Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

S teplým počasím stoupá výskyt gynekologických mykóz

(10. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 632x )

Vaginální kvasinková infekce, též vaginální mykóza, je onemocnění, s nímž se alespoň jednou v životě setká valná většina žen. Toto onemocnění trápí často ženy v období těhotenství, menopauzy či menstruace. Zejména v letních měsících se v důsledku teplého počasí, koupání v bazénech a dalších faktorů její výskyt zvyšuje.

shutterstock.com

Příčinou vaginálních mykóz je narušení přirozeně kyselého prostředí v pochvě, které je udržováno běžně přítomnými bakteriemi. Pokud dojde k narušení rovnováhy, kvasinky se přemnoží a rozvine se infekce. Tyto mikroorganismy milují teplo a vlhko, proto je léto tolik rizikovým obdobím kvasinkových infekcí. 

Příčiny kvasinkové infekce

Mezi nejčastější příčiny mykózy patří oslabená imunita v kombinaci s dalšími vlivy, jako je stres, nevhodná strava či některá onemocnění. Na vznik onemocnění dále mohou mít vliv:

  • Koupání a hygiena - bohužel chemicky upravená voda bazénů ani mikroorganismy v přírodních nádržích sliznicím vůbec nesvědčí, navíc mže být voda kontaminovaná vlivem nezodpovědných přenašečů. Zejména v létě je též důležitá hygiena, zde platí „méně je někdy více“, alespoň co se mycích přípravků týče. Ženy se sklonem k mykózám by se měly v intimní hygieně vyvarovat parfémovaných mýdel a gelů.
  • Užívání antibiotik – tyto léky často zlikvidují probiotické bakterie, které jsou prospěšné a přispívají k udržení mikrobiální rovnováhy.
  • Užívání hormonální antikoncepce – tato antikoncepční metoda ovlivňuje složení a konzistenci poševního hlenu, který pak není schopný dostatečně plnit ochrannou a čisticí funkci, takže je sliznice v intimní oblasti náchylnější ke vzniku kvasinkové infekce.
  • Těhotenství – v souvislosti s rychle probíhajícími změnami v ženském těle představuje období gravidity pro pacientku zvýšenou zátěž, přičemž ke vzniku vaginální kvasinkové infekce zde nahrává také hormonální nerovnováha a zvýšená hladina estrogenu.
  • Pohlavní styk – za narušení pH sliznic může být zodpovědný také intimní styk, přičemž někdy dochází k přenosu kvasinkové infekce pohlavní cestou.
  • Nošení těsného a mokrého prádla – teplé, vlhké a zapařené prostředí je ideální k rychlému množení kvasinek, takže by se člověk měl raději vyhnout těsným kalhotám, syntetickému spodnímu prádlu nebo delšímu pobytu v mokrých plavkách.
  • Nadměrný stres a nedostatek spánku – tyto faktory mohou především z dlouhodobého hlediska oslabit obranyschopnost pacientova organismu.
  • Konzumace sacharidů – jelikož se kvasinky živí cukrem, při konzumaci nadměrného množství jednoduchých sacharidů vznikají v organismu vhodné podmínky k jejich přemnožení.
  • Jiné onemocnění – za rozvoj kvasinkové infekce může být zodpovědná třeba cukrovka (diabetes mellitus), onkologická choroba nebo syndrom získaného selhávání imunity (AIDS), což jsou stavy, které zatěžují pacientův imunitní systém.
  • Kouření, konzumace alkoholu, užívání drog – všechny tyto látky nějakým způsobem poškozují obranyschopnost pacientova organismu.
  • Další příčiny – sem patří například udržování špatné vaginální hygieny, ale rizikové může být v některých případech také používání vybraných antikoncepčních metod, jako jsou vaginální houbičky, pesary nebo nitroděložní tělíska.

Jak poznat, že máte vaginální mykózu?

  • Svědění pochvy – ve vnitřní i vnější oblasti
  • Pálení (například při močení)
  • Otok a zarudnutí vnější části genitálu
  • Bílý hrudkovitý výtok, který svou konzistencí připomíná tvaroh
  • Tlak a bolesti v podbřišku
  • Bolest při pohlavním styku

Kvasinkovou infekcí mohou trpět i muži, nemusejí však mít žádné příznaky. Z tohoto důvodu je třeba zvláště při opakovaných problémech přeléčit i partnera.

Velkým pomocníkem pro zjištění mykózy jsou domácí zdravotní testy. Prostřednictvím nich je možné potvrdit si diagnózu v soukromí a není nutné hned běhat k lékaři. Testy je možné zakoupit v lékárně. Při testování si žena nejprve pomocí přiložené sterilní vatové tyčinky naberete vzorek vaginální tekutiny a následně jej aplikuje do testovací kazety. Výsledek se dostaví během 10 minut.

Samodiagnostické testy, které nabízí jednoduché a diskrétní použití u Vás doma, je možné zakoupit na Lékárna.cz

Kdy navštívit lékaře?

Výběr přípravků pro samoléčbu vaginálních mykóz je široký, přesto jsou situace, kdy je vhodné navštívit lékaře, a to:

  • při první kvasinkové infekci a u dívek mladších 18 let
  • pokud není patrné zlepšení po 3–4 dnech samoléčby
  • při opakované infekci během jednoho roku (3× a více)
  • při netypických příznacích – hustý nažloutlý výtok zapáchající po rybách
  • při bolestech v podbřišku

Léčba vaginálních mykóz

Pokud se u žen po letním koupání objeví potíže v podobě svědění, pálení nebo vaginálního výtoku, je vhodné mít s sebou na dovolenou přibalenou v kufru první pomoc. Užít můžete volně prodejné vaginální tablety nebo masti. Pomohou například preparáty Gyno-Pevaryl, Canesten (globule či mast) či Tantum Rosalgin nebo Rosalgin (přípravky pro výplachy). Jedná se o preparáty, na které není zapotřebí předpis od gynekologa a lze je volně zakoupit v lékárně.

Tyto produkty je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Pokud obtíže trvají i při léčbě déle než tři dny a žena má bolesti při močení a pohlavním styku, rozhodně by měla vyhledat lékaře.

Co udělat, aby se kvasinkové infekce neobjevily a nevracely se?

I u vaginálních mykóz platí, že nejlepší léčbou je prevence. Bohužel u řady žen mají kvasinkové infekce tendenci se vracet. Naštěstí existují tipy, jak opakování nepříjemných obtíží zabránit. Obvykle je třeba komplexnější přístup zahrnující úpravy hygienických návyků, jídelníčku a životního stylu.

Koupání

Pokud jste náchylná a kvasinkami trpíte pravidelně, měla byste pobyt ve vodě zvážit a případně navštívit méně frekventované bazény. U přírodních koupališť je zase třeba zjistit stav kvality vody. Rovněž se vyplatí vyhýbat se veřejným bazénům a koupalištím s nedostatečně chlorovanou vodou. Rizikové mohou být také termální bazény či vířivky, protože v teplé vodě se mikroorganismy obecně množí snáze. Po koupání se vždy osprchujte čistou vodou, sundejte si mokré plavky, osušte se a převlékněte se do suchého oblečení. Mokré plavky přispívají k zapařování, pocení, mění pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. 

Hygienické návyky

Při osobní hygieně je vhodné preventivně používat speciální mýdla pro intimní hygienu. Koupele nahraďte každodenním sprchováním. Dbejte vždy na důkladné osušení, vlhké prostředí je pro kvasinky ideálním působištěm. Ani přehnaná hygiena není žádoucí. Během menstruace používejte neparfémované vložky ideálně přírodní, které nejsou bělené chlorem. Tyto vložky neobsahují škodlivé plasty, zajišťují prodyšnost a přesto vás spolehlivě ochrání. Menstruační vložky a tampony měňte každé 2-4 hodiny. Po dobu nemoci nepoužívejte tampony.

Úprava jídelníčku

Zdravá a vyvážená strava je alfou a omegou pro celkové zdraví a obranyschopnost organismu, tedy i v případě mykotických infekcí. Omezte konzumaci sladkostí, sušeného ovoce, plísňových sýrů a potravin s vysokým podílem škrobu. Zařaďte více přirozeně kvašených potravin (jogurty, zelí, jiná zelenina). Při dlouhodobých opakovaných problémech je dobré myslet na správné osídlení bakterií ve střevě. Někdy se stává, že střevní propustnost vede k přestupu bakterií ze střeva do pochvy. Na místě je zařadit dostatek vlákniny s probiotiky např. Colofit, která problémy upraví.

Doplňky stravy s probiotiky a laktobacily je možné zakoupit na Lékárna.cz.

Životní styl

Noste prodyšné bavlněné spodní prádlo (nevhodná jsou tanga), oblečení by mělo být volné a umožňovat cirkulaci vzduchu. Spodní prádlo z bavlny se nebojte prát na vyšší teploty, ideálně 60 stupňů. Při léčbě antibiotiky nezapomínejte užívat probiotika. Prospěšné je i preventivní užívání probiotik. Na trhu jsou probiotika určená pro ženy trpící vaginálními infekcemi Candivac a Candistop. Při opakovaných gynekologických obtížích je vhodné věnovat pozornost také svalům pánevního dna a posílit je. Důležitou roli hraje také psychika a spokojenost ve vztahu.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Plísňová onemocnění nehtů, kůže, sliznic a vlasů

Mykózy jsou nakažlivé (infekční) nemoci, přenosné na různé hostitele. Začínají průnikem podhoubí (mycelia) do rohovinové vrstvy různých tkání.

Výtok z pochvy

Trpím velmi často na výtoky z pochvy,jedná se o tvarohovitý hlen, který občas svědí, občas zapáchá, svědění, někdy i pálení se objevuje hlavně po styku. Jaká je prevence či léčba?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce