Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nejen tělo, ale i duše potřebuje péči

(10. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 643x )

Všichni jsme si vědomi toho, jak životní styl ovlivňuje naše fyzické zdraví. Víme, že přemíra nezdravého jídla a nedostatek pohybu přispívá k rozvoji civilizačních chorob a snižuje délku dožití. Naše zdraví tvoří ale ještě jedna složka, o kterou je třeba se starat. A tou je duševní zdraví.

shutterstock.com

Mnohé banální i vážné zdravotní komplikace totiž vznikají v důsledku stresu, napjatých vztahů a celkové životní nepohody. Je známá spojitost duševních nemocí s vyšším rizikem tělesných onemocnění a platí to i naopak. Nejen o tělo, ale i o duši je potřeba pečovat. Na to každoročně upozorňuje 10. října Světový den duševního zdraví.

Co tedy může vést ke zlepšení duševního zdraví?

 

Jezte zdravě

Většina z nás bude asi souhlasit s tím, že zdravá, vybalancovaná dieta je prospěšná našemu tělesnému zdraví. Pomáhá snižovat váhu a chrání proti celé řadě nemocí, včetně nemocí srdce, cukrovky a rakoviny.

Některé diety jsou však prospěšné také pro duševní pohodu, např. středomořská dieta, která zahrnuje fazole, ořechy, cereálie, semínka a vůbec stravu rostlinného původu a ovoce. Obsahuje málo nasycených tuků, protože  preferuje mírnou konzumaci ryb a jenom velmi malou spotřebu masa a sladkých jídel.

Existuje ovšem i velký počet potravin a nápojů, které duševnímu zdraví neprospívají. Např. ty, které obsahují cukr, umělá aditiva a kofein rovněž vysoká konzumace alkoholu zvyšuje riziko úzkosti a deprese.

Zdravé potraviny pro váš zdravý životní styl naleznete na Lékárna.cz.

Pravidelně cvičte, nebo choďte na procházky

Pro zachování duševního zdraví však není nutné absolvovat dlouhé nudné hodiny nějakých speciálních sportovních programů. Tělu i duši je nejvíce prospěšná pravidlená chůze, která je nanákladnou, málo rizikovou a dostupnou formou pohybu a může být účinným ničitelem stresu

Více spěte

Nedostatek spánku může učinit člověka náchylným ke vzniku dušeních onemocnění. Odborníci doporučují chodit spát a vstávat ve stejný čas každý den, dokonce i o víkendu a o prázdninách, protože pravidelný rytmus bdělého stavu a spánku podporuje lepší noční spánek. Rituály před spaním, jako je například teplá koupel nebo čtení knížek, mohou podpořit usínání a přispět k lepšímu spánku. Důležité je kde spíme, nejvhodnější je chladný, zatemněný a tichý pokoj.

Doplňky stravy pro spánek najdete v e-shopu Lékárna.cz.

Zkroťte stres

Každý z nás je nějakým způsobem vystaven stresu – v práci, ve vztazích nebo kvůli finančním problémům. Nadměrný stres je příčinou nebo vyvolávajícím momentem pro vznik řady poruch a onemocnění. Jak potlačit a zvládat stres k udržení duševní pohody? Několik studií prokázalo, že efekt na snížení stresu má jóga a určité druhy meditací, rovněž smíchem lze během stresujícího období snížit nežádoucí reakci organismu na stres a to dokonce nezávisle na tom, zda se dotyčný cítí šťastný, či nikoliv. V boji se stresem pomáhá  také změna  životního stylu. Doporučuje se využít i další techniky jako je např. sepsání seznamu, na němž si utřídíme priority, pravidelné přestávky a pěstování asertivity.

Tablety a prášky proti stresu a pro duševní rovnováhu naleznete na Lékárna.cz.

Udržujte vztahy se svým okolím

Pozornost je třeba věnovat i vztahům v zaměstnání a vytvářet sítě spřízněných duší v práci i mimo ní. Silné rodinné vazby a dobří přátelé vám pomohou vypořádat se s životními stresy. Naopak kontakt s lidmi, kteří vaše duševní zdraví spíše poškozují, omezte na nutné minimum. 

Být v důchodu neznamená izolovat se od lidské společnosti, je důležité kontakty nepřerušovat a nadále udržovat vzájemné vztahy se svými známými, příbuznými a sousedy.

Nebojte se mluvit nahlas o svých pocitech

Mluvení může být způsob, jak se vypořádat s problémem, který vás tíží ve vaší hlavě. Pomáhá už ten pocit, že vás někdo poslouchá a vy cítíte, že nejste sami a že vás někdo podporuje. 

Naučte se odpočívat

Najděte si čas na odpočinek, během kterého odložíte stranou své starosti a budete se věnovat pouze tomu, co vás skutečně těší. Přečtěte si knížku, kterou jste si koupili před několika měsíci. Objednejte si jídlo ze své nejoblíbenější restaurace. Nebo vyrazte načerpat síly do přírody. Vyhraďte si čas na své zájmy, případně si najděte zcela nové koníčky, které vás přivedou na jiné myšlenky. 

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

  • Máte silné a opakované stavy úzkosti, které negativně zasahují do vašeho života např. tím, že narušují spánek, soustředěnost, pracovní výkon nebo sociální vztahy?
  • Jste unavení, vyčerpaní, nevěříte si, máte strach. Nic vás nebaví, do ničeho se vám nechce, v ničem nenacházíte smysl. Jste nevrlý, podrážděný, trpíte Vy i Vaši blízcí?
  • Pozorujete na sobě nebo svém blízkém významnou a ničím nevysvětlitelnou změnu chování např. sociální izolaci, zvýšenou podezřívavost, náhlou změnu zájmů, emoční výkyvy aj?
  • Objevují se poruchy paměti, orientace, častější zapomínání a zhoršení ostatních psychických funkcí (pozornost, soustředěnost atd.)?

Na koho se můžete obrátit?

Poradenství, skupinové terapie a nejrůznější léky mohou pomoci lidem, kteří si nevědí rady se svými problémy. Nebojte se poprosit svého lékaře o radu nebo sami vyhledejte psychologickou pomoc  – psychoterapii.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Máme na výběr, jak se postavit k vážné nemoci

Mimořádný talent, vysoká inteligence, ambicióznost – to byly atributy, na kterých Monika stavěla svůj život a své plány. Pak ale přišla těžká nemoc, neúspěšná léčba a neodvratný konec. Jak ho prožívala a proč se ostatním tak vzdálila ještě před smrtí? Druhý díl textu psychologa Jeronýma Klimeše o prožívání lidí s vážnou nemocí.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce