Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Žloutenka se může schovat

( Renata Vyšínová | přečteno: 16027x )

Asi nejčastější otázka, která padne v rodinách s malými dětmi je: "Máš umyté ruce?" Dospělých se na to ptá Světová zdravotnická organizace při pravidelném Světovém dni hygieny rukou. Upozorňuje na to, že tento základní hygienický návyk je nejlevnější a nejúčinnější metodou, jak předcházet mnoha onemocněním, jako je například žloutenka, úplavice, ale i chřipka.

shutterstock.com

Myjete si ruce opravdu dobře?

I činnost veskrze samozřejmá, jakou mytí rukou je, může mít několik záludností. Proto si raději znovu připomeňme doporučení správného postupu a několik zajímavostí:

  • Mýdla v dávkovačích jsou hygieničtější – pokud je totiž tuhé mýdlo uskladněné ve vlhku, nebo dokonce leží ve vodě, je zdrojem bakterií.
  • Mýdlo lze doplnit dezinfekčním prostředkem – ten se hodí v situaci, kdy je doma někdo nemocný, nebo právě probíhá chřipková či jiná epidemie.
  • Mytí rukou by mělo trvat alespoň 20 vteřin.
  • Před mytím rukou je zapotřebí sundat všechny prstýnky –pod ně se mýdlo nedostane, a tak tam bakterie přežijí.
  • Nestačí umýt ruce a dlaně – umyjte celý povrch rukou včetně zápěstí, hřbetu rukou, prostorů mezi prsty a pod nehty (lze se inspirovat ve videu).
  • Dlouhé nehty jsou z hlediska hygieny rizikové – použijte kartáček, který vyčistí prsty pod nimi.
  • Světová zdravotnická organizace upozornila na to, že používání elektrických sušičů není příliš hygienické – proud teplého vzduchu je pomáhá rozšířit až do dvoumetrové vzdálenosti. Průzkum uvádí, že množství bakterií na rukou se tak může zvýšit až o 254 %. Lepším řešením jsou tedy papírové ručníky.
  • Nejvíc bakterií není na záchodovém prkénku, jak bychom možná předpokládali, ale na klice od toalety, na kohoutku vodovodní baterie právě na toaletách, ale také na klávesnici u bankomatu, držátku košíků a vozíčků v obchodním domě, na úchytech v tramvajích a autobusech a také na klávesnici od počítače.

Správné mytí rukou

Vše o žloutence se dočtete v tomto článku.

Je pro vás mytí ruko samozřejmost, nebo máte občas nějaké "resty" - budeme rádi, pokud nám to povíte v rámci diskuse. Můžete reagovat i prostřednictvím mailu.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce