Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Antikoncepce: Otázky, které byste měli položit svému lékaři

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 914x )

Rozhodujete se, jakou antikoncepci zvolit? Klíčem k výběru správné antikoncepce je otevřený rozhovor mezi ženou a jejím gynekologem.

shutterstock.com

Na co se zeptat svého lékaře

Jaký typ antikoncepce je pro mě nejlepší?

Výběr konkrétní antikoncepční metody závisí individuálně na každé ženě. V prvé řadě je třeba si promyslet, na jak dlouho plánujete antikoncepci užívat. Poté je důležité, abyste si ověřila svůj zdravotní stav – zda existují nějaké zdravotní důvody, proč tu či onu metodu nemůžete užívat. Váš lékař by měl znát i to, zda užíváte nějaké léky, riziková mohou být třeba antidepresiva nebo i obyčejná antibiotika! Pokud kouříte, přiznejte to, a to i s počtem vaší denní dávky cigaret. 

Vedle zdravotních hledisek hraje roli i životní styl. Proto je důležité s lékařem mluvit například i o tom, že pracujete ve směnném provozu a je pro vás obtížné užívat pilulku každý den ve stejnou dobu, nebo že dítě plánujete v horizontu několika let. Správnému výběru pomůže i to, když popíšete své dřívější zkušenosti s různými metodami antikoncepce.

Jak snadné je použití?

Patříte-li mezi zapomnětlivé, tedy nespolehlivé v pravidelnosti užívání, můžete mít problém se spolehlivostí metody, která se musí užívat každý den (pilulky), každý týden (náplast) či každý měsíc (vaginální kroužek). V tom případě je na zvážení, zda nezvolit některou z metod, které jsou na spolehlivosti uživatelky nezávislé (dlouhodobé metody).

Které antikoncepční metody jsou nejúčinnější?

Žádná metoda není spolehlivá. Lékař vám může říci, které z nich mají nejlepší výsledky. Nejméně spolehlivé jsou obecně metody, které jsou závislé na spolehlivosti uživatele/uživatelky při každém pohlavním styku, např. pesar či kondom - i když kondom je na druhé straně jedinou metodou ochraňující před sexuálně přenosnými infekcemi. Naopak mezi nejspolehlivější metody patří metody dlouhodobé (např. nitroděložní tělíska), které jsou nezávislé na spolehlivosti uživatelky a tudíž je vyloučena chyba v užívání. Pokud máte jakékoli pochybnosti o svém rozhodnutí, nebojte se poradit se svým lékařem a nechte si vysvětlit jednotlivé možnosti, abyste se rozhodla přesně pro takovou antikoncepci, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů?

Při výběru můžete zvážit dobré a špatné účinky těchto metod na vaše zdraví a životní styl. Pak je také vhodné zvážit cenu. Abyste mohla jednotlivé metody porovnávat cenově, doporučujeme brát v úvahu poměr vynaložené částky a doby užívání vybrané metody. Následně si náklady přepočítat na 1 měsíc užívání. Například nitroděložní tělíska jsou jednorázově dražší záležitostí, ale vezmeme-li v úvahu, že vám vydrží na dobu minimálně 3 roky (podle toho, který typ si vyberete), cena je ve výsledku výrazně příznivější, než u jiných metod.

A na co by se měl ptát lékař?

Aby mohl lékař ženě doporučit správnou antikoncepci "na míru", potřebuje mít dostatek informací, a to nejen o zdravotním stavu dané pacientky. Určitě by se vás proto v ordinaci měli ptát, zda se u vás nebo u některého z vašich příbuzných neobjevily choroby srdce a cév nebo jiná závažná onemocnění. 

Podrobný rozhovor má za cíl odhalit možné rizikové faktory, které by spolu s užíváním hormonální antikoncepce mohly vést ke zdravotním problémům. Opatrnost je na místě v případě obezity, vysokého tlaku a poruchy tukového metabolizmu. Rizikovými jsou také ženy, které trpí epilepsií, migrénami či problémy s játry, třeba po prodělané žloutence nebo mononukleóze.

U těchto rizikových pacientek by nasazení kombinované antikoncepce (obsahuje dvě složky: estrogen a gestagen) mohlo zvýšit riziko vzniku tromboembolické nemoci, zhoršit stav onemocnění nebo vést ke snížení účinku antikoncepce. Volbou číslo jedna se u těchto žen stává  gestagenní antikoncepce nebo nehormonální antikoncepční metody. Z těch hormonálních jmenujme například nitroděložní tělísko, z něhož se do děložní dutiny uvolňuje pouze gestagen, který působí převážně lokálně v děloze.

Právě díky individuálnímu přístupu je ale možné najít vhodnou metodu antikoncepce pro ženu v jakémkoliv životním období. Zvolená antikoncepce by měla vždy respektovat konkrétní potřeby každé ženy.

Základní dělení antikoncepčních metod

Metody se dají dělit podle různých kritérií. Podle intervalu užívání dělíme antikoncepci na krátkodobou a dlouhodobou. Podle obsahu hormonů pak na hormonální a nehormonální. Hormonální metody se dělí ještě na skupinu, která obsahuje oba ženské hormony – estrogeny i gestageny (tj. kombinovaná hormonální antikoncepce), a na skupinu, která obsahuje pouze gestageny (čistě gestagenní antikoncepce).

Krátkodobá kombinovaná hormonální antikoncepce

Jedná se o antikoncepci  s obsahem  estrogenu a gestagenu. Tyto druhy antikoncepce jsou obecně díky obsahu hormonů velmi spolehlivou metodou k zamezení početí.

  • Pilulky: užívají se jednou denně každý den bez přestávky nebo nejčastěji s týdenní pauzou.
  • Náplasti: 1x týdně se jednoduše nalepí na kůži jako běžná náplast.
  • Vaginální kroužek: zavádí se jednou za měsíc, mezi jednotlivými aplikacemi se dělá 7denní pauza, kdy žena menstruuje.

Krátkodobá gestagenní antikoncepce

  • Gestagenní pilulky (POP) - obsahují pouze gestagen  a užívají se jednou denně 21 dní a následuje týdenní pauza.
  • Injekce: aplikaci provádí lékař jednou za několik měsíců.

Dlouhodobá antikoncepce

Do této kategorie patří nitroděložní tělíska, a to jak hormonální, tak nehormonální. Ta zavádí lékař jednou za několik let.

Nehormonální antikoncepce

Do této kategorie se řadí bariérové metody, jako jsou kondomy a pesary, a také nehormonální nitroděložní tělíska.

Je lepší všechno probrat se svým lékařem, k němuž získáte důvěru, než lovit "zaručené pravdy" na různých internetových fórech. Pomůže vám, když se na schůzku s lékařem připravíte předem. Díky tomu si můžete v klidu promyslet, na co se chcete svého lékaře zeptat. Někdy je užitečné si všechno předem napsat na lísteček vzít si ho s sebou do ordinace. Budete mít jistotu, že jste na nic důležitého nezapomněla.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce