Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Aby vás netrápila neuróza

( Redakce | přečteno: 100783x )

Víte, že není neuróza jako neuróza? Lidé si velmi často stěžují na žaludeční neurózu.

Víte, že není neuróza jako neuróza? Lidé si velmi často stěžují na žaludeční neurózu, psychologové a psychiatři však mluví o neuróze jiné jakožto o duševní poruše. Krom toho někdy břichabolu z nervů mluví i lidé, která tahle potíž postihne jen tu a tam, například před zkouškou ve škole nebo před důležitým pracovním pohovorem. Jak spolu zmíněné potíže souvisejí a v čem se naopak liší?

Strach

Zatímco jednorázovým problémům se zažíváním z nervů není třeba věnovat pozornost, protože jde o přirozenou reakci těla na ojedinělou stresovou situaci, s dalšími dvěma typy obtíží je to jinak.

Žaludeční neuróza je de facto lidovým označením vleklých a někdy mimořádně obtěžujících potíží s trávením, pro které mají odborníci označení žaludeční dyspepsie nebo třeba dráždivý tračník. Je to funkční porucha - dotyčný orgán je v pořádku, vyšetření nic neukazují, avšak potíže trvají. Často pomůže až změna životního stylu, nebo přinejmenším zásadní úprava jídelníčku. Pokud je však vinen stres, třeba vyloučení mléčných výrobků, které některým lidem nesvědčí, nestačí. Bohužel, lék na tuto "neurózu", který by stačilo spolknout, není.

Pilulky naopak mohou pomoci těm, kdo trpí neurózami coby skutečnými duševními poruchami. Není to přitom nic vzácného, někdy v životě se s nimi potýká celá čtvrtina lidí. Pokud se neléčí, většinou samy nemizí a naopak mohou nemocného paralyzovat čím dál více.

Mezi jejich typické příznaky patří bušení srdce, bolest hlavy a břicha, omdlévání, pocit na zvracení, průjmy, zácpy,. Neschopnost pohnout se, promluvit, poruchy soustředění, výpadky paměti a další. Projevují se i na psychice dotyčného - člověk mimo jiné mívá snížené sebehodnocení, někdy dokonce sebevražedné myšlenky, avšak na rozdíl od duševních nemocí při této porušuje si lidé svůj stav dobře uvědomují, jejich osobnost se nijak nemění. "Neléčená neuróza se může stát podkladem pro rozvoj deprese, ale také u hrozí vysoký krevní tlak a onemocnění srdce," vyjmenovává rizika psychiatr Ján Praško.

Krom neuróz trpí mnozí lidé také fobiemi neboli nepřiměřeně silným strachem, třeba z pavouků nebo z veřejného vystoupení. Celkem existuje asi dvě stě druhů fobií. Možností léčby a naštěstí více, mezi nejběžnější patří používán léků potlačujících úzkost a antidepresiv, důležité jsou také psychoterapie. Vhodný způsob léčby nejlépe stanoví psychiatr.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ondrej
1x

Dobrý den,rád píší na tento web,ale občas mám takový drobný problém.občas mám pocit,ze mám neurózu v oku.je to nepříjemný stav,kdy se mi do víčka dostává nepříjemný pocit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Syndrom karpálního tunelu

Jedná se o onemocnění středového nervu ruky (lat. nervus medianus), způsobené jeho stištěním v oblasti zápěstí. Zde se nachází tzv. karpální tunel. což je anatomická struktura, ohraničená zpředu příčným karpálním vazem a ze zadní strany zápěstími kůstkami. Skrze tento tunel prochází celkem devět šlach ohýbačů prstů a palce a spolu s nimi i středový nerv.

Transplantace nervových buněk u parkinsoniků

Parkinsonova choroba je nervové onemocnění charakterizované třesem, strnulým tělesným postojem, ochablostí, pomalejšími pohyby a šouravou nevyrovnanou chůzí. Intelekt zůstává až do pozdních stadií nepostižen. Příčinou onemocnění je degenerace nebo poškození zvláštních nervových buněk, tzv. dopaminergních neuronů -a následný nedostatek dopaminu v mozku.

Srdeční neuróza

Co je srdeční neuróza a jak se projevuje? Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce