Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co dělat po chirurgickém zákroku v ústech?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 23222x )

Po každém chirurgickém zákroku je důležitá správná pooperační péče. A totéž platí i v zubní chirurgii, do které spadají různé zubní výkony. Jedná se např. o extrakci (vytažení) zubu, odstranění nemocné tkáně z úst, resekci kořenových hrotů, zavedení zubních implantátů, nápravu rozštěpu rtu nebo patra a mnoho dalších.

Dobrá rada
Dentální klinika Jan Stuchlík

Pacienti po chirurgickém zákroku mohou mít po odeznění anestetik bolesti, nebo se může dostavit krvácení či otok. Ve všech těchto případech je dodržování předepsané pooperační péče přímo nutností. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím a vaše ústa se zahojí rychleji.

  • Počítejte, prosím, s tím, že i po nejšetrněji provedeném a někdy i po velmi malém chirurgickém zákroku se může objevit bolest, místní otok nebo hematom (tj. krevní výron, modřina) - v den zákroku a den po něm se vyvarujte náročnějších fyzických i společenských aktivit. 
  • Ránu po operaci ponechte co nejvíce v klidu, z rány nevysávejte a neprovádějte žádné cílené výplachy úst. První dva dny po operaci nepoužívejte ústní vody nebo léčivé roztoky na výplach úst. Mohli byste tím z rány vypláchnout krevní sraženinu, která je základem pro zarůstání rány.
  • Po zákroku můžete prakticky ihned pít - nejlépe studené, příp. vlažné nápoje. Vyhněte se horkým nápojům a jídlům, horké tekutiny zvyšují průtok krve a můžou způsobit, že vaše rána začne znovu krvácet a bolet.
  • Jídlo odložte na dobu alespoň dvě hodiny po zákroku. Určitě nekousejte, dokud ještě trvá účinek znecitlivující injekce.
  • První dva týdny po operaci se vyhněte alkoholu a tabáku. Zhoršují podmínky pro srážení krve v organismu, usnadňují začátek infekce a prodlužují hojení.
  • Po chirurgickém zákroku je vhodné přikládat ledové obklady zevně na tvář nad místem zákroku. Ledový obklad působí proti otoku i proti bolesti. Obklad zhotovíte např. z drceného ledu v igelitovém sáčku, ze zmrzlého mokrého kapesníku, ze zmrzlého termosáčku. Obklad přikládejte na kůži přes jednu vrstvu suché látky. Ledování v pozdější době nebývá vhodné.
  • V době, kdy začíná odeznívat lokální anestézie, užijte k tlumení bolesti po operaci běžná analgetika, jako je Ibuprofen 400 mg nebo Paralen 500 mg, nebo případně jejich kombinaci. Jejich účinek nastoupí v době, kdy odezní lokální anestézie, takže zmírní Vaše bolesti po operaci. Léky proti bolesti užívejte podle potíží maximálně 3 dny. Berete‑li léky proti bolesti, nepijte alkohol. Pokud užíváte analgetika, neřiďte motorová vozidla a neobsluhujte stroje. Jsou omamné a mohou způsobit ospalost.
  • V den po výkonu je lépe přes den posedávat, na noc si dát více pod hlavu a pokud možno neležet na operované straně. Nelekněte se, přes noc se může otok (po zahřátí v polštáři) zvětšit.
  • V průběhu chirurgického zákroku držíte dlouho otevřená ústa, a proto mohou být vaše čelistní svaly po dobu sedm až deset dní po operaci ztuhlé a bolavé. Taktéž pro vás může být těžší otevřít ústa. Pokud vaše čelistní svaly nejsou příliš bolestivé, jemně je masírujte teplým, vlhkým kapesníkem. Jezte potraviny, které snadno požvýkáte, jako jsou vejce, těstoviny a banány. Pijte spíš tekuté nápoje, např. mléčné koktejly, mléko a džusy. Od pátého dne po operaci začněte dělat lehká čelistní cvičení. Snažte se i přes bolest a ztuhnutí lehce otevírat ústa (např. během mluvení, jídla, apod.)
  • Po výkonu může být otlačený koutek úst, případně mírně zraněný (pokud trpíte popraskanými rty). Je vhodné rty po výkonu mazat (vazelína, Infadolan, Calcium pantothenicum a jiné).
  • Nezapomeňte čistit zuby po každém jídle! Dobrá ústní hygiena je důležitá pro klidný průběh hojení rány. Okolí rány a ránu čistěte velmi opatrně - používejte velmi měkký kartáček (super-soft, ultra-soft).
  • Během prvních 24 hodin se po operaci v ústech (např. po chirurgické extrakci zubu) může objevit mírné krvácení. Běžným jevem jsou krví růžově zbarvené sliny. Větší krvácení je vzácné, pokud se ale objeví, vložte na operační ránu smotek gázy nebo čistý kapesník a skousněte. Pokud krvácení přetrvává, kontaktujte lékaře.
  • Pokud Vám lékař předepsal antibiotika, užívejte je v pravidelných intervalech podle doporučení lékaře a veškeré nečekané reakce organizmu a vedlejší účinky konzultujte s ošetřujícím lékařem.

Dodržení tohoto režimu je nezbytné pro minimalizaci pooperačních obtíží a pro nerušené hojení. Pokud máte obtíže či obavu, že váš stav není v pořádku, neváhejte kontaktovat lékaře.

Čtěte také: Zubní kámen. Jak ho odstranit?

Kdy je třeba kontaktovat zubaře nebo ústního chirurga?

  • Čtyři hodiny po operaci pořád hodně krvácíte.
  • Máte pocit na zvracení.
  • Zvracíte.
  • Máte horečku.
  • Máte bolesti, které se ani dva dny po operaci nelepší.
  • Váš otok se i dva dny po operaci pořád zhoršuje, šíří se dále, objevuje se zatuhnutí otoku, teplé bolestivé zarudnutí nad operovanou oblastí.
  • Pokud jsou vaše čelistní svaly i po sedmi či deseti dnech po operaci stále ztuhnuté nebo je pro vás pořád obtížné ústa otevřít, obraťte se na svého zubaře nebo ústního chirurga.
  • Pokud dojde k hnisání rány.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce