Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rady pro rodiče, jak „přežít“ vysvědčení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 532x )

Každý poslední den školního roku jsou děti, nesoucí domů vysvědčení s těžkým srdcem, několik se odhodlá domů vůbec nejít a jsou i případy dětských sebevražd kvůli známkám. Jak tedy reagovat na vysvědčení?

shutterstock.com

Zachovejte klid

Pokud váš potomek přinese špatné vysvědčení zachovejte klid. Nenadávejte, nekřičte, rozhodně ho fyzicky netrestejte a ani mu nedávejte tresty, které mu školu ještě více znechutí (např. zákaz tábora, počítače či televize na celé prázdniny apod.). Všechny situace se dají řešit, avšak bez řevu, hádek, urážek a nechtěných emocí. Děti, na které rodiče kladou velké nároky, se mnohdy špatnou známkou samy velmi trápí, a tak není třeba je ještě víc zneklidnit. Přehnaně nekritizujte, naopak vyzdvihněte úspěchy a dobré známky, vždycky se totiž najde něco, za co je možné dítě pochválit. A pozitivní motivace je tou nejlepší, jakou svému dítěti můžete dát.

Nevyhrožujte

Výhružky nejsou dobrou cestou ke zlepšení známek, ani k bezproblémovému plnění úkolů. Výhružky totiž vyvolávají v dítěti strach. Málokdo podává ve strachu ty nejlepší výkony a buduje vlastní sebedůvěru. Nehledě na to, že strach je úzce spojen se stresem, který se vždy podepíše na zdraví vás i vašeho potomka.

Hledejte příčinu

Každá změna má důvod. Stalo se něco v rodině? Prožívá vaše dítě nešťastnou lásku? Je vše v pořádku s jeho přáteli? Příčin může být celá řada, v komunikaci se zaměřte na změnu a motivaci.

Pracujte průběžně a dítě podporujte

To, jaké přinese dítě vysvědčení, byste měli jako správní rodiče vědět už nějaký čas dopředu. Pokud sledujete jeho celoroční studium, nemělo by pro vás být vysvědčení překvapením. Pokud má tedy vaše ratolest známky, které nejsou zrovna výstavní, nebo dokonce propadlo, je s největší pravděpodobností vina i na vás, protože jste ho nedokázali dovést k lepším výsledkům. Hlídejte si proto prospěch dítěte pravidelně, v průběhu celého školního roku. Komunikujte spolu. Ptejte se: Jak ti můžu pomoct, aby ses zlepšil/a? Je něco, co pro tebe můžu udělat? Chtěl/a by ses o některých tématech více bavit? Když mu něco nejde, nabídněte mu pomoc, případně zajistěte doučování. Soustřeďte se na to, v čem vaše dítě vyniká nebo o co jeví skutečný zájem. Když mu něco nejde, nabídněte mu pomoc, případně zajistěte doučování. 

Známky nejsou středem světa

Řada dětí je během školní docházky dlouhodobě vystavena nesmyslnému tlaku ambiciózních rodičů, kteří akceptují pouze výborné výsledky. Tento přístup ale pokládá za zcela nesmyslný.

Sliby se mají plnit

Slibujete celý rok dítěti, že když bude mít na vysvědčení samé jedničky, vyznamenání, nebo se vyhne trojce z fyziky, že mu koupíte nové kolo? Pokud dítě vaše požadavky splní, kupte mu ho. Není nic horšího, než když ten, kdo má jít příkladem, neplní své sliby.

Vysvědčení je třeba oslavit, ať už bude jakékoli

Samotný den, kdy dítě přijde domů s vysvědčením, zkuste pojmout slavnostně. U dětí na prvním stupni to platí dvojnásob. Každá rodina má jiné možnosti, jiné názory na to, jak poslední školní den prožívat. Nemusíte hned myslet na dárky. Malé děti mnohem více ocení čas, který s nimi strávíte. Může to být návštěva zoo, kino, někdo rád mlsá v cukrárně nebo si užije slavnostní večeři. Odměnou je ale také návštěva nákupního centra a zakoupení hračky nebo nového trička na prázdniny.

Učení o prázdninách

Psychologové se shodují na tom, že by si děti měly od školní výuky spíše odpočinout. Ale co v případě reparátu? Pokud je nutné zvládnout reparát, tak je vhodné ponechat první tři týdny až měsíc dovolenou a pak by mělo nastat učení. Rodiče by měli dítěti pomoci, aby se každý den alespoň dvě, tři hodiny skutečně učilo. Jinak jsou prázdniny určeny na odpočinek.

Pokud si nevíte rady, je možné se obrátit na pedagogicko-psychologickou poradnu nebo dětského psychologa. Pravděpodobně se zjistí příčina školní neúspěšnosti – může to být např. nedostatečná motivovanost, některá z poruch učení, ale třeba i to, že je dítě ve škole šikanováno. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce