Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Péče o ruce ve třech krocích

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1163x )

Říká se, že ruce jsou vizitkou člověka. Při osobním kontaktu si jich lidé většinou všímají jako prvních a jejich upravenost či neupravenost o nás mnohé vypovídá. Zároveň jsou ale denně vystavovány obrovské zátěži, což péči o ně poněkud znesnadňuje. Není ovšem třeba panikařit, připravili jsme pro vás tři základní kroky, díky kterým péči o ruce zvládnete i doma.

shutterstock.com

Používejte vhodné mýdlo na ruce

Naprostým základem v péči o ruce je jejich pravidelná hygiena. Věděli jste ale, že pokožka na rukou je stejně citlivá jako ta na obličeji? Už jen z toho důvodu nelze nad výběrem toho správného mýdla mávnout rukou. Při výběru mýdla byste se neměli řídit jen vůní nebo oblíbenou značkou, sledujte také složení. Vybírejte především takové druhy, které neobsahují sulfáty – ty patří mezi látky, které vaší kůži, ale třeba také vlasům, nemusí svědčit. Mýdla by měla naopak obsahovat co nejvíce přírodních složek, které pomáhají nejen dezinfikovat, ale i kůži zjemňovat a hydratovat. Složky jako aloe vera, olivový olej či bambucké máslo budou vaši pokožku vysušovat mnohem méně.

Hydratace je základ


Dalším důležitým krokem v péči o ruce je jejich pravidelná hydratace, a to zejména v letním období, kdy pokožku na rukou narušují okolní vlivy jako slunce, teplo či neustálé máchání ve vodě. V tomto období se tak doporučuje používat hydratační krémy několikrát denně, nejen po mytí, ale i během dne, když cítíte, že je kůže na rukou napnutá a vysušená. Pokud vám vadí pocit mastných a ulepených rukou, přes den se spolehněte na rychle se vstřebávající přípravky. Naneste krém, dokud je pokožka ještě mokrá, právě tak nejlépe vstřebá vlhkost a ruce budou krásně jemné a hebké.

Vybírejte nejen podle hezkého obalu, vůně nebo konzistence. Vsaďte na přípravky obohacené o pečující a hydratační aktivní látky, jako jsou lecitin, bambucké máslo, různé oleje, extrakty z chmele, rozmarýnové silice nebo aloe vera. Vytváří na rukou pocit druhé kůže, ochranné vrstvy, chránící před dalším poškozením. Pakliže máte sklony k tvorbě pigmentových skvrn, vždy na denní péči používejte přípravek s UV ochrannou.

Na noc volte výživnější a hutnější krémy, které jsou vhodnější i při náročnější práci, například na zahradě. Můžete ruce obléknout i do speciálních hydratačních rukavic pro intenzivnější regeneraci.

Důležité je si však uvědomit, že ruce vysušují například i nejrůznější čistící prostředky, které jsou k jemné pokožce agresivní. Proto doporučujeme na domácí práce a další činnosti v domácnosti, které si žádají použití čistících a dezinfekčních prostředků, používat jednorázové ochranné rukavice. Ty pokožku na rukou ochrání a zabrání jejímu dalšímu vysoušení.

Jak na nehty a jejich okolí

S péčí o ruce je nepochybně spjata i péče o nehty a jejich okolí. Alespoň jednou týdně tak věnujte svůj čas manikúře. Není však třeba takto často navštěvovat salony krásy, ale se správným vybavením si s manikúrou hravě poradíte i doma. Postačí vám k tomu základní sada na nehty obsahující pilník, krém na ruce, speciální směs olejů na nehtové lůžko a leštítko, jehož pravidelné používání vytváří zahlazený lesklý povrch nehtu, a tím jej chrání proti vysychání a poškrábání.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce