Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na kožní preventivní prohlídky poskytují zdravotní pojišťovny svým klientů příspěvky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3148x )

Kdy se objednat na preventivní vyšetření ke kožnímu lékaři? A potřebujete doporučení praktického lékaře či jiného specialisty? Odpovědi naleznete v následujícím článku.

shutterstock.com

Kůže je největší orgán lidského těla a tvoří bariéru mezi vnějším a vnitřním prostředím. Je v ní uložena řada nervových zakončení, která reagují na teplo a chlad, tlak nebo bolest a dále plní i důležitou termoregulační funkci, a to prostřednictvím kožních cév a potních žláz. Ke změnám na kůži dochází v průběhu života každého člověka. Onemocnění kůže je celá řada – např.  lupénka, kožní alergie, akné, popáleniny, choroby vlasů a nehtů, poruchy pigmentace, ekzémy, kožní nádory atd. Odborný lékař umí mnohdy stanovit správnou diagnózu pouhým pohledem bez použití invazivních metod. Onemocnění kůže jsou relativně dobře rozpoznatelná a i závažné kožní choroby jsou léčitelné, pokud se odhalí včas.

Kdy se objednat na preventivní vyšetření ke kožnímu lékaři?

Preventivní vyšetření kůže je součástí preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře (dle vyhlášky č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách) a provádí se jedenkrát za dva roky. Všeobecný praktický lékař v případě nálezu standardně indikuje další případná vyšetření, včetně odborného vyšetření u kožního lékaře.

Pacient může navštívit dermatologa případně i bez doporučení praktického lékaře či jiného specialisty, pokud zaznamená změny vzhledu kůže (např. růst nebo změna zbarvení znamének, nově vzniklé útvary na kůži atd.). Vyšetření u kožního lékaře je v těchto případech hrazeno plně z veřejného zdravotního pojištění.

Preventivní vyšetření kůže je možné absolvovat i častěji

Odborníci doporučují navštívit dermatologa jednou ročně. Na vyšetření není potřeba se nijak připravovat. Nicméně preventivní péče poskytnutá dermatologem není službou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

Využijte příspěvku od pojišťoven na vyšetření znamének!

Všeobecná zdravotní pojišťovna: Pojišťovna svým klientům přispívá 500 Kč na vyšetření znamének dermatoskopem v ordinaci praktického lékaře nebo dermatologa.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Prevence rakoviny kůže do 500 Kč.

Vojenská zdravotní pojišťovna: Příspěvek na vyšetření kožních znamének do 400 Kč (program Prevence).

Oborová zdravotní pojišťovna: Stop rakovině kůže pro všechny pojištěnce příspěvkem do 800 Kč. Je možné absolvovat i vyšetření bez platby u vybraných poskytovatelů zdravotních služeb.

RBP, zdravotní pojišťovna: Na speciální vyyšetření přispívá částkou do 500 Kč pro děti a mládež do 18 let. 

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda: Vyšetření digitálním dermatoskopem do 1000 Kč.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR: Přispívá dětem až 1 500 Kč a dospělým až 500 Kč na vyšetření dermatoskopem (program Prevence onkologických onemocnění).

Jak vyšetření probíhá?

Základem dermatovenerologického vyšetření je pohovor s lékařem. Na základě cílených otázek lékař zjistí, jaký zdravotní problém vás přivádí do jeho ordinace. Následně proběhne vyšetření vaší kůže a zhodnocení změn na jejím povrchu. Je-li třeba, lékař navrhne použití pomocné vyšetřovací metody, jíž může být laboratorní, mikroskopické, mykologické, histologické nebo cytologické vyšetření. Všeobecně známé jsou také alergologické testy. O výsledku se dozvíte ihned. V případě, že jsou vzorky kůže odeslány k dalšímu zpracování a dovyšetření, seznámí vás lékař s dalším postupem.

Léčba chronických kožních onemocnění nebývá jednoduchá

Některé kožní nemoci se mohou léčit pomocí mastí nebo různých druhů záření, využívá se také další farmakologická léčba či případně lázeňská terapie.

Máte podezřelé znaménko? Nechte si je vyšetřit! 

S návštěvou kožního lékaře byste neměli otálet v případě, že na kůži pozorujete počínající přeměnu znamének. Právě melanom je nejzhoubnější kožní nádor, proto je nutné vyhledat lékaře, pokud se pigmentové znaménko změní – začne mít nepravidelné okraje, vystoupne nad ostatní kůži, krvácí nebo svědí. Stále mnoho lidí si bohužel myslí, že pigmentová znaménka není nutné nijak sledovat, a naopak změny na jejich povrchu považují za dobré znamení toho, že se s nimi organismus umí sám vypořádat. To je ale velký omyl. Čím později je melanom odhalen, tím obtížnější je jeho léčba a šance na uzdravení klesá.

Podzim je ideální pro odstraňování znamének

Preventivní odstraňování znamének a kožních výrůstků se provádí od podzimu do brzkého jara. Je to z důvodu nižšího slunečního svitu, v té době se tolik nejezdí na dovolenou, méně se sportuje. Po chirurgickém zákroku platí určitá pravidla péče o ránu a režimová opatření s omezením koupání a pohybových aktivit, pravidla má i péče o jizvu, včetně ochrany před osluněním jizvy minimálně dva měsíce. 

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce