Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Patní ostruha je poměrně běžným ortopedickým problémem

(7. května 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 226x )

Jedná se o bolestivé a často na terapii rezistentní onemocnění, postihující pacienty různých věkových kategorií, především mezi 30-50 lety. Pacient trpí výraznou bolestí při došlapu s maximální intenzitou po odpočinku – nejčastěji ráno, při vstávání. Dochází k poruše pohybového stereotypu, s následnými bolestmi i jiných kloubů a páteře. Bolest limituje pracovní činnost i běžné denní aktivity.

shutterstock.com

Patní ostruha není onemocnění, ale důsledek, který vzniká jako obrana organismu. Jedná se o kostěnný výrůstek v oblasti patní kosti a to buď na plosce paty nebo na zadní části paty při úponu Achillovy šlachy. Projevuje se bolestí při prvním ranním došlápnutí nebo bolestí při prudkém došlapu. Někdo však může mít patní ostruhu a nečiní mu žádné obtíže, pak se na tento problém přijde zpravidla náhodně při rentgenu z důvodu jiného zdravotního problému. Je potřeba si uvědomit, že patní ostruha nevznikne ze dne na den, ke vzniku dochází dlouhotrvajícím přetěžováním, jednostrannou zátěží a mikrotraumatizací.

Příčiny patních ostruh

Hlavní příčina je nadměrné přetěžování paty. Když je vazivo v oblasti úponu přetěžované bez dostatečné regenerace, začne v místě vznikat ischemický zánět neboli plantární fasciitida. Když zánět včas nepodchytíte, organismus se začne bránit sám tak, že oblast začne „vyztužovat“ procesem kalcifikace. Tehdy vzniká kostěný výběžek. 

K nadměrnému přetěžování vazivového aparátu dochází nejčastěji kvůli:

  • Nošení nevhodné obuvi - úzká špička, tvrdá stélka, nepružnost podešve, nevhodný tvar stélky
  • Deformitám nohy - plochá noha v podélné ose, propad příčné klenby, tvarové deformity kostí
  • Zátěži nohy při sportu či aktivitách. 
  • Úrazům Achillovy šlachy nebo úraz přímo chodidla může rovněž vést ke vzniku kostěného výrůstku.
  • Revmatickému onemocnění.
  • Nadváze, obezitě.

Příznaky patní ostruhy

Projevuje se jako ostrá nebo pálivá bolest ze spodu paty, zejména po ránu při vstávaní např. z postele nebo po dlouhém sezení. Bolest často ustupuje po rozchození, ale může se objevit opět po delším stání. Je důležité zmínit, že ne všechny bolesti paty jsou způsobeny patními ostruhami. 

Kdy jít k lékaři

V ideálním případě ihned, jakmile na sobě některé z příznaků zpozorujete. Není dobré nechávat patní ostruhu jen tak být, kostnatění se může časem zhoršovat. Včasná léčba zvrátí degeneraci v zárodcích. Podobné symptomy navíc mají i další nemoci jako je zánět kosti či osteoporóza.

Léčba patní ostruhy

Léčba patní ostruhy především spočívá v omezení zátěže, v úpravě obuvi, resp. používání speciálních vložek či podpatěnky, která tlumí bolest paty při došlapu. Jako nejlepší bývají hodnoceny podpatěnky gelové nebo silikonové. Noze často pomůže i změna výšky podpatku. Zevně se doporučují aplikovat masti a gely, které obsahují látky proti zánětu a bolesti, jako jsou například diklofenak a ibuprofen. A využít můžete i tejpování patní ostruhy pomocí kineziotejpůPomohou zmírnit napětí přetížených svalů a spolu se cvičením pomáhají i nápravě plochonoží.

Ortopedické potřeby zakoupíte v e-shopu Lékárna.cz.

Dobrý efekt přináší rovněž užití fyzikálních procedur, jako je laser a ultrazvuk a protizánětlivá radioterapie - léčba nízkou protizánětlivou dávkou rentgenového záření. Úlevu přináší i lokální aplikace kortikoidů k místu zánětu. Velmi oblíbenou a moderní metodou je léčba rázovou vlnou, která vykazuje značnou úspěšnost a dlouhodobý efekt. K operaci lékaři přistupují zřídka a jen v případě neúspěchu předchozí léčby a při úporných bolestech. Nejčastěji se jedná o výkony spočívající v resekci ostruhy, nebo se provede denervace svalového úponu.

Namáhaná šlacha potřebuje pro regeneraci dostatečnou výživu, a to ve formě stravy bohaté na bílkoviny. Vhodné jsou i přípravky kloubní výživy, jejichž složky vyživují i šlachy a vazy.

Ostruha patní kosti a homeopatika

Jednou z nejúčinnějších metod léčby patní ostruhy je kupodivu homeopatie. Homeopaté doporučují na léčbu patní ostruhy používat přípravek Hekla lava 9 CH, a to 5 granulí dlouhodobě. Tento lék vám může nejen odstranit bolest, ale i po dlouhodobém užívání zredukovat výrůstky.

Prevence patní ostruhy

Předcházet bolestem pat a nohou lze hlavně správnou péčí o nohy kvalitním obutím, cvičením, masírováním a protahováním nohou prstů, korekcí vadného postavení nohou správnými protetickými pomůckami. U sportovců, po operacích a úrazech nohou, ale i při trvalejších bolestech z přetížení jsou vhodné zejména termoplastické ortopedické stélky, které zajistí ideální rozložení zátěže těla na plosku. Pokud máte nadváhu, hubnutí může také pomoci předcházet patním ostruhám. Zaměřte se na správný jídelníček - vylučte kyselinotvorné potraviny - alkohol, kávu, přemíru masa a cukru.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce