby glukózy na proteiny jsou založeny i změny v oční čočce, které vedou k její zvýšené fluorescenci – záření vyvolanému umělým ultrafialovým světlem. Čím déle trvá nepoznaný diabetes a čím je množství glukózy v krvi vyšší, tím je glukóza více navázána v čočce, která pak vydává větší fluorescenci,“ dodává prof. Škrha.

Vyšetření diabetu z oka probíhá rychle a bezbolestně, pacienti navíc nemusejí předem držet hladovku. Lékaři pak mohou pracovat s okamžitě získanými výsledky. Tento přístroj by tak mohl přinést nové možnosti v prevenci diabetu pro mnoho pacientů.

Fakta o diabetu

  • Cukrovka je chronické a zatím nevyléčitelné onemocnění, charakterizované dlouhodobě zvýšenou koncentrací cukru v krvi.
  • Každý rok je v ČR v průměru nově zjištěn diabetes u 19 000 osob.
  • Ve světě zemře na komplikace způsobené diabetem každých 10 vteřin jeden člověk. V České republice každý rok zemře kolem 22 000 diabetiků.
  • Světová zdravotnická organizace předpokládá, že v roce 2030 bude diabetes celosvětově 7. nejčastější příčinou smrti.
  • Cukrovka se rozvíjí v těle až 10 let.
  • Při včasném odhalení diabetu lze snížit výskyt diabetické retinopatie až o 76 %, výskyt onemocnění ledvin až o 50 % a snížit riziko diabetické nohy o 60 %.

 

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce