Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Endometrióza je příčinou bolestí břicha, bolestivého pohlavního styku i neplodnosti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3955x )

Endometrióza patří k nejčastějším gynekologickým onemocněním a týká se zhruba každé desáté ženy v reprodukčním věku. Jedná se o velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, kdy dochází k růstu výstelky děložní dutiny mimo dělohu. Endometrióza bohužel často způsobuje neplodnost, mohou se ale objevit i srůsty či jiné komplikace.

shutterstock.com

Při edometrióze se buňky sliznice dutiny děložní (endometria) uchytí v místech, kde za běžných okolností nemají být. U nemocných žen se nacházejí i mimo dutinu děložní, např. ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní (dokonce mohou být nalezeny i na plicích či mozkových obalech). Endometrium uložené kdekoliv v lidském těle reaguje na hladiny pohlavních hormonů. To znamená, že v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. Tyto tkáňové změny pak jsou jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti. Toto onemocnění postihuje zejména ženy v reprodukčním věku, postižených žen ale neustále přibývá, výjimkou nejsou ani dívky kolem dvaceti let či ženy v době menopauzy. Endometrióza bohužel často způsobuje neplodnost, mohou se ale objevit i srůsty či jiné komplikace.

Příčina vzniku endometriózy

Jednoznačná příčina vzniku tohoto onemocnění totiž není objasněná. Existuje ovšem několik teorií, které se pokoušejí vysvětlit, co nemoc způsobuje.

Nejstarší teorie označuje jako důvod zpětnou menstruaci. Tuto domněnku podporuje fakt, že endometrióza postihuje hlavně ženy, které mají silnou a častou menstruaci delší než sedm dní, nebo dívky, které mají omezenou možnost odtoku menstruační krve.

Podle imunologické teorie je důvodem endometriózy snížená imunita, jiná teorie naopak tvrdí, že toto onemocnění vzniká na základě hormonálních vlivů společně s toxickými vlivy prostředí. V současné době však převládá názor, že endometrióza je multifaktoriální onemocnění, které je ovlivněno zároveň geneticky, hormonálně i imunologicky.

Příznaky endometriózy

Mezi nejčastější příznaky endometriózy patří především bolestivá a velmi silná menstruace, bolesti a křeče v podbřišku. Tyto bolesti jsou způsobeny srůsty v oblasti malé pánve. Kromě těchto symptomů mohou ženy pozorovat také trvalé bolesti při močení a při stolici, nezřídka se v moči objeví i stopy krve.

Dalším příznakem endometriózy je nepříjemná bolest při pohlavním styku nebo po něm. Kromě toho toto onemocnění způsobuje neplodnost. Příčinou jsou rozsáhlé srůsty, kvůli kterým nedojde k uvolnění vajíčka, brání vejcovodům při pohybu a mohou ho i zcela uzavřít.

Příznaky:

  • bolesti v podbříšku
  • bolestivá menstruace
  • bolestivý pohlavní styk
  • neschopnost otěhotnění

Ženy často přičítají příznaky endometriózy něčemu jinému nebo je nepovažují za příliš důležité. V případě jakýchkoliv dlouhodobých obtíží by se však žena měla vždy obrátit na svého gynekologa a nechat se řádně vyšetřit.

Co by mělo varovat

  • chronická, často se opakující bolest břicha a podbřišku
  • časný nástup menstruace
  • menstruace doprovázená nápadnou bolestí
  • bolest při pohlavním styku
  • potíže s otěhotněním
  • výskyt endometriózy v rodině

Endometrióza, i problémy s endometriózou spojené, mají svá řešení. Základním klíčem k úspěchu je diagnostika. Lékař identifikuje druh onemocnění buď laparoskopicky nebo pomocí hysteroskopie.

Jak endometriózu léčit

Pokud lékař získá podezření na endometriózu, pacientka musí absolvovat další vyšetření na specializovaném oddělení. Prvním způsobem je operační (často laparoskopické) vyšetření, při níž je dutina břišní vyšetřena kamerou, a po laboratorní analýze vzorku tkáně odebraného během tohoto vyšetření, které lékařovo podezření buď potvrdí nebo vyvrátí. Druhým způsobem je hysteroskopie, díky které lékař může odhalit případná ložiska v dutině břišní a v děložním hrdle.

Pokud se diagnóza potvrdí, je možné zahájit léčbu. Ke zmírnění bolestí se doporučují léky proti bolesti. Ty ale neodstraní problematické ostrůvky děložní sliznice rozptýlené po dutině břišní. K jejich redukci se doporučuje hormonální léčba a to tabletkami, nebo injekčně. Uvádí se, že tato léčba má až 95 procentní úspěšnost v krátkodobém horizontu. Problém je ale v tom, že onemocnění po vysazení terapie často recidivuje. Princip hormonální léčby spočívá v zablokování růstu děložní sliznice. To má samozřejmě i vedlejší účinky. A to zástavu menstruačního cyklu, změnu nálad a další. Možné je i chirurgické odstranění lézí.

Pokud už pacientka netouží mít děti, lékaři často doporučují odstranění vaječníků, aby tak předešli navrácení nemoci. 

Zásadní záludnost této nemoci spočívá v tom, že se jedná o určité nastavení imunitního systému, které není jednoduše změnitelné, a proto je někdy endometrióza označována jako v podstatě neléčitelná. Výrazně pomoci může i alternativní a celostní medicína. Například dobré zkušenosti u pacientek jsou s preparáty tradiční čínské medicíny.

Ačkoli se s endometriózou často pojí komplikace v těhotenství, automaticky to neznamená, že žena nemůže mít děti. Schopnost reprodukce je u pacientek s endometriózou nižší než u jiných žen, ale problémy s početím jsou často způsobeny kombinací více faktorů. Endometrióza může způsobit také mimoděložní těhotenství. Pokud se ženám s tímto onemocněním otěhotnět podaří, je u nich větší riziko potratu a hrozí také komplikace při samotném porodu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce