Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pánevní zánětlivá nemoc

(MUDr. Vladimíra Siegelová | přečteno: 14873x )

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

shutterstock.com

Co to je pánevní zánětlivá nemoc?

Pánevní zánětlivá nemoc je infekční onemocnění horní části ženských pohlavních orgánů. Může probíhat jako náhlé onemocnění projevující se náhle vzniklými obtížemi nebo chronicky, kdy žena udává potíže jen občas nebo je bez subjektivních příznaků. Zánět postihuje nejčastěji vejcovod, méně často dutinu děložní, vaječník nebo pobřišnici.

Co může být příčinou?

Původci bývají mikroorganizmy Neisseria gonorrhoeae (způsobuje kapavku) nebo Chlamydia trachomatis. Často je ale příčina vícebakteriální, kultivačním vyšetřením můžeme zjistit nejrůznější bakterie z oblasti pohlavního traktu.

Jak se může projevit?

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Mezi rizikové faktory počítáme prodělanou pánevní zánětlivou nemoc v minulosti, vyšší počet sexuálních partnerů, nitroděložní tělísko, infekci kapavkovou nebo chlamydiovou. Častěji se u pacientek s pánevní zánětlivou nemocí vyskytuje nedávno prodělaný gynekologický zákrok v dutině děložní.

Onemocnění se projevuje bolestí v podbřišku, většinou oboustrannou, nenormálním výtokem nebo špiněním, bolestivostí při styku. Někdy bývá přítomna horečka nebo zvýšená teplota. V případě těchto obtíží by měla žena neprodleně navštívit svého gynekologa.

Jaké jsou možnosti léčby?

Lékem volby jsou širokospektrá antibiotika, která podle závažnosti postižení volí lékař v tabletové nebo injekční formě. Při pokročilém stupni onemocnění, kdy dochází k tvorbě hnisavého adnextumoru (ohraničený zánětlivě změněný komplex vejcovodu a vaječníku vyplněný hnisem) nezbývá nic jiného než operační řešení. Vždy je nutné vyloučit mimoděložní těhotenství a náhlé zánět tlustého střeva. Vyšetření a přeléčení kapavkové nebo chlamydiové infekce u sexuálních partnerů je rovněž důležitým bodem léčby.

Ačkoliv je pánevní zánětlivá nemoc léčitelné a vyléčitelné onemocnění, je spojena se závažnými obtížemi a následky pro pacientku. Po prodělaném onemocnění může přetrvávat chronická pánevní bolest, tvorba srůstů, bolestivost při styku, zvyšuje se riziko mimoděložního těhotenství, recidivy zánětlivé nemoci a v neposlední řadě neprůchodnosti vejcovodů a následné neplodnosti pacientky. Z těchto důvodů je prevence velice důležitá. Spočívá hlavně v dodržování zásad bezpečného sexu a při vzniku obtíží je důležitá včasná a adekvátní léčba.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Helena dunkova

Prosím vás mohl byste my poradit co mam delT gdiz si mislim ze mam kapavku děkuji za radu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce