Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9700x )

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

shutterstock.com

První gynekologické vyšetření bývá pro většinu dospívajících dívek stresující zejména kvůli tomu, že obvykle na průběh vyšetření nejsou dobře připraveny a do gynekologické ordinace přichází s obavou z nepříjemného až bolestivého zážitku, často strach pramení i z neznámého personálu a prostředí. 

Kdy poprvé ke gynekologovi

První gynekologická prohlídka čeká na dívku před zahájením sexuálního života. Vyšetření by měla dívka absolvovat, i když nemá žádné problémy. 

Ve věku do 15 let je vhodná návštěva gynekologa v případě jakýchkoli potíží spojených s pohlavními orgány: výtok, bolesti v podbřišku, nepravidelná, silná a bolestivá menstruace, záněty v podbřišku, srůsty zevních rodidel a podobně. Pokud dívka ještě v 15 letech nemenstruuje, případně nemá ještě ve 14 letech vyvinutý žádný náznak sekundárních pohlavních znaků, například ochlupení v podpaží, na zevním genitálu, vývoj prsů, měl by ji gynekolog vyšetřit – výše uvedené může totiž vést k řadě klinických diagnóz, které nemusí dětský lékař sám vyřešit.

Termín vstupní gynekologické prohlídky je nutno naplánovat mimo období menstruace, nejvhodněji po jejím skončení, zejména je-li účelem návštěvy i vyšetření a stěr z povrchu sliznice děložního čípku.

S maminkou, nebo bez?

Maminka je určitě velkou psychickou oporou, navíc je schopna zodpovědět všechny otázky týkající se rodinné anamnézy určitě lépe než trochu nervózní dívka. Při samotném vyšetření může maminka počkat v čekárně nebo kabince.

Většina dívek dává přednost gynekoložkám – ženám, ačkoliv není důvod se obávat, že by vyšetření gynekologem – mužem mělo být méně kvalitní. Při výběru lékaře dává většina dívek přednost doporučení od svých kamarádek nebo praktického lékaře. Gynekologové jsou na první návštěvy zvyklí, a tak se budou snažit vaše obavy z prvního vyšetření rozptýlit.

Co vás při první gynekologické prohlídce čeká

Na první gynekologické vyšetření je vhodné se správně obléknout. Ideální je sukně. V ambulanci si pak dívka svlékne pouze kalhotky, sukni je možno si ponechat.

Před tím, než gynekolog přistoupí k samotnému vyšetření, bude se vás vyptávat na vaši anamnézu. Zapíše si, jaká jste prodělala závažnější onemocnění či zda se s něčím v současné době léčíte. Zajímat se bude o menstruační cyklus, proto je vhodné vést si menstruační kalendář, aby bylo možné posoudit, zda je cyklus pravidelný či nikoliv. Vždy se zeptá na datum poslední menstruace, tj. den, kdy poslední menstruace začala.

V rámci první návštěvy, pokud nejsou přítomny žádné gynekologické obtíže, dívka doposud neměla pohlavní styk nebo se na vyšetření necítí, obvykle proběhne jen popovídání si s lékařem a ultrazvukové vyšetření přes stěnu břišní.

Následné vyšetření spočívá ve vyšetření zevních a pohmatovém vyšetření vnitřních pohlavních orgánů (dělohy, vaječníků a vejcovodů) a obvykle i vyšetření ultrazvukem nebo vaginoskopem (úzká trubička, kterou lze bezbolestně zavést do pochvy i při neporušené panenské bláně a pochvu tak prohlédnout).

Pokud jste již měla pohlavní styk, podívá se do pochvy pomocí takzvaných zrcadel, zkontroluje děložní čípek a eventuálně odebere mikrobiální a onkocytologické stěry štětičkou (test přítomnosti bakterií, prevence vzniku rakoviny děložního čípku aj.). Žádné z těchto vyšetření není bolestivé, pro někoho jen trochu nepříjemné, takže není třeba se bát. Před gynekologickým vyšetřením je vždy vhodné se vymočit, popř. vyprázdnit a provést hygienu zevního genitálu.

Následně zkonzultuje případnou antikoncepci a s dívkou nacvičí samovyšetření prsu.

Tipy, jak zmírnit pocit strachu a úzkosti v případě první návštěvy gynekologa

  • Aktivní výběr gynekologa: na základě doporučení či recenzí, nemusí to být nutně stejný lékař, kterého navštěvuje matka dívky; pokud je věk dívky nižší než 15 (resp. 19) let, spadá do péče gynekologa specializovaného na dětskou a dorostovou gynekologii;
  • Zajištění si dostatku informací (z ověřených zdrojů):, jak vyšetření probíhá a co zahrnuje (co mám očekávat);
  • Příprava otázek, které chce dívka od lékaře zodpovědět;
  • Vhodné oblečení: ideální je sukně nebo šaty, v kabince si dívka svlékne pouze spodní prádlo, sukni si ponechá;
  • Podpora blízkého člověka: matka, kamarádka, přítel – doprovázející osoba může jít buď přímo dovnitř, nebo počkat v čekárně; u dívek mladších 15 let je při vyšetření vždy přítomný zákonný zástupce – nejčastěji matka, která stojí poblíž hlavy dívky.

Stres a strach zmírní homeopatika

Ke zmírnění strachu a stresu před vyšetřením (nejenom gynekologickým) mohou účinně přispět homeopatické léky. Nejčastěji doporučovanými léky jsou:

  • Gelsemium sempervirens 15 nebo 30 C – užijte v případě, že strach či očekávání něčeho nepříjemného u vás obvykle vyvolávají ztrátu rovnováhy, paralýzu, vnitřní třes, emoční průjem, intelektuální inhibici - tzv. okno (nemůžu si při kontaktu s „bílým pláštěm“ na nic vzpomenout). Úlevu často přináší vymočení se.
  • Argentum nitricum 15 nebo 30 C – užijte v případě, že strach u vás obvykle vyvolává paniku a chaos (nekoordinované pobíhání), ztrátu rovnováhy na duševní i tělesné rovině, nervozitu, impulzivnost, bojácnost, nesouvislé či nesrozumitelné vyjadřování se. Úlevu ve stresu obvykle přináší chladný vzduch a pohyb.

Doporučení: 5 granulí rozpustit v puse večer a následně ráno před vyšetřením.

Na všechno se zeptejte

Zdá se, že na první návštěvě gynekologa vás čeká mnoho nového. Abyste rozptýlily své obavy a ve stresu z neznámého se nezapomněly na něco zeptat, vyplatí se napsat si své dotazy na papír a během návštěvy se nenechat odbýt a na všechny pro vás důležité věci se zeptat. Možná se budete bát, abyste lékaře neobtěžovaly zbytečnými dotazy. Věřte, že žádné dotazy nejsou zbytečné. Většina lékařů je naopak uvítá, protože vám bude moci cíleně odpovědět. Uvědomte si, že lékař vás nezná a že je pro něj těžké během patnáctiminutové návštěvy hned odhadnout, zda o gynekologii nevíte vůbec nic nebo zda jste poučená. 

Preventivní prohlídku je vhodné absolvovat jednou za rok

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nutnost gynekologického vyšetření při diabetu

JE SKUTECNE NUTNE NAVSTEVOVAT GYNEKOLOGA PRI DIABETU 1.TYPU?JESTLI ANO,TAK PROC?JAKE PROHLIDKY BY MELI DETSTI DIABETIKOVE 1 TYPU(POTE I DOSPELI) ABSOLVOVAT V RAMCI CUKROVKY?CO VSECHNO BY MEL LEKAR NA BEZNE KONTROLE ZKONTROLOVAT?DEKUJI,ELEONORA

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Prevence proti rakovině děložního čípku

Po rakovině prsu je rakovina děložního čípku celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen. Každoročně na ni zemře 250 tisíc žen na celém světě. Každých 18 minut zemře v Evropě na rakovinu děložního čípku jedna žena. V ČR ročně onemocní více než 1000 žen a přibližně 400 pacientek této nemoci podlehne. Během týdne věnované prevenci rakovině děložního čípku, se dozvíte, jak je možné se proti tomuto onemocnění chránit.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce