Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Revmatismus

( Redakce | přečteno: 256981x )

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

shutterstock.com

U lékaře

Časné odhalení nemoci je důležité pro nasazení optimální léčby. První celkové příznaky bývají často podobné běžnému chřipkovému onemocnění. Postupně se připojuje ranní ztuhlost kloubů nejméně jednu hodinu po probuzení, současné zánětlivé postižení minimálně tří kloubů a postižení alespoň jednoho kloubu zápěstí a ruky symetrické na obou končetinách. Obtíže trvají nejméně po dobu šesti týdnů.

U lékaře se podrobujete několika nenáročným vyšetřením. K nejdůležitějším patří vyšetření krve a rentgenové vyšetření. Pokud se diagnóza revmatoidní artritidy potvrdí, začíná pro Vás období dlouhodobé léčby a rehabilitace.

Prognóza revmatoidní artritidy závisí na včasném zahájení léčby. Cílem je potlačit další zánětlivé postižení kloubů, snížit bolest, udržet hybnost a zlepšit kvalitu života. Na začátku i v průběhu onemocnění je poskytována většinou ambulantní péče.

Z léků se podávají nejčastěji tzv. nesteroidní antirevmatika pro zmírnění otoku a bolesti. Dále tzv. chorobu modifikující léky pro kontrolu aktivity zánětlivého kloubního procesu. Účinek těchto léků nastupuje většinou až po několika týdnech nebo měsících užívání. K překlenutí tohoto období je možné využít podávání kortikoidů.

Chirurgické řešení by mělo být zváženo pokud jsou bolesti i v klidu a v noci, nebo trvá výrazné omezení pohybu pro kloubní deformace. Chirurgickou léčbou se zabývá specializovaný obor tzv. revmatochirurgie. Z chirurgických výkonů se provádí náhrada kloubu, znehybnění kloubu ve vhodném postavení nebo odstranění zánětem postižené kloubní membrány.

Rehabilitační léčba se zaměřuje na podporu svalové síly a funkčního rozsahu pohybu. Provádí nácvik užívání pomůcek usnadňujících sebeobsluhu, domácí práce, cestování v dopravních prostředcích, atd. Je vždy individuální a řídí se konkrétním stavem a potřebami nemocného.

Fyzikální léčba se u revmatoidní artritidy využívá především k potlačení bolesti kloubů, vazů, svalů a potlačení zánětlivého procesu postižené oblasti. Z elektroterapie se využívá galvanizace, iontoforéza, diadynamické proudy, interferenční proudy, vysokofrekvenční a pulzně modulované proudy, vířivé koupele, solfatanové, jodové, radonové a bylinné koupele, kryoterapie, infračervené paprsky, atd.

Obecně platí, že v klidovém období nemoci jsou vhodné spíše tepelné a dráždivé procedury, ve fázi vzplanutí nemoci naopak procedury chladové a tišivé. Proti zmírnění bolesti si můžete aplikovat studené mokré zábaly a kryoterapii i v doma. Pokud dojde k náhlému zhoršení obtíží, může být vhodná tzv. balneoterapie, tj. bahenní a rašelinové zábaly.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Nedopitalski
14x

Pomáhá pravidelné sprchování klubů a nohou studenou vodou před spaním? Co může taková činnost podporovat a jaké může mít neg.účinky? Děkuji N.

Santo
3x

Pěknej článek ale měli by ste vědět že co se týče genetických předpokladů tak s nima souvisí antigen HLA-B27 ,každý by si měl preventivně zjistit má li ho v genech,je to nejvýznamější předpoklad nebezpečí snadného získání revmatoidní artritidy.

Jana
9x

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 17. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce