Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Atopický ekzém patří mezi nejčastější kožní nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1339x )

Atopický ekzém je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy.

shutterstock.com

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je neinfekční kožní zánětlivé onemocnění, kdy na základě vrozeného sklonu k imunologickým, kožním a nervovým odchylkám vzniká svědivý zánět. Má chronický charakter, střídají se období klidu s obdobími vzplanutí choroby. Ekzém může být vyprovokován a udržován mnoha faktory ze zevního či vnitřního prostředí. Nelze ho definitivně vyléčit, neboť sklon k chorobě je vrozený, avšak důslednou prevencí a léčbou jej lze dostat pod kontrolu a v řadě případů i dlouhodobě zahojit. U části pacientů dojde k vymizení atopického ekzému v předškolním věku, u části může ekzém přejít v sennou rýmu a astma nebo se s nimi kombinovat (dermorespirační syndrom).

Co je příčinou atopického ekzému

Základem je dědičná dispozice a působení zevních a vnitřních provokačních vlivů: dráždivé vlivy z pracovního či domácího prostředí, psychická zátěž, nedostatek odpočinku a relaxace, nesprávná životospráva, zjevné či skryté infekce, působení alergenů - potravinových i vzdušných, hormonální vlivy, atp.

Při vzniku atopického ekzému se uplatňuje více faktorů, mezi které patří: 

  • Vrozená porucha funkce kožní bariéry. Takováto kůže je sušší a dráždivější, snadno na ni působí a přes ni pronikají látky ze zevního prostředí. Kromě toho je v této kůži odchylná nervová reaktivita. Výsledkem je výrazná pohotovost k zánětu a snížený práh pro svědění. Svědění nutí ke škrábání, které ekzém nejen přímo zhoršuje, ale může roznášet po kůži mikroby, tzn. infekci.
  • Při vzplanutí ekzému hrají svou roli dále alergeny, které mohou být buď alergeny ve vzduchu (roztoči, pyly, prachové částice) nebo tzv. autoalergeny, alergeny vlastní tělu pacienta.
  • Potrava je často při vzniku ekzému přeceňována, na druhé straně atopický ekzém se může výrazně zhoršit např. po vejcích, mléku, burských oříšcích, sóje, rybách, pšenici atd. Dále zhoršují atopický ekzém změny počasí, oděv (vlna), srst domácích zvířat, koberce, stres.

Rozhodně není atopický ekzém přenosný, infekční. Často se s atopickým ekzémem vyskytují i další atopická onemocnění - alergie, jako jsou senná rýma, astma, alergické záněty spojivek, dutin, zažívacího ústrojí, dále kopřivky, migrény.

Příznaky atopického ekzému

Atopický ekzém charakterizuje svědění a suchost kůže. Na kůži jsou přítomny různé kožní změny, které odpovídají průběhu ekzému:

Akutní průběh ekzému se vyznačuje červenými skvrnami, pupínky a puchýřky, které splývají ve skupinky, jež jsou neostře ohraničené, na povrchu mohou být šupiny, oděrky za škrábání, projevy mohou mokvat a potom se pokrývat strupy. Pokud dojde k infekci ložisek, vidíme na kůži hnisavé neštovičky.

Při chronickém průběhu jsou ložiska ekzému červená, hrubá, rozpraskaná (praskliny bývají na prstech, ploskách a dlaních). Může dojít k částečnému výpadu obočí, pod očima bývá vráska a kolem očí hnědě zbarvená kůže.

Atopický ekzém postihuje obvykle ohyby končetin (loketní ohbí, podkolenní jamky), krk, víčka, obličej, zápěstí, hřbety rukou a nohou, ale může se rozšířit i na celý povrch kůže.

Postižení částí kůže se však liší podle věku:

  • Ekzém kojenecký se objevuje se v kojeneckém věku, obvykle okolo 3. měsíce. Pupínky a puchýřky až mokvavé plochy bývají na obličeji, krku, třecích partiích rukou a nohou. Většinou ustává do školního věku. 
  • Ekzém dětský postihuje místa „ohybu“ - loketní a zákolenní jamky, zápěstí, nárty. Perspektiva je v zásadě příznivá, neboť okolo puberty ekzém u většiny přechází do klidového stádia bez zjevného kožního postižení.
  • Ekzém dospělých může přetrvávat z dětství anebo vzniknout až v dospělosti. Nejvíce bývají postiženy ruce, hlava a krk. Předpovědět, jak se bude onemocnění v budoucnu vyvíjet, není úplně možné. Ví se však, že horší průběh mívá ten, u koho ekzém vznikl v časném kojeneckém věku, probíhal těžce i v dětství, objevily se u něj dýchací či potravinové alergie a má příbuzné s alergiemi.
K atopickému ekzému se může přidávat zároveň astma a senná rýma, choroby očí, kopřivka, migréna a jiná onemocnění.

Diagnostika atopickém ekzému

Při stanovení diagnózy je třeba odlišit nemoci, které mohou ekzém připomínat. Atopický ekzém diagnostikuje kožní lékař na základě průběhu nemoci, klinického obrazu, event. potvrzeného histopatologickým vyšetřením a vyšetřením krve.

Léčba atopického ekzému

Léčba je dlouhodobá záležitost, vyžadující trpělivost a důslednost. Neexistuje nějaký univerzální zázračný lék. 

Místní léčba

Místní léčba je základem péče o pacienty s atopickým ekzémem je. Zahrnuje promazávání kůže (hydratační prostředky - emoliencia) a léčebné koupele, dále kožní lékař předepisuje léky, které tlumí zánět.

V akutní fázi ekzému se využívají obklady a místní léčba kortikosteroidy, ev. místní antibiotika při komplikující infekci kůže. Současně se podávají celkově tablety antihistaminik ke zmírnění svědění a antibiotika, pokud se prokáže infekce kůže. Je-li průběh ekzému chronický, je cílem místní léčby opět hydratace kůže (olejové koupele a emoliencia), zmenšení zánětu kůže pomocí kortikosteroidů, ale navíc se využívají i léky ovlivňující imunitní zánět kůže (tzv. topická imunomodulancia), která potlačují svědění a zánět.

Celková léčba

V těžkých případech ekzému se sahá k celkové léčbě tabletami antihistaminik, či jiných léků ovlivňujících imunitu. Tuto léčbu poskytují jen kožní lékaři v centrech.

Fototerapie

Fototerapie využívá ultrafialové (UV) světlo, nejúčinnější vlnová délka je 311 nm, tzv. úzkopásmové UVB nebo UVA1 záření, fototerapie se provádí 2-3 x týdně. Používají se k ní speciální lampy pracující na podobném principu jako solária. Doporučuje se aplikovat fototerapii UV zářiči přímo na kožní projevy, nikoli na zdravou kůži. Fototerapii provádějí kožní lékaři ve zdravotnických zařízeních přístroji k tomu schválenými.

Laser

Atopický ekzém lze ošetřit biostimulačním laserem, který má protizánětlivé účinky a urychluje regeneraci pokožky. Na tuto terapii je nutné docházet opakovaně po dobu několika týdnů.

Neškrábat!

Přesto, že je ekzém vysoce svědivý, je důležité jej neškrábat. Kojencům a malým dětem, kterým lze jen těžko vysvětlit, že se nemohou podrbat, je vhodné nasazovat bavlněné rukavice nebo zašít rukávy. Na svědivá místa můžete přiložit i chladivý obklad nebo namazat vychlazeným krémem z ledničky.

Další možnosti léčby

Přírodni pomocníci na atopický ekzém

Přírodní produkty jsou vhodné mezi obdobími vzplanutí ekzému nebo jako doplněk léčby místními i celkovými léky. Velmi vhodná je pravidelná ovesná koupel, která uklidňuje svědění, hojí a hydratuje ekzematickou pokožku. Vhodná je i epsomská sůl, odvar z řepíku lékařského, dubové kůry nebo šalvěje. 

Lázeňská léčba

Lázeňská léčba atopického ekzému je možná v lázních v ČR a SR. Během 4týdenního lázeňského pobytu je pacient léčen obvykle fototerapií a místními léky, současně je mimo pracovní a domácí prostředí, má dietní stravu a potká se stejně postiženými nemocnými. Pobyt v lázních tak proto působí na celkový zdravotní i psychický stav pacienta. Lázeňská léčba buď navazuje na léčbu v nemocnici nebo na ni přijede pacient z domova, lázně může předepsat ošetřující lékař (kožní nebo praktický lékař).

Psychoterapie

Psychoterapie má velký význam, neboť atopický ekzém významně zhoršuje kvalitu života, pacienti jsou vystaveni trvalému tlaku okolí, mívají deprese. Děti se pro škrábání nemohou vyspat, mají problémy se soustředěním ve škole, někdy se i proto špatně učí.

Dieta

Doporučuje se zjistit, po kterých potravinách se ekzém zhoršuje a ty ze stravy vynechat. Zakazuje se alkohol a kouření.

Prevence

Předcházet novému vzplanutí ekzému je možné pečlivým dodržováním hydratace kůže (promazávání kůže, užívání léčebné kosmetiky), prevencí infekcí, vyvarováním se stresu a kontaktu s ev, alergeny (pokud jsou známy). Obecně se doporučuje zdravý životní styl (dieta, pravidelný životní rytmus, dostatek spánku, žádný stres, alkohol a kouření, duševní hygiena aj.).

Hydratace kůže

Vysušená pokožka je mnohem náchylnější k ekzematických projevům, a tak je vhodné ji pravidelně hydratovat. Ideálně dvakrát denně proto používejte například tělový balzám BIODERMA Atoderm Intensive Baume, který navíc ulevuje od svědění. Pokud by došlo ke zhoršení ekzému promazávejte pokožku častěji. Klidně i 10x denně.

Pozor na suchý vzduch!

I ten totiž může pokožku vysušit. Pamatujte tedy na to, že pro atopiky jsou zcela nežádoucí přetopené místnosti. Udržujte proto zejména v ložnici chladnější teplotu a pořiďte si zvlhčovač vzduchu. Pravidelně větrejte. Na spaní udržujte teplotu mezi 16 a 18°C.

Oblečení

Vyvarujte se syntetických a také barvených materiálů. Při výběru nového oblečení raději sáhněte po bílých kouscích z přirozeně prodyšných tkanin, jako je například bavlna, konopí, bambus či len. Nový oděv vždy nejprve vyperte, pořádně vymáchajte a odstraňte všechny etikety z vnitřní strany.

Raději sprcha než vana

Spíše než dlouhé koupele, doporučujeme atopikům krátké sprchy vlažnou vodou za použití například speciálního sprchového oleje Eucerin, který spolehlivě chrání pokožku před vysušením. Pokud už zvolíte vanu, pak by lázeň měla obsahovat složky, které jsou blahodárné pro kůži s atopickým ekzémem. Taková je například TOPNATUR ovesná koupel s konopným olejem. Pokožku vysušujte pouze přikládáním ručníku, nedřete ji. Hydratační prostředek (emoliens) nanášejte co nejdříve po koupeli. Jen tak je pokožka ještě dostatečně vlhká, aby si zachovala dostatek hydratce. 

Vyhněte se spouštěčům

Organismus každého z nás je jiný, a tak jsou různé i spouštěče ekzematických projevů. Mezi ty nejčastější patří:

  • stres
  • mýdla
  • kosmetické přípravky s parfemací
  • aviváže a prací prostředky
  • saponáty
  • dráždivé, obvykle syntetické, materiály
  • přetopené místnosti
  • smog
  • často také ekzém souvisí s alergií na prach a roztoče

Domácí prostředí

  • Místnosti - odstraňte hlavně z ložnice koberce, čalouněný nábytek, tapety, záclony, závěsy, květiny. Drobné předměty nenechávejte na povrchu, veškeré skříňky by měly být uzavíratelné, zbavte se otevřených polic a poliček. Dělejte vše proto, aby se prach nemohl usazovat a aby se povrchy daly setřít na vlhko.
  • Matrace molitanové, kryté speciálním povlakem a pak prostěradlem, které často měňte. Přikrývka a polštáře nepéřové (duté vlákno). Povlečení hladké, jemné. Denně ráno lůžkoviny větrejte. 
  • Prach utírejte na vlhko. V prachu je spousta roztočů, které při jeho zvíření můžete vdechnout. Luxujte denně, ale přenechejte je jinému - nealergickému členu rodiny. Opět snížíte možnost kontaktu s prachem a roztoči.
  • Větrejte koupelny a kuchyně. V kuchyni mějte při vaření zavřené dveře. Nesušte mokré prádlo v bytě. Nepřechovávejte zbytky potravin, neskladujte starý papír a textil. Ve vlhku a starých věcech mohou být plísně. 
  • Při domácích pracích používejte ochranné rukavice. Rukavice by neměly být latexové, ale vinylové (jako chirurgické, ale z PVC), bez vnitřního vlasu a bez vysypávacího pudru. Práce si rozvrhněte pokud možno tak, aby pobyt v rukavicích nebyl dlouhý (pocení a zapářka zhoršuje).
  • Nekuřte v celém bytě. Vyhněte se i dráždivým výparům - kamna, nátěrové hmoty, leštěnky na nábytek, spreje. Pravidelně a dostatečně větrejte.
  • Nechovejte domácí zvířata. Alergeny na zvířecí srsti přetrvávají v bytě až 1 rok! Nejagresivnější jsou alergeny koček a malých hlodavců - délka srsti nehraje roli.

Doplňky stravy a změny v jídelníčku

Do jídelníčku zařaďte omega-3 mastné kyseliny, ať už ve formě pravidelné konzumace ryb nebo coby doplňku stravy. A také vitamín D, protože jeho vyvážená hladina přímo souvisí s kvalitou pokožky. Vzhledem k tomu, že atopický ekzém může a nemusí mít spojitost s vaším jídelníčkem, zásadní změny ve stravování je vždy nutné konzultovat ošetřujícím lékařem nebo výživovým specialistou.

Zdroj: lekarna.czdermanet.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dětské ekzémy milují homeopatika

Klasická „alopatická“ medicína nerada připouští, že ekzém vyléčit neumí, daří se jí pouze dočasně řešit jeho nepříjemné příznaky. Jinak řečeno – potlačit je. A v tom je právě problém, vzhledem k tomu, proč a jak vlastně ekzém vzniká. Jiné řešení nabízí homeopatická léčba.

Atopický ekzém patří mezi nejčastější kožní nemoci

Atopický ekzém je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy.

Kosmetika a atopický ekzém. Jakou používat?

Dobrý den, jakou dermokosmetiku byste mi prosím doporucila při atopickem ekzému, je mi 35 a atopický ekzém mám cca 10 let a ještě jsem nenašla vhodnou kosmetiku. Tělo docela zvládám s krémem od mixy a sprchový gel od sebamed ale obličej hrůza, ikdyž je pleť suchá dělá se mi akné a zánětlivé boláky nejvíce na bradě a a kolem lícních kosti a ke krku. Vyskytují se i nezbarvené pupínky a šupinky, které jsou jakoby podlité vodou a ucpané pory mám také. Na jednu stranu nevím jestli použít hydratační krémy nebo krémy na akné, potřebovala bych něco na čištění a denní krém. Moc děkuji za odpověď

Atopický ekzém může trápit i dospělé

Atopický ekzém netrápí pouze děti, ale objevuje se také u dospělých. Dospělá forma ekzému se nejčastěji objevuje u lidí, kteří trpěli ekzémem nebo jiným alergickým onemocněním jako děti, ale může se objevit i náhle, byť první příznaky až v dospělosti bývají poměrně vzácné.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce