Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zubní kámen. Jak ho odstranit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 24898x )

Mnoho z vás trápí zubní kámen, který vznikne ztvrdnutím neodstraněného zubního plaku. V krajních případech způsobuje záněty dásní, napadá závěsný aparát zubu a může zapříčinit tak jeho vypadnutí. Pokud trpíte na větší usazování zubního kamene, tak je potřeba podstupovat jeho pravidelné odstraňování.

shutterstock.com

Zubní kámen představuje ztvrdlý zubní plak. Zbytky potravy během celého dne ulpívají na zubech, dásních a v mezizubních prostorech, kde se za pomoci bakterií přeměňují v zubní plak. Pokud není zubní plak dostatečně odstraněn použitím zubního kartáčku a doplňků ústní hygieny, dochází k jeho hromadění, nejčastěji na místech, která jsou hůře přístupná. Do zubního plaku se později začnou ukládat minerální látky ze slin a vzniká tzv. zubní kámen. Povrch zubního kamene je drsný, proto slouží jako ideální podklad pro akumulaci dalších zbytků potravy a zubního plaku.

Čtěte také: Chcete mít zářivé zuby? Co vás čeká při jejich bělení?

Podstoupit odstranění zubního kamene můžete jak v ordinaci u vašeho zubního lékaře, tak při dentální hygieně. Možností, jak se zubní kámen odstraňuje je více. Které to jsou?

Ruční nástroje

Nejznámějším ručním nástrojem pro odstraňování zubního kamene je škrabka na zubní kámen. Ta vypadá jako malý háček, díky kterému se lékař nebo hygienistka dostanou pod nános zubního kamene a pouhým tahem ho odstraní. Tato metoda je vhodná především pro odstraňování zubního kamene z mezizubních prostor nebo prostorů podél dásní.

Jedná se o velice precizní způsob a přitom zůstává k zubům dostatečně šetrný. Nicméně má jednu velkou nevýhodu a to, že je náročná pro ošetřujícího jak na zručnost, tak na čas strávený ošetřováním. Doma to raději nzkoušejte a spolehněte se na zkušenosti a přesnost Vašeho zubního lékaře.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Pomocí ultrazvuku

Metoda odstraňování zubního plaku pomocí ultrazvuku funguje tak, že speciální přístroj přenáší přes koncovku ultrazvukové vlny, které rozbíjí vrstvy zubního kamene. Tyto přístroje se používají k odstraňování jak naddásňového tak poddásňového zubního kamene. Nicméně pro dokonalé ošetření je potřebné ještě provést detailní odstranění ručními nástroji.

Ultrazvukové odstraňování zubního plaku je časově nenáročné, naopak je zde ale nutná určitá zkušenost ošetřujícího. Po ošetření se pak může objevit dočasná citlivost zubů.

Čtěte také: Celková anestezie v zubní ordinaci. Jaké jsou výhody, jaká rizika?

Rozpuštění zubního kamene

Speciální přístroj pro odstraňování zubního kamene pomocí vody a rozpouštěcích roztoků se nazývá vector. Jedná se o bezbolestnou metodu, která se ovšem používá pouze k dočištění prostorů mezi zubem a dásní, kde nejčastěji dochází k zánětům, a následuje tedy po čištění ultrazvukem nebo pomocí ručních nástrojů. 

Největší výhodou této metody je bezbolestnost a možnost dočistit zuby i na těžko dostupných místech. Tento přístroj ale nepatří ke standardní výbavě zubních ordinací a obvykle je toto ošetření také nejdražší.

Jak zubnímu kameni předcházet?

Tvorba zubního kamene je odrazem kvality ústní hygieny. Ve většině případů se dá vzniku zubního kamene předejít péčí o zdraví úst, dokonalou hygienou a pravidelnými prohlídkami u zubního lékaře. Je nutné používat správně zubní kartáček, tzn. měkké štětinky uložené v „hlavičce“ kartáčku ve větším množství, důležitá je i správně zvolená technika čištění a rovněž používání mezizubních kartáčků a zubní nitě.

Pokud se Vám zubní kámen tvoří pravidelně, požádejte zubní hygienistku o instruktáž správné techniky čištění chrupu.

Čtěte také: Základní prostředky ústní hygieny a jejich použití

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce