Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7844x )

Dlouho to vypadá, že je všechno v pořádku, protože vás nic nebolí. A pak se najednou rychle snažíte zachránit, co se dá. I to je parodontitida, lidově známá jako „paradentóza“. Toto nebezpečné onemocnění je jednou z nejčastějších infekcí lidského těla, a pokud se včas neléčí, vede ke ztrátě jednotlivých zubů či dokonce celého chrupu, a negativně ovlivňuje i zdraví celého organismu.

shutterstock.com

Co je parodontitida?

Parodontitida je zánětlivé, bakteriemi způsobené onemocnění závěsného aparátu zubu neboli parodontu. Tato tkáň, která obklopuje zub, zahrnuje dáseň, zubní lůžko, vazivo a zubní cement, fixuje zub, reguluje zátěž při žvýkání a zároveň brání pronikání bakterií a nečistot. Právě kvůli své složité struktuře je však náchylná k různým onemocněním. Zánět začíná na dásni a  postupně přechází na kostěné zubní lůžko a další části parodontu. Může se týkat jak pouze jediného zubu, tak i celého chrupu, a může probíhat desítky let, ale v agresivní formě i jen několik málo roků. Pokud se neléčí, vždy bohužel končí ztrátou chrupu.
„V různé podobě parodontitida postihuje více než třetinu populace a progresivní podoba onemocnění může zapříčinit ztrátu chrupu dokonce již i u třicetiletých nebo čtyřicetiletých pacientů,“ upozorňuje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Velmi významným faktorem, který obecně oslabuje obranyschopnost dásní, je navíc kouření. U kuřáků tak parodontitida nejen snáze vzniká, ale i výsledky léčby již probíhajícího onemocnění jsou podstatně horší než u nekuřáků.

Čtěte také: Kouření a jeho vliv na dutinu ústní

Hlavní příčinou vzniku parodontitidy je nedostatečná zubní hygiena často způsobená špatnou technikou čištění chrupu.
„Lidé si parodontitidu často spojují s dědičností, ta ale hraje roli jen v ojedinělém množství případů, a i u těch lze mnohé pozitivně ovlivnit správnou každodenní ústní hygienou,“ říká doktor Šíma. Ta je, spolu s pravidelnými návštěvami stomatologa a dentální hygienistky, jednoznačně nejdůležitějším faktorem v prevenci i případné léčbě parodontitidy.

Jak se parodontitida projevuje?

Prvním krokem k parodontitidě je již zmiňovaná nedostatečná hygiena a s ní spojený, mimo jiné, i častý zápach z úst. Druhá fáze je zánět dásní, který se projevuje například krvácením, zarudnutím nebo otokem dásně a mnohdy opět i zápachem. Zánět však ani nemusí způsobovat výrazné potíže – proto o něm mnoho lidí ani neví, přestože jím trpí až 90% populace. Je však zcela zásadní zánět dásní nezanedbat – s pomocí dentální hygienistky nebo stomatologa je totiž velmi dobře odstranitelný, zatímco pokud se neléčí, může časem přejít v parodontitidu, jejíž následky jsou bohužel nevratné. Co se týká „konečné“ fáze parodontitidy, zuby se začínají rozestupovat a viklat a následně, vlivem ztráty kosti a jejich závěsného aparátu, vypadnou.
„U pacientů, kteří nechodí na pravidelné preventivní zubní prohlídky a profesionální dentální hygienu, může celý proces dlouhou dobu probíhat skrytě a bezbolestně, což svádí k tomu, že lidé méně nápadné příznaky opomíjejí a ke stomatologovi přijdou pozdě,“ varuje před zanedbáním prevence MDDr. Šíma. V momentu, kdy se zuby začnou viklat, už je totiž onemocnění značně pokročilé.

Čtěte také: Dentální hygiena – co obnáší a proč je tak důležitá?

Jaké jsou možnosti léčby?

Základem léčby je vždy především náprava každodenní ústní hygieny a odstranění bakteriálního zubního plaku, které je otázkou pravidelného, správného a velmi pečlivého čištění zubů. Odstranit se musí také naddásňový i poddásňový zubní kámen a místa, kde se ve zvýšené míře zachytává zubní plak – tedy kazy, převislé výplně či protetika se spárami. V některých případech se jako doplněk léčby nasazují i antibiotika, která sice nedokážou rozrušit bakteriální zubní povlak, avšak ničí bakterie v okolních tkáních, kam některé agresivní druhy pronikají. U kuřáků léčbu výrazně podpoří odstranění tohoto zlozvyku.

„Pokud se po odstranění bakteriálního povlaku a zubního kamene tkáně zhojí, následuje udržovací léčba, která spočívá hlavně v pravidelných návštěvách dentální hygienistky zpravidla každé 3 měsíce a vyšetřeních u zubního lékaře dvakrát ročně. V případě, že se tkáně nepodaří zhojit optimálně, bývá nutná chirurgická terapie,“ vysvětluje zkušený stomatolog.

Parodontitida může zvyšovat i riziko vzniku dalších onemocnění

Při parodontitidě vznikají ložiska obsahující značné množství bakterií, které se mohou uvolňovat a šířit do celého organismu a způsobovat další zdravotní problémy. Zvýšeným zdravotním rizikem trpí například pacienti s náhradou srdečních chlopní (tzv. infekční endokarditida), s aterosklerózou, cukrovkou nebo plicním onemocněním. Bylo prokázáno i to, že parodontitida u těhotných žen zvyšuje riziko potratu a předčasného porodu.

Nejvíc pomáhá prevence

Z výše uvedeného vyplývá, že ve všech ohledech nejlepší a nejsnazší je soustředit se na to, aby parodontitida vůbec nevznikla. Jedinou prevencí je správná ústní hygiena prováděná každodenně v domácím prostředí a dvakrát ročně pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa a dvakrát až třikrát do roka také návštěvy dentální hygienistky. Ta nejen zhodnotí stav chrupu a vyčistí jej tak, jak to ani při dodržování sebelepší ústní hygieny nelze doma zvládnout, ale poradí také, jak správně zuby běžně čistit a jaké pomůcky používat. Čistý chrup se nejen nezkazí, ale neumožní ani vznik parodontitidy.

Čtěte také: Co hradí zdravotní pojišťovny u zubaře?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce