Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Podzimní nemoci a jak na ně i s pomocí homeopatie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 876x )

Prázdniny jsou pryč, děti chodí opět do školek a škol, dospělí do práce a s podzimním počasím přichází i obavy z tradičních nemocí tohoto období, letos ještě větší než kdy předtím. Jak tuto dobu zvládnout i s pomocí homeopatik najdete na následujících řádcích.

shutterstock.com

Typické nemoci podzimního a zimního období jako jsou chřipka, rýma, kašel a bolesti v krku jsou letos ještě posíleny o epidemii koronaviru a opatřeními s ní spojenými. Nemoc přináší nejenom nepříjemné tělesné stavy, ale nyní i vynucenou karanténu. Děti nemohou do školy a zameškané učivo se pak někdy těžko dohání. Dospělí pak musejí dohánět pracovní resty, což s sebou opět může přinést oslabující stres.

Nejlepší cestou, jak se na podzimní a zimní sezonu připravit je prevence a povzbuzení vlastních obranyschopných mechanismů těla.

Homeopatika v rámci prevence

V rámci prevence existuje velká řada nejrůznějších schémat a přístupů, v praxi se ale nejvíce osvědčily následující přípravky:

  • Oscillococcinum – podporuje všeobecnou protivirovou imunitu. V rámci běžné prevence infekčních onemocnění je vhodné užívat 1× týdně 1 tubu.
  • Influenzinum 9 C – jde o homeopatikum připravené z aktuální protichřipkové vakcíny. Představuje homeopatickou cestu k podpoře imunitního systému přímo proti virům chřipky, což v nadcházející sezóně může být velmi důležité. Doporučené dávkování je 1× týdně 10 granulí.

Čtyři kroky ke zdraví

Pro dlouhodobé zlepšení imunity nemusí stačit ani sebelépe vybraný homeopatický přípravek. K lepší funkci obranyschopnosti pomůže několik jednoduchých opatření.

1. Správná strava

Dobrá funkce imunitního systému začíná v kvalitní výživě a v dostatečném přísunu živin, vitamínů a minerálů. Nejjednodušší změna spočívá ve vynechání vysoce průmyslově zpracovaných potravin, tzv. junk food a omezení (i skrytého) cuktu, tuků, alkoholu i kofeinu.

2. Podpora střevní mikroflóry - probiotika

Imunitní systém střeva představuje 80 % celého imunitního systému a jeho nedílnou součástí je i mikrobiální osídlení střeva. Správné složení střevní mikroflóry chrání sliznici trávicího traktu, napomáhá odstraňování toxinů a chrání před vlivy škodlivých bakterií a virů.

3. Psychická pohoda

Stres a úzkost vedou k vyplavení tzv. stresových hormonů – kortizolu a adrenalinu – což ve svém důsledku imunitu zhoršuje. I zde mohou pomoci homeopatika. Ty nejzákladnější léky jsou:

  • Arsenicum album je vhodným lékem pro úzkostné osoby, které mají strach z infekce a případně i ze smrti. Velmi pečlivě lpí na dodržování hygieny, desinfekce a sebemenší problém hned chtějí konzultovat a řešit s lékaři.
  • Nux vomica může pomoci lidem, kteří jsou naopak ze všech opatření a omezení naštvaní a pokud po nich někdo nějaká opatření vyžaduje, reagují vztekem a nadávkami.
  • Gelsemium sempervirens je lékem pro osoby, které mají strach z budoucích věcí, který je určitým způsobem paralyzuje a je doprovázený třesem a průjmy.

4. Dobrý spánek

Při kvalitním spánku se obnovují tělesné i duševní síly a vyplavují se hormony, které příznivě působí i na stav imunitního systému. Pro dobrý spánek by bylo dobré omezit i vliv elektrosmogu, například nenechávat v ložnici zapnuté počítače, mobily či wifi.

Doplňky stravy pro zimní období 

Kromě homeopatik je v zimním období užitečné použít i některý z prostředků přírodní medicíny.

  • Extrakt z černého bezu – má velký protivirový a protibakteriální účinek a významně zkracuje dobu trvání chřipky.
  • Vitamín C – prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant. Do 6 let věku se doporučuje dávkování 500 mg/den, pro děti 6–12 let 1 000 mg/den a od 13 let výše 2–3 g/den.
  • Zinek – je nejdůležitějším stopovým prvkem pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání.
  • Propolis – podporuje imunitu a má protivirové i antibakteriální účinky. Užívá se dle doporučení výrobce, vždy ale maximálně po dobu 3 týdnů a pak následuje týdenní pauza. Vzhledem k časté alergii na včelí bodnutí je vhodné nejdříve otestovat, zda na něj nejste alergičtí.

Homeopatická první pomoc

Fáze nástupu nemoci bývá často nespecifická. Projevit se může pocity, že „na nás něco leze,“ anebo nástupem různě vysoké horečky. Teprve v časovém odstupu se ukáže, o jaké onemocnění vlastně jde. Nicméně homeopatika nasazená včas mohou chorobu zastavit anebo výrazně zmírnit. Nejčastěji přijdou vhod tyto přípravky:

  • Aconitum napellus 9 C – prudce nastupující horečka, kdy se nemocný nepotí, má horkou a suchou kůži a intenzivní žízeň. Nejlépe platí na následky prochlazení.
  • Belladonna 9 C – náhle nastupující horečka s hojným pocením. Potíže pacienta zhoršuje silné světlo, hluk či dotek.
  • Ferrum phosphoricum 9 C – přípravek na teploty kolem 38 °C, které doprovází pocit vnitřní horkosti, případně rýma a suchý, dráždivý kašel.
  • Nux vomica 9 C – nemocný trpí pocitem, že se nemůže zahřát, mrazí ho v zádech a vydatně kýchá, byť zatím bez rýmy. Za rozvoj choroby často může pobyt ve studeném průvanu.
  • Allium cepa 9 C – vhodný při vodnaté rýmě, která je zároveň hojná, pálivá a odírající. Potíže se zhorší v teple a zlepší na čerstvém vzduchu.

Tato homeopatika podáváme v dávce 5 granulí v 30 minutových intervalech až do zlepšení stavu, poté lze interval mezi jednotlivými dávkami prodloužit. Navíc je možno přidat přípravky na akutní povzbuzení imunity. Osvědčený recept je například tento:

  • Oscillococcinum –1 tuba v intervalu 8 hodin po dobu dvou dnů,
  • Influenzinum 9 C – 3× denně 5 granulí,
  • Vitamín C – v maximální dávce (u dospělého 3× denně 1 g).

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař, homeopat
odborný garant www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce