Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Skřípání zubů může vést až ke ztrátě zubu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7788x )

Skřípání zubů (bruxismus) je problém, který spočívá v intenzivní noční aktivitě žvýkacích svalů, která se navenek projevuje intenzivním skřípáním zubů. Bruxismus s sebou nese nejen nepříjemné zvukové projevy a sníženou kvalitu spánku, ale může vést i k nenávratné ztrátě zubů.

shutterstock.com

Bruxismus dělíme na denní a noční. Při denním bruxismu dochází k mimovolnému zatínání zubů, které však můžeme ovlivnit a sami mu zamezit. Noční bruxismus, je skřípání a zatínání zubů ve spánku. Jedná se o podvědomé chování, takže si většina postižených ani neuvědomuje, že jím trpí do té doby, než jsou na něj upozorněni.

Bruxismus postihuje děti i dospělé a velmi často souvisí s celkovým psychickým stavem. U dětí však naštěstí není skřípání zubů větším důvodem ke znepokojení, obvykle má totiž souvislost s růstem a vývojem chrupu. Velmi často se s bruxismem setkáváme u předškoláků a školáků, kterým se prořezávají druhé zuby. U dětí se může přechodně objevit i v souvislosti s jakýmkoliv celkovým infekčním onemocněním – skřípání pak často samo odeznívá.

Čtěte také: Eroze zubní skloviny - pacientů přibývá, často mezi teenagery

Příčina bruxismu

  • stres a úzkost, potlačovaná frustrace nebo hněv
  • potíže může zhoršovat alkohol, kouření, drogy, užívání některých psychofarmak.
  • nesprávné zarovnání zubů
  • nesprávně ošetřený zub – nevhodným tvarem plomby či korunky.
  • nepravidelný kontakt mezi horní a dolní čelistí
  • nepravidelný spánkový režim
  • poruchy spánku - chrápání, mluvení ze spaní, obstrukční spánková apnoe, spánková obrna.
  • zdravotní potíže (např. nutriční nedostatky, alergie či onemocnění žláz s vnitřní sekrecí)

Čtěte také: Spánková obrna nažene strach

Vzhledem k tomu, že skřípání zubů často nastane během spánku, většina lidí netuší, že si brousí zuby. Mohou je na něj upozornit spolunocležníci nebo další příznaky, jako např. bolesti v oblasti čelistního kloubu, spánku, krku, bolesti a citlivost žvýkacího svalstva, zvláště po ránu, citlivost zubů na tepelné podněty, sladké, slané, kyselé a pozorovatelné změny na zubech.

Pokud pozorujete některý z výše zmíněných příznaků, obraťte se na svého zubního lékaře. Jedině zubní lékař může potvrdit, zda se jedná o bruxismus.

Proč je skřípání zubů nebezpečné

Skřípání zubů je spojeno s celou řadou nepříjemných následků, a to jak pro pacienta, tak pro ty, s nimiž spí ve stejné místnosti. Skřípání zubů často ruší spánek (podobně jako chrápání) ostatních spolunocležníků, dochází k nepřiměřenému úbytku tvrdých zubních tkání, k nepříjemnému zvýšení citlivosti zubů na chlad, kyselé, sladké, k poškozování parodontu, k bolestem a zbytnění žvýkacích svalů. Bruxismus je také považován za významný faktor pro vznik a rozvoj onemocnění čelistních kloubů.

Bolesti hlavy způsobené sníženou kvalitou spánku mohou trápit jak pacienta, tak ostatní. Dalšími negativními následky nekvalitního spánku jsou pak poruchy koncentrace (zhoršené soustředění) a snížení obranyschopnosti organismu, což je spojeno se zvýšeným rizikem nákazy infekčními onemocněními.

Čtěte také: Co hradí zdravotní pojišťovny u zubaře?

Léčba skřípání zubů

Ve většině případů se v zubních ordinacích zhotoví umělohmotná mezizubní dlaha, která se nasazuje na zubní oblouk na noc, a mechanicky tak ochrání zuby. Pokud je skřípání způsobeno stresem, snažte se svůj stres eliminovat. Existují také léky na uvolnění svalů. Jestliže se prokáže, že je bruxismus projevem některé z jiných spánkových poruch, léčba pak vychází z léčby dané spánkové poruchy (u obstrukční spánkové apnoe odstraněním překážky, která ji způsobuje).


 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce