Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Polyneuropatie - porucha citlivosti v končetinách

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11228x )

Polyneuropatie jsou postižení periferních nervů. Projevují se v okrajových částech těla. A to buď nižší citlivostí (mravenčením, brněním, nedostatečným vnímáním dotyku), anebo naopak zvýšenou citlivostí nervů (bolesti, křeče, přecitlivělost na dotyk).

shutterstock.com

Polyneuropatie je poškození periferních nervů, při kterém je snížena rychlost vedení nervů v poškozených nervových vláknech. Poškození se projevuje slabostí svalů a postupnou ztrátou citlivosti. Nemoc nejprve postihuje Achillovu patu. Postižený má probém s chůzí po patách a špičkách. Později se projevuje špatná manipulace s drobnými předměty. Polyneuropatie se vyskytuje většinou symetricky, ale jedna končetina může být více postižena. Dalším charakteristickým projevem tohoto nepříjemného onemocnění je případné ubývání svalové hmoty na končetinách.

Příznaky polyneuropatie

K prvním příznakům patří porucha citu, velmi výrazné prožívání bolesti, časté bývá brnění, mravenčení nebo brnění v prstech či nepříjemné pocity tepla. Při polyneuropatii nemusíte cítit při chůzi podložku, při sprchování nerozeznáte teplou a studenou vodu, můžete mít problémy s rovnováhou.

Může docházet i ke změnám hybnosti. Ve vážných případech je postižen centrální nervový systém. Polyneuropatie mohou vést k amputaci dolní končetiny (v souvislosti s cukrovkou), vzácněji k hluchotě (v souvislosti s meningitidou po prodělané klíšťové encefalitidě, příušnicích apod.) nebo k bezbolestnému infarktu atd.

Příčiny vzniku polyneuropatie

Nárůst výskytu onemocnění sledujeme po padesátém roce věku a souvisí s civilizačními chorobami, jako jsou cukrovka nebo poruchy funkce štítné žlázy a jiná autoimunitní onemocnění, dále s konzumací alkoholu, s kouřením, s nezdravým životním stylem. Polyneuropatie může následovat jako komplikace i po některém virovém či bakteriálním onemocnění, může vzniknout jako nežádoucí účinek podávání některých léků (např. na vyrovnání srdeční arytmie) a vyskytuje se i u lidí, kteří dlouhodobě přicházeli do styku s toxickými látkami (alkoholici, ale i pracovníci chemického průmyslu, zemědělci v kontaktu herbicidy). V celosvětovém měřítku je hlavní příčinou lepra. Nervy může poškodit i herpes, celiakie, borelióza, chemoterapie, některé léky nebo operace.

  • toxické látky: olovo, alkohol,
  • metabolická onemocnění: diabetes mellitus, jaterní cirhóza, hypotyreóza,
  • autoimunitní onemocnění: revmatoidní artritida, celiakie, 
  • infekční onemocnění: záškrt, příušnice, mononukleóza, tyfus,
  • polékové 
  • chemoterapie
  • Lymská borelióza, klíšťová encefalitida
  • paraneoplastické polyneuropatie (hl. malobuněčný karcinom plic),
  • dědičnost

Diagnostika polyneuropatie

Velmi průkazné jsou již samotné projevy, klíčová je však elektromyografie. Během tohoto vyšetření se zjišťuje rychlost vedení nervem, polyneuropatie se tak musí projevit. EMG probíhá tak, že lékař zavede jehlovou elektrodu přímo do postiženého místa. Nejedná se o bolestivé vyšetření, jehla je menší než klasické injekční jehly.

Poté pomocí polygrafu, který je opatřen elektrodami, zesilovačem, procesorem a obrazovkou, lékař vyhodnotí, zda se jedná o polyneuropatii. Nejen samotné vyšetření je klíčové, ale také odhalení samotné příčiny. Pokud pacient trpí cukrovkou nebo alkoholismem, příčina je jasná, hůře se diagnostikuje, pokud je způsobena nádorovým onemocněním nebo autoimunitními nemocemi.

Příčina polyneuropatie však není ve 20 – 30 % případů zjištěna ani na specializovaných klinických pracovištích.

Léčba polyneuropatie 

Nejefektivnější léčba neuropatie je spojena se zjištěním příčiny. Ostatní léčba je jen symptomatická a podpůrná.

Léčba diabetické polyneuropatie spočívá v udržování glykémie v normálních hodnotách. Vhodné stravování je základní podmínkou pro udržování hladiny glykémie pod kontrolou a omezení dalšího poškozování nervů.

K potlačení bolestí a dalších příznaků jsou užívány léky proti bolesti, antidepresiva a jiné. Dosud doporučované a užívané vitaminy sku-piny B, lze označit jen jako podpůrnou léčbou

Polyneuropatické příznaky mohou vzniknout například i při tlaku na nervy kolem páteře, při poškození ploténky a podobně, pak i tady je dobré léčit příčinu. Pokud zablokované místo uvolníme, může to pro pacienta znamenat i úlevu od polyneuropatických příznaků.

Je kladen důraz na prevenci vzniku defektu na dolní končetině. K lokálnímu snížení bolesti se využívá fyzikální terapie v podobě 3D pulzní terapie, či ultrazvukové terapie.

Nedílnou součástí léčby pokročilých stadií některých typů neuropatie je psychoterapie, fyzioterapeutické přístupy a lázeňská léčba.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Syndrom karpálního tunelu

Jedná se o onemocnění středového nervu ruky (lat. nervus medianus), způsobené jeho stištěním v oblasti zápěstí. Zde se nachází tzv. karpální tunel. což je anatomická struktura, ohraničená zpředu příčným karpálním vazem a ze zadní strany zápěstími kůstkami. Skrze tento tunel prochází celkem devět šlach ohýbačů prstů a palce a spolu s nimi i středový nerv.

Transplantace nervových buněk u parkinsoniků

Parkinsonova choroba je nervové onemocnění charakterizované třesem, strnulým tělesným postojem, ochablostí, pomalejšími pohyby a šouravou nevyrovnanou chůzí. Intelekt zůstává až do pozdních stadií nepostižen. Příčinou onemocnění je degenerace nebo poškození zvláštních nervových buněk, tzv. dopaminergních neuronů -a následný nedostatek dopaminu v mozku.

Akatizie, neboli syndrom neklidných nohou

Akatizie, nebo též restless legs syndrom, česky syndrom neklidných nohou, je charakterizována nepříjemnými pocity v nohou -mravenčením, pálením, svěděním- které pacienta velice obtěžují a nutí ho pohybovat nohama, chodit, nenechají ho v klidu. Objevují se nejčastěji při usínání, ale i v jiných situacích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce