Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak předejít angině pectoris?

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 5491x )

Angina pectoris je bolest na hrudníku vznikající na základě přechodné nedokrevnosti srdečního svalu. Je příznakem závažného srdečního onemocnění – ischemické choroby srdeční, na kterou v naší zemi umírá téměř 50 procent lidí!

h2> Co neovlivníte

Ovlivnit nemůžete svůj věk, pohlaví a rodinnou dispozici. Riziko výskytu aterosklerózy a ischemické choroby srdeční stoupá s věkem, je častější u mužů. Pokud se v rodině vyskytl srdeční infarkt nebo jiné srdeční problémy, zvláště v mladším věku a u žen, tak máte i vy vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění.

Co můžete sami

Vy sami byste měli začít dodržovat zdravý životní styl. To znamená úpravu vašeho jídelníčku. Pokud máte nadváhu nebo jste dokonce obézní, tak musíte snížit energetický příjem. Velmi důležité je snížit množství tuků v potravě, živočišné tuky nahrazovat rostlinnými, omezit příjem cholesterolu. Nesolte přespříliš. Dopřejte si vlákninu, která je obsažena hlavně v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, ovesných vločkách a luštěninách.

Ke zdravém životnímu stylu samozřejmě patří pravidelná fyzická aktivita. Pro prevenci vzniku ischemické choroby srdeční je optimální je 3-4x týdně 30-40 minut aerobního cvičení. Ideální je běh nebo alespoň rychlá chůze, jízda na kole, aerobik nebo plavání. Zátěž by měla být na 75% vaší maximální tepové frekvence, kterou vypočtete tak, že od 220 odečtete váš věk. Pokud je vám 50, tak vaše maximální tepová frekvence je 170 tepů za minutu (220-50) a měli byste tedy cvičit při 125 tepech za minutu (75% z 170). V případě, že již anginu pectoris máte, tak se předem určitě poraďte se svým lékařem, jaká intenzita cvičení je pro vás vhodná. Dále byste rozhodně neměli kouřit, již po roce nekouření se pravděpodobnost vzniku srdeční příhody snižuje! No a důležitá je i psychická pohoda a relaxace.

Se svým lékařem se musíte snažit o optimální léčbu rizikových nemocí, které již máte. Jedná se především o cukrovku, vysoký krevní tlak (arteriální hypertenzi), zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních tuků v krvi.

Máte riziko vzniku onemocnění?

Pokud máte vysoký krevní tlak zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních tuků v krvi, cukrovku, nadváhu nebo dokonce obezitu, pokud kouříte, žijete v psychickém stresu a nedostatečně se věnujete sportu, tak máte zvýšené riziko vzniku ischemické choroby srdeční a anginy pectoris. Riziko stoupá také s věkem a je vyšší u mužů a při výskytu srdečních problémů v rodině.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce