Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Artroskopie pomáhá nejen sportovcům

( Pavla Skurovcová | přečteno: 18815x )

Artroskopické operace se v počátcích využívaly k nápravě potíží s koleny. Artroskopií se dnes ošetřují i další klouby.

shutterstock.com

Artroskopické operace se v počátcích využívaly k nápravě potíží s koleny. Touto metodou se ale dnes ošetřují i další klouby.

Kdyby se počítalo, jaká zranění trápí sportovce nejčastěji, první příčky v množství by zřejmě obsadily utržený meniskus, natržené kolenní vazy, „vyhozené“ rameno, „podvrtnutý“ kotník – poranění hlezna a podobně. Při sportu ale poměrně často dochází také k závažným poraněním například páteře nebo dokonce k život ohrožujícím úrazům.

Některé úrazy a tím pádem i pro sportovce horké chvilky může pomoci hasit metoda zvaná artroskopie. Když totiž lékaři využijí její přednosti a vyhnou se tak otevřené operaci, může pacient odkráčet „po svých“. U méně závažných zásahů třeba ještě ten samý den. Dříve se artroskopie užívala jen k ošetření kolenního kloubu (menisků a odstranění volných tělísek), postupně se však touto metodou operují i další klouby jako je rameno, loket, zápěstí, hlezno i kyčel.

Při artroskopické operaci se užívají speciální technologie a materiály. Samotný zákrok se provádí dvěma až třemi drobnými vpichy. Do kloubu je zavedena optika, pomocí které lze přes videokameru vyšetřit celý kloub. Sonda je veliká asi pět milimetrů. Lékaři tak dokáží operovat v kloubech s přesností na milimetry, což je pro funkci kloubu velmi důležité.

K samotné artroskopické operaci se používají speciální nástroje, kterými lze poškozenou tkáň precizně ošetřit. Při úrazu, kdy dojde ke zpřetrhání vazů v koleni nebo vykloubení ramene, se používají speciální implantáty ve tvaru šroubků nebo speciálních kotviček, pomocí kterých je možné fixovat poraněnou tkáň k sobě, například odtržené kloubní pouzdro nebo vaz ke kosti.

Fixační implantáty jsou vyrobeny buď z titanu, nebo z materiálu, který se v průběhu několika let vstřebá a je tak zcela odbourán.

A jakou šanci má na atroskopickou metodu pacient, který není vrcholový sportovec a do nemocnice ho přivedou podobná zranění? V akutních případech je kvalita ošetření stejná pro všechny pacienty bez rozdílu. Nejde-li o akutní případy, může být čekací doba na artroskopickou operaci delší.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s artrózou

Moje příbuzná má velký problém s osteoartrózou, trpí jí už řadu let. Je léčena antirevmatiky, která jí nepomáhají. Zánět kloubů a svalů jí vyvolává teplotu, na tu jí lékařka dává antibiotika, po nichž trpí nechutenstvím a průjmy... zkrátka, začarovaný kruh, z něhož se nemůže dostat. Zánět se jí prý různě "stěhuje": nedávno měla dokonce plenkové kalhotky. Navíc se chorobně potí, s čímž lékařka už vůbec nic nedělá. Poradíte? Jana

Poradenství před operací artrózy kyčle

Maminka (50) má pokročilou atrózu kyčelního kloubu a ráda by se o této nemoci dozvěděla co nejvíc. Neexistuje v Praze nějaké centrum, kde by jí vše řekli? Děkuji, Lenka

Artróza versus artritida

Artróza a artritida jsou zcela odlišná postižení poškozující klouby. Svými projevy se ale výrazně prolínají a v konečném důsledku se projevují shodně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce