Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Poradíme vám, co podpoří zdraví vašich zubů

(31. května 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 551x )

Všichni víme, že kvalitní zubní hygiena je základ. V dnešní době nám cestu k dokonalé čistotě usnadní zubní a mezizubní kartáčky, dentální nitě, zubní sprchy a další. Pozor však na nadměrné používání abrazivních (bělících) zubních past. Nezapomínejte také na pravidelnou návštěvu zubního lékaře.

Dobrá rada
shutterstock.com

Zdraví nás všech začíná u dobře vyčištěných, zdravých zubů a dásní. Špatná nebo opomíjená péče o ústní hygienu může vést k rozvoji onemocnění srdce, diabetu nebo předčasnému porodu. A věřte tomu, že čistit si zuby jen kartáčkem opravdu nestačí.

Správná péče o zuby a dásně

  • Základem orální hygieny je vhodně zvolený kartáček. Ten si vyberte podle tvrdosti, počtu, tvaru štětin a rukojeti.
  • Budete potřebovat také správnou velikost mezizubního kartáčku, popřípadě jednosvazkový kartáček na stoličky a zadní části zubů a zubní dentální nit. Ta slouží kK dočištění dásňového žlábku okolo zubu i pod dásní. Pro snadnější použití je vhodná voskovaná nit, je ale méně efektivní, jelikož neslyšíte vrzání, které ukazuje, že je zub čistý. Pro čištění fixních rovnátek, implantátů nebo porcelánových korunek a můstků použijte nitě s extra silným vláknem “Superfloss”.
  • Rovněž s ohledem na citlivost vašich zubů nezapomeňte zvolit vhodnou zubní pastu a ústní vodu.

S výběrem vhodných produktů vám nejlépe poradí dentální hygienistka, která vás i provede správným postupem čistění zubů. Nebo můžete vyzkoušet sonické či elektrické kartáčky.

Pravidla správného čištění zubů

  • Při čištění zubů je nejdůležitější pravidelné a efektivní odstraňování mikrobiálního zubního povlaku, tzv. plaku.
  • Zuby bychom si měli čistit dvakrát až třikrát denně, s tím, že nejdůkladnější čištění by mělo být před spaním.
  • Zubní kartáček si měňte cca každé tři měsíce nebo při viditelných známkách opotřebení (roztřepení vláken nebo po prodělaném infekčním onemocnění).
  • Správně si zuby vyčistíme přibližně za pět minut. A nezapomeňte na jazyk.
  • Po vyčistění zubů (ideálně ráno a večer), doporučujeme použít ústní vodu a poté už nic nejíst.

Zubní sprchy

Zubní sprchy Doplňují péči o mezizubní prostory a při správném použití odstraní až 99,9 % zubního plaku. Pulzující proud vody odstraňuje plak a zároveň masíruje dásně, tím v nich dochází ke stimulaci mikrocirkulace krve a k jejich posilnění. Jsou vhodné i při zvýšené potřebě ústní hygieny - při zánětu dásní, paradentóze, u fixních rovnátek a protetice. Přispívá k odstranění pigmentací způsobených kávou, čajem i nikotinem. Její pomocí lze cíleně aplikovat i antibakteriální vody. Sprchy jsou vhodné i pro děti od 6 let.

Jak na to

Při použití nejprve naplňte nádobku v rukojeti obyčejnou nebo ústní vodou, nebo ji připevněte na kohoutek nastavte režim čištění. Než si zuby a dásně na tlak zvyknou, je vhodné použít nejnižší stupeň čištění. Stoupněte si nad umyvadlo tak, aby měla voda z úst kam odtékat. Vložte si sprchu do úst, nechte je pootevřená a spusťte přístroj. Pomalu pohybujte tryskou stejně jako u klasického čištění zubů kartáčkem tak, abyste žádný prostor nevynechali. Kompletní vyčištění by mělo být dokončeno v okamžiku, kdy v nádržce rukojeti dojde voda.

Návštěvy u zubaře a hygienistky

Pokud chcete mít zuby i dásně zdravé po celý život, neobejdete se bez pravidelných návštěv zubního lékaře a dentální hygienistky. První prohlídku u zubaře bychom měli absolvovat už v půl roce života, tedy společně s prvním prořezáváním mléčných zoubků a pak, nestanoví-li zubní lékař jinak, je vhodné k němu docházet na pravidelné prohlídka každého půl roku. Dospělí by měli na dentální hygienu docházet každého půl roku, u dětí začíná být dentální hygiena přínosná přibližně v šesti letech, kdy dochází k postupné výměně mléčných zubů za stálé.

Vitamíny a minerály pro zuby

Ke zdraví zubů a dásní významně příspívá také pestrá a zdravá strava. Co se týče vitamínů, tak vitamín D podpoří dobrý stav a kvalitu zubů a je velmi potřebný pro vstřebávání vápníku. Jeho nedostatek může způsobovat paradentózu. Vitamíny B1 a B6 přispívají ke snížení rizika zubního kazu a napomáhají zmírňovat bolest po operacích zubů. Vitamín B9 (kyselina listová) je důležitou stavební látkou pro dásně a vitamín A napomáhá zvyšovat odolnost sliznic dutiny ústní.

Z minerálů je pro dobrý stav zubů důležitý vápník. Jak uvádíme výše, jeho užívání jde ruku v ruce s vitamínem D. Vzájemně si zajistí jejich dobré vstřebávání. Při bolestivých a krvácejících dásních či při predispozicích k tomuto onemocnění se doporučuje užívat selen a zinek.

Péče o zuby u dětí

Omezte sladkosti a sladké nápoje. Když už na to přijde, je vhodné jednorázové snězení sladkosti nebo vypití sladkého nápoje, oproti celodennímu uždibování nebo popíjení limonády. Samozřejmostí je zoubky po každé dobrotě vyčistit. A dětem dopřát dostatečný příjem zeleniny a mléčných výrobků.

K pití volte slabě nebo středně mineralizovanou pramenitou vodu a zajistěte jim dostatek fluoridu - ve formě zubní pasty nebo při návštěvě zubního lékaře. Pravidelně čistěte už od prvního zoubku a naučte děti rutině a používání pomůcek. Zubní pastou u dětí do 2 let šetřete, stačí pouze potřít konce štětin kartáčku. Od 2 do 6 let je to velikost hrášku.

Jak pečovat o zuby v těhotenství

V tomto období jsou dásně budoucích maminek více prokrvené, citlivější a snadněji krvácejí. Je dobré zuby čistit po každém jídle, používat antibakteriální pasty a další pomůcky. Vhodná jsou také probiotika pro udržení přirozené rovnováhy v dutině ústní. Pokud vás trápí nevolnosti, po zvracení zuby ihned nečistěte, ústa pouze několikrát vypláchněte vodou a zuby vyčistěte nejdříve 15 minut potom.

Zdroj: Lékárna.cz

Jestli jste tu nenašli něco, co vás nejen k péči o zuby ještě zajímá nebo potřebujete poradit s výběrem vhodného produktu, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce