Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolest v podbřišku neznamená jen začátek menstruace, může ji způsobit myom i křečové žíly

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16989x )

Bolesti v podbřišku provázejí většinu žen při menstruačním cyklu. Ne vždy však tlak či ostré bodání znamená blížící se menstruaci. Bolesti mohou být způsobeny infekcemi, myomem nebo i křečovými žílami. Jak menstruační bolesti rozpoznat od jiných obtíží a kdy už je nutné vyhledat lékaře? Příčiny bolestí v podbřišku v následujícím komentáři popsal renomovaný gynekolog Pavel Turčan.

shutterstock.com

Menstruace či záněty způsobují bolest v podbřišku nejčastěji

Bolest v souvislosti s menstruačním cyklem zažije alespoň několikrát v životě téměř každá žena, některé je pak prožívají pravidelně. Bolesti v oblasti podbřišku však mají nejrůznější příčiny. Nejčastějším důvodem bývá dysmenorhea, tedy právě bolestivá menstruace. U některých žen se přitom mohou objevit i v průběhu ovulace. Pokud bolesti přicházejí v jiné intenzitě nebo v jiném období, než je žena zvyklá, měla by zvážit i další možné důvody. Běžně se totiž za bolestí skrývají například infekce močového měchýře a močových cest. Citlivě se projevuje také infekce pochvy, v menším množství případů i zánět děložního hrdla a výjimečně infekce dělohy nebo vaječníků. Pokud žena v minulosti opakovaně prodělávala tyto záněty, pak se mohou v dutině břišní a v malé pánvi vyskytovat srůsty působící bolesti chronické.

Čtěte také: Když menstruace bolí

Za bolestmi břicha mohou stát i křečové žíly

Menstruace a záněty představují ty nejčastější příčiny, bolest v podbřišku však může mít i méně obvyklé důvody. Zvláštní skupinu bolestí představují například ty vyvolané endometriózou. Je to stav, kdy se sliznice z dutiny děložní, tedy endometrium, dostane i do jiných ženských orgánů či jejich částí, kupříkladu do vaječníku, děložních vazů nebo pobřišnice. Tato sliznice v průběhu cyklu reaguje na hormonální změny stejně jako ta v děloze, a proto působí potíže. Vinu za bolesti lze přičítat i cystám na vaječníku, zvláště pak, dojde-li k jejich prasknutí. Po prasknutí cysty se může objevit náhlá bolest, která ale většinou do 20 až 30 minut ustoupí.

Za potížemi v oblasti podbřišku někdy překvapivě stojí i křečové žíly. Ty se totiž nenacházejí pouze na nohou, ale zvláště u žen po porodech se objevují též kolem dělohy. Problémy představuje také myom, tedy nezhoubný nádor z děložní svaloviny. U myomu ovšem nezáleží na velikosti, ale na tom, kde roste. Protože i malý útvar, který roste směrem k děložním vazům, může působit velké bolesti. Naopak u většího myomu rostoucího volně mezi střeva do dutiny břišní se příznaky nemusejí objevit vůbec.

Čtěte také: Děložní myom je často mylně spojován s rakovinou

Kdy je třeba potíže řešit s lékařem?

Typická bolest při menstruaci bývá většinou silnější těsně před začátkem krvácení. Bolestivé projevy mohou provázet i premenstruační syndrom (PMS), a to až několik dní před startem cyklu. Obtíže však postupně poleví se spuštěním menstruačního krvácení, tedy v průběhu prvního či druhého dne. Pokud je menstruace bolestivá jen mírně a neznamená pro ženu žádná omezení, pak se jedná o běžné projevy cyklu. V těchto případech není nutné lékaře vyhledávat, žena si vystačí s tabletou proti bolesti a doplněním potřebných látek. Důležité je tělu dodat dostatek magnézia či vitaminu B6 neboli pyridoxinu. Pro lepší účinek jsou vhodné komplexní přípravky určené přímo na projevy menstruace s obsahem mateří kašičky a fytoestrogenů.

Čtěte také: PMS postihuje dívky do 15 let i ženy ve stresu. Projevy si můžeme splést i s virózou

Žena by však měla zpozornět ve chvíli, kdy registruje další nepříjemné příznaky. Jde o intenzivní bolest provázenou závratěmi, zvracením či mdlobami. Jestliže je bolest na počátku menstruačního krvácení slabší a s postupující menstruací sílí, pak jde o charakteristické příznaky zmiňované endometriózy. V těchto případech je dobré poradit se s lékařem, na nějž se je třeba obrátit i při bolestech v podbřišku, které přímo nesouvisejí s cyklem – například při zánětu močového měchýře, jenž se projevuje tupou či pálivou bolestivostí uprostřed podbřišku a častějším močením. Projevy zánětu ovšem pociťujeme spíše postupně a většinou nejde o okamžitou bolest. Ale zvláště u bodavých a píchavých bolestí, které vznikly náhle, je vhodné lékaře vyhledat co nejdříve.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Předmenstruační problémy

Zdravím - moje dcera /28/ má nepříjemné předmenstruační problémy /nafouklé břicho,tlak v žílách na nohou,napětí v prsou...atd.../užívá pupalku dvouletou - to problémy trochu zmírnilo - prosím o radu,co jiného lze ještě udělat /či užívat/,aby se tyto problémy snížily na minimum....předem moc děkuji Charvátová Květoslava

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce