Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Potravinové alergie: Jak bezpečně zvládnout stravování ve škole nebo školce?

(16. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 483x )

Dokud rodiče potravinovým alergikům vaří doma, mají jídlo pod kontrolou. Co ale, když se děti začnou stravovat ve školce nebo ve školní jídelně?

Dobrá rada
shutterstock.com

Potravinová alergie vs. intolerance

Alergie na potraviny je způsobena přecitlivělostí imunitního systému na potravinu. Alergická reakce se může projevit krátce po požití potraviny nebo až s časovým odstupem několika hodin. K vyvolání reakce stačí relativně malé množství alergenu.

Nejčastějšími alergiemi v dětském věku bývají alergie na mléko a vejce, dále pak na sóju, kukuřici a obiloviny. Některé alergie, například ta na mléko, se stoupajícím věkem odeznívají. I proto bývá nejvíce malých alergiků ve školkách.

Příznaky typické pro alergii: svědivé pálení na rtech, v ústech nebo v krku, někdy až otoky, pálení a slzení očí svědění v uších, kopřivky, otoky, ekzémy, potíže s dýcháním, nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy, anafylaktický šok: mdloby, kolaps, hrozí zástava dechu.

Pod pojmem potravinová intolerance se může skrývat několik různých onemocnění. Většinou je příčinou nedostatek nějakého enzymu v našem zažívacím systému, který je zodpovědný za štěpení některé složky této potraviny. První příznaky se obvykle objevují 15 až 60 minut po pozření „nedovoleného“ množství netolerované potraviny. K vyvolání potíží je obvykle potřeba velká porce dané potraviny.

Z intolerancí trpí předškoláci a školáci hlavně celiakií (intolerancí lepku), případně intolerancí laktózy.

Příznaky potravinové intolerance a autoimunitních poruch: reakce zažívacího systému (nadměrná plynatost, nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy, bublání a kručení v žaludku po jídle); úbytek hmotnosti, chudokrevnost, slabost, únava; u dětí poruchy růstu; jiné potíže: bolest hlavy, migréna, nepravidelný tep.

Většina lidí trpících potravinovými alergiemi či intolerancemi se shodne, že nejjistější je připravovat si dietní jídlo sám doma. Většina rodičů si ale pro své děti přeje, aby se mohly stravovat společně se svými spolužáky a necítily se kvůli své alergii vyloučené. 

Testy na intoleranci potravin najdete v e-shopu Lékárna.cz.

Jak se k dietám staví jídelny?

Vyhláška MŠMT zařízením školního stravování dává možnost rozhodnout se, zda jim jejich personální a materiální zabezpečení umožňuje připravovat dietní stravu pro strávníky, kteří mají od lékaře doporučeno stravovat se s omezeními podle dietního režimu. 

Školní jídelny se k dietnímu stravování staví velmi různě. Některé jsou schopny si zajistit potřebné suroviny a uvařit dietně, jiné si nechají suroviny dodat od rodičů a uvaří z nich. Pak jsou zařízení, která jsou ochotna pouze ohřát dietní jídlo, které si dítě přineslo z domu. Jsou ale i jídelny, které ani donesené jídlo neohřejí. 

Velký výběr bezlepkových potravin nabízí Lékárna.cz. Nakoupíte z pohodlí domova a objednaný nákup vám doručí až k vám domů.

Co může udělat rodič?

100% kontrolu nad tím, zda se dítě do styku s alergenem mimo domov dostane, či nikoliv, zajistit nejde. Existuje ale několik základních opatření, která by měl každý rodič malého potravinového alergika před začátkem (nebo hned na začátku) školního roku učinit: 

8 kroků, jak připravit malého alergika i jeho okolí na nový školní rok

  1. Informujte učitele a školní personál o potravinové alergii vašeho dítěte a poskytněte podrobné informace o alergenech, kterým by se mělo vyhnout. Ujistěte se, že všichni rozumí důležitosti dodržování diety vašeho dítěte. 
  2. Připravte učitele také na to, aby dokázali vašemu dítěti v případě potřeby poskytnout první pomoc – při slabší alergické reakci stačí mít po ruce antihistaminika, při těžké či opakující se reakci by pak měli umět použít autoinjektor s adrenalinem.
  3. Domluvte si schůzku s vedením školní jídelny a informujte se o tom, jaký přístup zaujímají k dietnímu stravování. Pokud jsou ochotni, projděte společně jídelníček ve školní jídelně a pokuste se najít možnosti bezpečných alternativ pro vaše dítě. 
  4. Pokud školní jídelna na přípravě dietního jídla nespolupracuje, budete bezpečné svačiny a obědy pro vaše dítě zajišťovat vy. Zvláště u teplých jídel dbejte i na jejich správné skladování. Dlouhodobé uchovávání pomalu chladnoucího jídla napomáhá rozvoji nežádoucích mikroorganismů. Termosky na jídlo na rozdíl od termonosičů udrží díky technologii výroby jídlo opravdu teplé po relativně dlouhou dobu. Pokud jsou ve školním zařízení k dispozici chladnička a mikrovlnná trouba, je možné dítěti přibalovat oběd zchlazený.
  5. Vysvětlete dítěti, kterým jídlům a potravinám se musí vyhýbat, a zdůrazněte, jak je důležité, aby se nedostalo do kontaktu s potravinou, na kterou má alergii. Učte dítě, aby bylo obezřetné a vyhýbalo se sdílení jídla s ostatními spolužáky. Rizikem jsou i školní bufety a automaty s pochutinami. Aby dítě nemělo choutky na neprověřené potraviny, přibalujte mu dostatečnou zásobu jídla, které je pro ně bezpečné a které má rádo.
  6. Vyzbrojte dítě potřebnými informacemi. Ujistěte se, že zná jména potravinových alergenů, kterým by se mělo vyhýbat, a naučte ho, jak je rozpoznat na štítcích potravin. Naučte ho, co má dělat v případě, že se necítí dobře po konzumaci jídla.
  7. Pokud je alergie vašeho dítěte opravdu silná, je vhodné o ní informovat také rodiče spolužáků a požádat je, aby neposílali do školy jídlo, které by mohlo obsahovat alergen.
  8. Pokud ve škole probíhají akce nebo oslavy, jako jsou narozeniny, vánoční večírky nebo školní výlety, ujistěte se, že pedagogové a organizátoři jsou informováni o potravinové alergii vašeho dítěte a připraveni poskytnout mu bezpečnou alternativu.

Včasná komunikace všech stran je klíčem k úspěchu. Díky ní bude vaše dítě nejen ve větším bezpečí před potravinovými alergeny, ale navíc si nemusí připadat vyloučené kvůli svojí dietě.

Zdroj: proalergiky.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce