Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Aby vás imunita v zimě podržela

( Redakce | přečteno: 10474x )

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

shutterstock.com
Stačí se v posledních dnech rozhlédnout v obchodech, tramvajích nebo třeba ve vaší kanceláři. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá. Rýma a kašel se spolu s podzimními virózami začínají hlásit o slovo a je pravděpodobné, že v listopadu a v prosinci to bude ještě výraznější. Navíc lze očekávat, že kolem vánoc vypukne jako každý rok také epidemie běžné chřipky, kterou zde podle hlavního hygienika ročně onemocní až dva miliony lidí.

Je nutné chápat zimní infekce jako nutné zlo, anebo se jim dá předejít? Lékaři se shodují: správným životním stylem lze snížit riziko nákazy, případně se dá imunitě pomoci třeba prostřednictvím přípravků z lékárny.

Je jistě dobré snažit se jíst ovoce a zeleninu jako zdroj vitamínů posilujících imunitu, ale ve skutečnosti jich málokdo konzumuje tolik, aby mu to skutečně pomohlo. Podobné je to také s dodržováním doporučení týkajících se množství spánků a odpočinku, byť i to rozhoduje o tom, jak silný bude organismus v boji s infekcemi. Naštěstí je možností, jak vzpružit vlastní obranyschopnost, více.

"Kdo chce pomoci své imunitě, měl by užívat třeba kvalitní probiotika," radí imunoložka a alergoložka Sausen Sládková. Probiotika, neboli bakterie mléčného kvašení, zejména bifidobakterie a laktobacily, osidlují v ideálním případě střevo, které je součástí lidského imunitního systému. Bohužel, léčba antibiotiky, ale také příliš hektický životní styl a nekvalitní strava ho poškozují a oslabují tak i imunitní systém. Probiotika jsou mezi lékaři v posledních letech velkým hitem a ukazuje se, že oprávněně - nicméně je dobré vědět, že skutečně účinné množství "hodných" bakterií obsahují jen přípravky z lékárny, nikoli běžné jogurty nebo kysaná mléka Ta také mohou pomoci, ale sama o sobě většinou nestačí.

Krom probitoik připadá v úvahu mimo jiné echinacea, různé vitamíny a stopové prvky. V případě vážnějších potíží s imunitou pak imunomodulační léčba nebo takzvané autovakciny, které lékaři předepisují svým klientům přímo na míru podle jejich obtíží.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Míša

Když už cítím, že na mě něco leze, ďobnu si 5Prevemax z lékárny a ještě v ten den citím úlevu. Pak jsem fit a proto jej máme pořád doma ;-)

Karlik

Nevíte o nějakém probiotickém přípravku pro posílení imunity?

Irena

Já přesně na tohle užívám Bion 3, vitamíny s probiotiky


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Podzim - čas pro posílení imunity

Stejně tak, jako se mluví o jarní únavě po dlouhé zimě, i podzimní období je spojeno s určitou zátěží organismu. Ubývání slunečního svitu způsobuje u řady lidí depresivní nálady. Podzimní a zimní měsíce také kladou větší nároky na náš imunitní systém, kdy jeho aktivaci proti virózám můžeme vnímat jako celkové fyzické i psychické oslabení.

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce