Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Děložní polypy mohou způsobovat neplodnost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4061x )

Děložní polypy jsou výrůstky tvořené nahromaděnou vrstvou sliznice obvykle nezhoubného charakteru. Nejčastěji se projevují nepravidelným krvácením mimo menstruační cyklus, ale nemusí být původcem žádných obtíží. U žen v reprodukčním období však mohou způsobovat neplodnost. Proto je vhodné každý polyp odstranit, aby se předešlo možným komplikacím v budoucnosti.

shutterstock.com

Děložní polyp je drobný výrůstek na tkáni ve formě stopkatého či přisedlého útvaru, který je tvořený nahromaděnou vrstvou sliznice. Polypy se mohou nacházet na sliznici dutiny děložní (tzv. endometriální polyp), nebo hrdla děložního (tzv. cervikální polyp). Polypy jsou nebolestivé a jejich výskyt je poměrně častý. Ve většině případů se nijak neprojevují. Pokud ano, tak hlavním příznakem je nadměrně silná menstruace nebo krvácením mimo cyklus, také však krvácení po pohlavním styku či gynekologickém vyšetření. Neodhalené polypy bývají příčinou problémů s otěhotněním nebo četnými potraty. Příčina vzniku polypu může být zcela banální, ale také může být závažná. Polypy dělíme na nenádorové a nádorové, nádorové pak dělíme na nezhoubné a zhoubné. 

Čtěte také: Genitální opar - virové onemocnění, kterým onemocní častěji ženy

Příčiny vzniku polypu

Příčina vzniku polypů v děloze je dosud nejasná. Roli mohou hrát opakující se záněty děložní sliznice. Polypy také reagují na hladinu ženského hormonu estrogenu, při jeho zvýšených hodnotách stoupá riziko jejich vzniku. Častější je také výskyt u pacientek s rakovinou prsu nebo u pacientek s vysokým tlakem kvůli nasazeným lékům.

Čtěte také: Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým. Projevem nemusí být jen bulka

Příznaky děložních polypů

Asi dvě ze tří žen, které mají cervikální polypy, nemají příznaky. Lékaři obvykle nacházejí tyto výrůstky při pravidelné preventivní gynekologické prohlídce. Pokud máte příznaky, mohou zahrnovat:

  • Nepravidelné menstruační krvácení
  • Nadměrně silné krvácení v období menstruace, ale i mimo ni
  • Krvácení po pohlavním styku či gynekologickém vyšetření
  • Bolesti při pohlavním styku 
  • Krvácení po menopauze
  • Krvácení mezi menstruačními obdobími
  • Vaginální výtok, který může zapáchat v důsledku infekce
  • Potíže s otěhotněním

Diagnostika polypů

Diagnostika polypů je poměrně jednoduchá. Výrůstky lze odhalit při běžném gynekologickém vyšetření zrakem (zejména polypy děložního hrdla, které se mohou vyklenovat do pochvy), pohmatem a pomocí vaginálního ultrazvuku.

Pokud lékař během prohlídky odhalí nebo získá podezření na výskyt polypů, je vhodné podstoupit další vyšetření zvané hysteroskopie. Jedná se o diagnostickou metodu, jež spočívá v zavedení endoskopu do dělohy, která může zároveň posloužit jako léčebná metoda k odstranění některých typů polypů.

Odstranění polypů

Léky ani jiné procedury k léčbě polypů nejsou bohužel známy, léčba je pouze chirurgická.

Žena může s polypem normálně žít, zejména pokud jí nezpůsobuje krvácivé či reprodukční obtíže, na druhé straně i při nálezu klinicky dosud němého polypu lékaři většinou doporučují jeho odstranění. A to především proto, aby histologicky ověřili jeho nezhoubnou povahu. U žen plánujících graviditu jde také o jistou prevenci potratu nebo nepříjemného krvácení v průběhu těhotenství.

Pokud není polyp příliš velký, jde ho odstranit pomocí tzv. ambulantní hysteroskopie. Jedná se o jednoduchý nebolestivý zákrok, prováděným pouze přes pochvu a děložní hrdlo. Celý zákrok trvá přibližně 10 minut.

V opačném případě je standardem tento výkon provádět v celkové anestézii. Po odstranění je materiál zaslán k histologickému zpracování.

Čtěte také: Rakovina dělohy: Prvním příznakem je nejčastěji krvácení mimo cyklus

Prevence děložních polypů

Neexistuje žádný jistý způsob, jak zabránit děložním polypům, polypy se mohou vrátit. Důležité jsou pravidelné kontroly u lékaře, který může léčit polypy dříve, než způsobí příznaky.

Zdroje: webmd.com, gynprenatal.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce