Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ženské obtíže, při kterých je vhodné navštívit gynekologa

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2486x )

Pro většinu z nás žen se představa gynekologické prohlídky nesetkává s nadšením. Gynekolog však opravdu dokáže odhalit mnoho špatných věcí v zárodku. Lépe je zdravotním obtížím předcházet nebo je zachytit v prvopočátku, než je pak posléze zdlouhavě řešit.

shutterstock.com

Každá žena od 15 let výše má v České republice nárok jednou ročně na preventivní prohlídku u gynekologa hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Díky pravidelným návštěvám lze odhalit i závažná onemocnění a zachránit tak život. Situací, které mohou nastat a vážně ohrozit zdraví, je nespočet a řada z nich se v počátku vůbec nijak neprojevuje. Právě proto je důležité chodit na preventivní prohlídky i ve chvílích, kdy vás zrovna nic netrápí. Dále při sebemenším podezření, že něco není v pořádku, navštivte svého gynekologa, přestože máte pocit, že jste u něj byla ,nedávno‘. 

Kdy byste měla zbystřit?

Ve fertilním věku, tedy když jsou ženy plodné, jsou zásadní jakékoliv nepravidelnosti cyklu, když je cyklus kratší či prodloužený o více než týden. Dále jsou to bolesti v podbřišku, výraznější výtoky či špinění mimo cykly. To vše by mělo ženu přivést k lékaři. Po přechodu by potom mělo být varovným ukazatelem každé krvácení. U seniorek naopak ubývají výtoky, což souvisí do jisté míry se snížením sexuální aktivity. Naopak se mohou přidat onkologická onemocnění typická spíše pro vyšší věk. Dalšími alarmujícími signály jsou například i nechutenství, výrazné hubnutí či naopak přibývání na váze a zvětšení objemu břicha, které může nastat v důsledku tvorby ascitu ve stadiu pokročilého nádoru a z metastáz. To vše může souviset s onemocněními v oblasti malé pánve. V těchto případech samozřejmě nečekejte až na termín pravidelné roční prohlídky, ale objednejte se ke gynekologovi co nejdříve.

Zde je několik situací, které vyžadují co nejrychlejší návštěvu gynekologa.

Problémy s menstruací

Nepravidelná menstruace

Nepravidelná menstruace má mnoho důvodů. Nejčastěji jsou poruchy menstruačního krvácení zaznamenávány v období dospívání a období přechodu, kdy je rovnováha hormonálních hladin nejkřehčí. Příčiny poruch menstruačního krvácení mohou vzniknout na různých úrovních řízení menstruačního cyklu – v mozku (například u sportovkyň, u pacientek s bulimií, při užívání drog, po vystavení silnému stresu, při užívání některých léků), v podvěsku mozkovém (nádor produkující hormon prolaktin) nebo v jiných orgánech (poruchy štítné žlázy). Poruchy menstruačního krvácení často vznikají na úrovni ženských pohlavních orgánů (cysty vaječníků, předčasné selhání vaječníků, onemocnění dělohy). Ať už jsou za poruchou menstruačního cyklu jakékoli důvody, rozhodně byste neměla otálet s návštěvou svého gynekologa. Může se totiž prokázat i závažná choroba. Pokud není jednoznačná příčina poruchy, gynekolog obvykle přistupuje k léčbě až samotných příznaků, a to nejčastěji farmakoterapií, tedy podáváním syntetických hormonů.

Nemám menstruaci

Průměrný věk nástupu první menstruace je v České republice 13 let. Pokud dívka ještě v patnácti letech nemenstruuje, měla by gynekologa vyhledat. Příčin může být celá řada, od hormonálních až po vývojové anatomické vady. Za zmínku stojí dnes často zmiňovaná mentální anorexie. Nadměrné hubnutí a péče o nízkokalorickou stravu se může poprvé projevit právě vynecháváním menstruace. Tělo nemá dost energie z potravy, a tak musí začít šetřit na něčem, co pro něj není nezbytně důležité. Přestává menstruovat. Léčba mentální anorexie patří sice do péče psychiatra, ten by měl ale úzce spolupracovat i s dětským gynekologem, který indikuje hormonální léčbu. 

Pokud žena již normálně menstruovala a menstruovat náhle přestala, je třeba na prvním místě vyloučit těhotenství. Těhotenství spolehlivě potvrdí těhotenské testy, i když jejich kvalita je různá a ne vždy je výsledek stoprocentní. Je-li těhotenství při vynechání menstruace vyloučeno, řídí se léčba podle příčiny.

Bolestivá menstruace

Dysmenorea, neboli nadměrně bolestivá menstruace, může mít různé stupně závažnosti a postihuje zejména ženy do 24 let. Potíže mohou kolísat od neurčitých tlaků v podbřišku až po velmi silné křeče vystřelující do nohou a do zad. Dále bývají spojeny i s bolestmi hlavy, průjmem, zvracením a v závažnějších případech i se stavy krátkého bezvědomí. Jsou ale ženy, které celé roky absolvovaly menstruaci bez bolestivých křečí a překvapivě se s nimi mohou setkat v období provázejícím menopauzu, kdy je menstruační cyklus nepravidelný nebo už končí.

Bolesti při menstruaci se musejí řešit vždy, zejména jsou-li provázeny silnějším krvácením, anebo se projevují mimo pravidelný menstruační cyklus. K lékům první volby patří hormonální antikoncepce. Ta sníží množství menstruační krve – právě její pasáž přes hrdlo děložní je jednou z příčin bolestí. Gynekolog doporučí případně další analgetika.

Vaginální krvácení

Je normální, že ženy mají špinění v prvních měsících po zahájení určitých metod antikoncepce a mají silnější menstruaci, když se blíží menopauze. Ale pokud máte neočekávané vaginální krvácení - například po menopauze - pak byste měli navštívit gynekologa, abyste zjistili proč. Může se jednat o poruchu řízení menstruačního cyklu nebo o příznak závažnějšího onemocnění -  například zánět dělohy, nádorová onemocnění zhoubná i nezhoubná, dále mimoděložní těhotenství nebo se může objevit také při užívání antikoncepce. Mimo menstruační krvácení se může projevit jako tzv. špinění (červenavé skvrny na spodním prádle) i jako velmi silné krvácení z rodidel. 

Zahájení nebo obnovení sexuálního života

Pokud vám již patnáct let bylo a plánujete se sexem začít, je návštěva gynekologa víc než na místě. Spoléhat se na rady kamarádek nebo informace získané z médií není zrovna doporučeníhodné. Metod zabraňujícím nechtěnému početí je celá řada, mezi náctiletými dívkami je ale nejoblíbenější hormonální antikoncepce. Hormonální antikoncepce má jistě i svá rizika a nevýhody, obecně je však zastáván názor, že výhody zvláště v tomto věku převažují. Mezi nevýhody patří například zvýšení rizika vzniku tromboembolické nemoci (tvorba sraženin v cévách) nebo vyšší riziko získání pohlavně přenosné choroby (dívky užívající antikoncepci obvykle ani při prvním pohlavním styku nepoužívají kondom, který jako jediný antikoncepční přípravek proti získání těchto chorob chrání).

Další méně známou nevýhodou hormonální antikoncepce je fakt, že pokud je nasazena velmi mladým dívkám, které ještě nemají "zajetý" menstruační cyklus, může po jejím vysazení (nezřídka to bývá po deseti až patnácti letech) nějakou dobu trvat, než se cyklus upraví. Překvapeny touto situací bývají pak ženy, které se po dlouhodobém užívání antikoncepce chystají otěhotnět a zjišťují, že to hned nelze.

Bradavice a puchýřky

Vaginální bradavice neboli genitální bradavice jsou nejrozšířenějším HPV onemocněním, jehož původcem jsou herpess viry. Jedná se o nezhoubné útvary různých velikostí nacházející se na pochvě (vně i uvnitř). Kromě výsevu pupínků mohou toto onemocnění doprovázet i další symptomy jako svědění, pálení, bolest a krvácení. K přenosu této vysoce nakažlivé infekce dochází sexuální cestou (orální, genitální i anální), přímým kontaktem s nakaženým jedincem. Existují dvě možnosti léčby – buď farmakologická (prostřednictvím mastí a léčiv), nebo chirurgická (dochází k lokálnímu odstranění bradavic – setřením ostrou lžičkou, odpařením laserem nebo poleptáním). Jako prevence proti poševním bradavicím slouží očkování proti HPV virům.

Malý, ale bolestivý puchýř, který během několika týdnů zmizí, ale vrátí se, může být lézí, která doprovází genitální herpesU všech forem zánětů pochvy je nutná správná diagnóza a nastolení léčby. V případě opakujících se zánětů se v poslední době hojně užívá laserová léčba.

Problémy s prsy

Gynekolog může posoudit, zda nová bulka, citlivost nebo výtok v prsu jsou důvodem k obavám z rakoviny. Většinu času tyto stavy nejsou rakovinné, zvláště pokud jste neprošli menopauzou. Zpozornět by žena měla, pokud se kůže na prsu v určitém místě jakoby „zatahuje“ (vtažení kůže) - bývá to zpravidla nad místem nálezu bulky. Stejně tak pokud zjistíte, že krvácíte, nebo pozorujete jinou sekreci z bradavky/ bradavek.

Vaginální výtoky

Pochva je orgán trvale osídlený určitými mikroorganismy a je-li rovnováha těchto mikroorganizmů narušena, ať už nadměrnou hygienou, nezdravým životním stylem, stresem, antibiotickou léčbou nebo ze zcela neznámých příčin, pak dochází k přemnožení "špatných" organizmů a problémy jsou na světě. Léčbu výtoků není dobré zanedbávat, potíže se pak stávají chronickými a léčí se daleko obtížněji.

Nepohodlí při sexu

To je další téma, o kterém se dá těžko diskutovat, ale gynekolog se v problematice velmi vyzná. Když pohlavní styk bolí, pálí, drhne a je všechno jen ne příjemný, bývá zpravidla problém v nedostatečné lubrikaci poševní sliznice. Pokud jste mladší, může váš gynekolog změnit váš předpis na antikoncepci tak, aby obsahoval více pohlavního hormonu zvaného estrogen. Pokud jste již prošla menopauzou, může vám lékař předepsat vaginální estrogen nebo doporučit typy lubrikantů. Pokud máte při sexu bolesti nebo krvácení, může vám gynekolog navrhnout lubrikant, jiný přístup k sexu nebo jinou alternativu.

Inkontinence

Únik moči (inkontinence), sestup pánevních orgánů a hyperaktivní močový měchýř. Strašák především žen od 40. roku výše nebo po komplikovaných porodech, kdy byl poškozen závěsný aparát pohlavních orgánů. Postihují poměrně velkou část ženské populace a nutno přiznat, že prokazatelně účinná prevence v pravém slova smyslu zde de facto neexistuje, spíše se jedná o napravování následků v okamžiku, kdy již obtíže nastanou, ať již v důsledku porodu, úrazu nebo s rostoucím věkem pacientky. Základem úspěšné léčby je určení správného druhu inkontinence, její příčiny a případné odhalení jiných závažných problémů. Diagnostika je záležitostí komplexního přístupu s využitím široké škály dostupných metod od jednoduchých klinických testů až po náročná přístrojová měření a zobrazovací metody. Vždy jde o maximálně šetrné vyšetření, kterého se není třeba obávat.

Prevence je základ

Jak by tedy měla žena o sebe pečovat, aby co nejúčinněji předešla gynekologickým a přidruženým problémům? Nejdůležitější je pravidelně chodit na gynekologické prohlídky, které mají za úkol zachytit včas případná onemocnění včetně těch onkologických, kdy se hraje opravdu o čas. Preventivní vyšetření obsahuje mimo jiné i stěr cytologie z hrdla děložního, čímž se dá zavčas rozpoznat riziko rakoviny děložního hrdla a děložního čípku. Preventivní prohlídka zahrnuje anamnézu, pak následuje vlastní gynekologické vyšetření. Tedy kontrola zevního genitálu, vyšetření v zrcadlech, kde sledujeme případné změny v pochvě a na děložním čípku, a poté palpační vyšetření - vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků pohmatem. Někdy může gynekolog v rámci preventivní prohlídky provést také ultrazvukové vyšetření.

Zdroj: webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Prevence proti rakovině děložního čípku

Po rakovině prsu je rakovina děložního čípku celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen. Každoročně na ni zemře 250 tisíc žen na celém světě. Každých 18 minut zemře v Evropě na rakovinu děložního čípku jedna žena. V ČR ročně onemocní více než 1000 žen a přibližně 400 pacientek této nemoci podlehne. Během týdne věnované prevenci rakovině děložního čípku, se dozvíte, jak je možné se proti tomuto onemocnění chránit.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce