Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bílé výplně nejsou všechny stejné

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3074x )

Dříve bylo použití bílých plomb (neboli kompozitních výplní) omezeno jen na přední úsek chrupu. V zadním části chrupu se vzhledem k pevnosti preferoval amalgám. „Bílé plomby„ je dnes ale možné zhotovit na kterémkoliv zubu chrupu.

shutterstock.com

U těchto materiálů je ale nutné nekompromisní dodržení technologie zhotovení výplně, jinak velmi často dochází k jejich selhání. Jestliže Vám bílá výplň opakovaně vypadává či byla její životnost pouze několik měsíců, opravdu není na vinně materiál, ale lékař.

Výhody bílých výplní

Mezi vlastnosti, které dělají z tohoto materiálu obrovský pokrok ve výplních patří zejména:

  • Barva kompozitního materiálu je dostupná v řadě odstínů a transparentnosti. Díky tomu je možné zhotovit výplň tak, aby ani v předním úseku chrupu nebyla vidět.
  • Pevnost je podobná přirozenému zubu. V tomto směru je tedy kompozitní výplň šetrnější než keramická výplň, která je tvrdší než protilehlé zuby.
  • Tvar materiálu zůstává časem neměnný. Nemůže tedy působit jako klín, který zub časem poškodí. To je známé negativum amalgámu.
  • Kompozita jsou schopné tzv. mikro-mechanické retence – tj. pevně se přilepí k zubu a tím lépe drží. Navíc pokud je zub již kazem oslabený, dokáží ho zpevnit. Tím se snižuje pravděpodobnost prasknutí zubu.
  • Kompozitní materiály nejsou vodiči tepla, takže se také neobjevuje citlivost na tepelné podněty.
  • Neobsahují škodlivou rtuť.

Nevýhody bílých výplní

  • Jsou náročné na pečlivost zubního lékaře.
  • Zhotovení je časově náročnější.
  • Vyžadují perfektní dentální hygienu pacienta.
  • Jsou dražší.

Jsou v „bílých materiálech“ nějaké rozdíly?

Kompozitní bílé výplně mohou být chemicky nebo světlem tuhnoucí. U chemicky tuhnoucích hmot se smíchá tekutina s práškem nebo 2 pasty. Tyto hmoty jsou považovány za méně kvalitní. Je nutné přesné odměření, vytvrzení není tak dokonalé a nedají se barevně vrstvit, takže estetický výsledek je značně nedokonalý. Řada zubních lékařů tyto materiály používá z důvodu jejich nižší ceny.

Světlem tuhnoucí kompozitní materiály jsou továrně připraveny již ve finální podobě. Odpadá tedy složité míchání. Umožňují dosáhnout špičkového estetického výsledku.

V poslední době došlo k velkému vývoji ve složení a ve zlepšování vlastností těchto materiálů. Jestliže si tedy přejete bílou výplň, zajímejte se, z jakého materiálu bude…

Čtěte také: Existuje u zubních plomb nějaká záruka a možnost je reklamovat?

Proč se často stává, že bílá plomba vypadne?

Hlavní podmínkou úspěchu je naprosté dodržení pracovního postupu během jejího zhotovení. To musí zajistit lékař – tj. má s daným materiálem dostatek zkušeností, disponuje kvalitním vybavením a hlavně si na zhotovení výplně vyhradil dostatek času. Na zhotovení kvalitní kompozitní bílé výplně je potřeba 1-2 hodiny.

Rovněž estetická kvalita výplně je přímo závislá na dodržení všech technologických podmínek při zhotevní výplně. Nejčastější chybou, která následně vede k estetické nedokonalosti (tedy viditelnosti) výplně, je nezajištění suchého operačního pole nebo ponechání zbytku kazu pod výplní. To následně vede k nedokonalému přilnutí výplně k zubu a ke vzniku spáry mezi zubem a výplní. Tato spára je okamžitě osidlována bakteriemi, které produkují pigmenty (barevné látky). Tyto pigmenty pak způsobí zabarvení okraje výplně. Samotné bakterie ve spáře pak dokáží demineralizovat sklovinu a způsobit zubní kaz. Nezáleží tedy pouze na použitém materiálu, ale hlavně na nekompromisním dodržení technologie zhotovení kompozitní výplně.

Čtěte také: Co dělat po chirurgickém zákroku v ústech?

Bílé výplně pro dospělé i děti

U dočasných zubů se někdy používá odlišný typ bílých výplní, které se nazývají skloionomerní a mají trochu odlišné vlastnosti než výplně fotokompozitní. Nejsou sice tak vysoce estetické, ale je možné je použít i tam, kam by bylo klasické bílé výplně obtížné zhotovit – například z důvodů vlhkosti prostředí nebo ne zcela ideální zubní hygieny.

Úhrada bílé plomby zdravotní pojišťovnou

Fotokompozitní (tj. světlem tuhnoucí) výplně hradí zdravotní pojišťovny u dětí do 18 let na stálé zuby v rozsahu od špičáku po špičák včetně.

U dospělých fotokompozitní výplně nehradí. U nich zdravotní pojišťovny hradí pouze „bílé“ výplně z chemicky tuhnoucího materiálu (pouze v rozsahu od špičáku po špičák). Je ale možné, že bude k výkonu potřeba použití pomůcek, které zdravotní pojišťovny „neznají“ a tudíž nehradí.

Stomatolog by vás měl vždy informovat o všech možnostech ohledně výplní a jejich cen.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce