Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

(27. května 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1287x )

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

shutterstock.com

Kovová pachuť v oblasti úst či jazyka, odborně se označuje jako dysgeuzie, se objevuje buď náhle, z plného zdraví, nebo se rozvíjí po delší dobu. Pokud nemáte žádné jiné příznaky, nejspíš není důvod k obavám. Jestliže jste si však všimli i dalších neobvyklých stavů, je lepší konzultovat tento stav s odborníkem.

Co způsobuje kovovou pachuť ve vašich ústech?

Nedostatečná hygiena dutiny ústní

Nedostatek ústní hygieny může vést ke vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Pokud se onemocnění dásní neléčí, může se vyvinout v závažnější onemocnění někdy nazývané „příkopová ústa“, které způsobuje kovovou pachuť v ústech, únavu, krvácení a vředy na dásních.

Jako dostatečná hygiena se vyznačuje čištění zubů, alespoň 2krát denně, použití ústní vody a zubní nitě. Při dlouhotrvajících potížích navštivte zubaře.

Infekce, záněty dutin a respirační onemocnění

Také některá respirační onemocnění, infekce či záněty dutin mohou být viníkem kovové chuti v ústech. Je to většinou způsobeno tím, že onemocnění naruší čich a vnímání vůní, což následně ovlivní i vnímání chutí. Odpočívejte, pijte hodně tekutin a v případě potřeby užívejte volně prodejné léky proti bolesti. Kovová chuť obvykle zmizí, jakmile se infekce vytratí.

Léky na předpis

Změny chuti a sucho v ústech (které mohou vést k této kovové chuti) jsou vedlejšími účinky některých léků. Patří mezi ně například antibiotika, allopurinol (lék na dnu), léky na krevní tlak, antidepresiva, lithium, metformin (lék na cukrovku), léky užívané při osteoporóze nebo metazolamid.

Pokud vás kovová chuť obtěžuje, poraďte se se svým lékařem, ale nepřestávejte užívat léky bez jeho schválení.

Vitamíny

Pokud užíváte jakýkoliv typ vitaminových doplňků obsahujících zinek, měď, železo nebo chrom, může to vyvolat kovovou pachuť v ústech. Totéž platí pro prenatální vitamíny, doplňky železa a vápníku a léky proti nachlazení, které obsahují zinek. Problém obvykle zmizí, jakmile vaše tělo lék zpracuje.

Jednou z možných příčin kovové chuti v ústech je ale také nedostatek vitaminů. Nedostatek vitaminu B-12 může začít ovlivňovat centrální nervový systém, měnit tak způsob vnímání chuti a vyvolat zvláštní kovovou pachuť.

Špatné trávení

Pálení žáhy, nadýmání, nadbytečná plynatost, reflux – tyto příznaky zažívacích potíží mohou vést k kovové chuti v ústech. Vyhýbejte se těžkým jídlům, nejezte na noc a užívejte antacida. Pokud potíže neustoupí, navštivte svého lékaře. Chuť v ústech by se měla vrátit do normálu, až budou vaše zažívací potíže pod kontrolou.

Těhotenství

Během raného těhotenství můžete pociťovat v ústech kovovou pachuť, kterou pravděpodobně způsobuje změna hormonální rovnováhy. Tato kovová pachuť v ústech během těhotenství je poměrně běžná a pouze dočasná. Po porodu obvykle zmizí. Následky kovové chuti v ústech v těhotenství můžete minimalizovat tím, že budete cucat mentolové bonbony a po nějakou dobu se budete vyhýbat kovovým příborům.

Demence

Demence může ovlivnit část mozku, která ovládá chuť.

Léčba rakoviny

Pacienti, kteří podstupují chemoterapii k léčbě rakovinného onemocnění, a to zejména u rakoviny v oblasti hlavy a krku, mohou zaznamenat řadu změn v chuti a čichu. A to včetně kovové pachuti v ústech. Problém můžete částečně zmírnit tím, že si budete dobře čistit zuby a udržovat si čistá ústa výplachy. Nežádoucí účinek obvykle zmizí, jakmile skončíte s léčbou.

Selhání ledvin

Chronické selhání ledvin způsobené poškozením nervů cukrovkou, vysokým krevním tlakem, lupusem, chronickými infekcemi nebo onemocněními ledvin může vést k mnoha problémům ve vašem těle, jako je kovová chuť v ústech.

Poruchy centrálního nervového systému (CNS)

Někdy může porucha centrálního nervového systému (CNS) způsobit kovovou pachuť v ústech. Patří mezi ně stavy, jako je Bellova obrna, mozková mrtvice, roztroušená skleróza a dokonce deprese. Promluvte si se svým lékařem, pokud máte jeden z těchto stavů a ​​zaznamenáváte kovovou chuť.

Potravinové alergie a kouření

Kovová pachuť v ústech může být též projevem některých potravinových alergií, zejména na korýše nebo ořechy. Kouření cigaret může narušit chuťový proces a způsobit kovovou pachuť v ústech.

Testy na intoleranci potravin zakoupíte v e-shopu Lékárna.cz.

Vystavení chemickým látkám

Vdechování vysokého množství chemických látek obsahujících rtuť nebo olovo může mít za následek kovovou pachuť v ústech. Objevuje se také v případě předávkování jódem.

Jak se zbavit kovové pachuti v ústech

Neexistuje žádný způsob, jak kovovou pachuť v ústech léčit nebo jí předcházet. Vaše léčba závisí na příčině. V některých případech může tento nepříjemný příznak vymizet sám o sobě, například když přestanete užívat vitamíny nebo odstraníte zdroj olova, kterému jste byli vystaveni. Ale jindy musíte vyzkoušet další metody:

  • Navštivte svého zubaře, aby odstranil případné infekce kolem zubů (parodontitida) nebo dásní.
  • Čistěte si zuby a jazyk dvakrát denně a pro dobrou ústní hygienu používejte ústní vodu a zubní nit. To může zabránit zubnímu kazu a infekcím úst.
  • Pijte vodu a žvýkejte žvýkačky bez cukru, abyste se vyhnuli infekcím úst, které by mohly způsobit kovovou chuť v ústech.
  • Vyplachujte si ústa roztokem jedlé sody a teplé vody, pomůžete tak regulovat pH rovnováhu.
  • Přestaňte kouřit, cigarety mohou kovovou pachuť ještě zhoršit.
  • Zkuste raději používat plastové nádobí a skleněné nebo keramické nádobí než kovové.
  • Některé léky vám mohou způsobit kovovou chuť v ústech. Poraďte se se svým lékařem a dejte mu vědět, že se u vás tento nežádoucí účinek vyskytuje. Možná pomůže přechod na jiný lék. Nepřestávejte užívat předepsané léky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.

V případě přetrvávajícího problému je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: webmd.com

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce