Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ženské problémy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 21092x )

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Davidem Cibulou, z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (U Apolináře), která proběhla ve čtvrtek 5. dubna 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz."

Moderátor: Vítám na Lékárně.cz pana doktora Davida Cibulu, odborníka z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ("U Apolináře"). Pane doktore jste připraven zodpovědět všechny dotazy našich diskutujících?

MUDr. Cibula: Gynekologie je sice velmi široký obor, ale pokusím se odpovědět každému.

Nikol: Jsem v 2. měsíci těhotenství. Jaké vitamíny byste mi doporučil? V lékárně jsem si koupila Prenatal, myslíte, že jsou to vhodné vitamíny?

MUDr. Cibula: V každém případě pouze vitamíny, které jsou doporučené v těhotenství. A v žádném případě neužívat ve vyšších dávkách, než jsou dávky doporučené.

Nikol: Jsem také nyní nemocná, kašel a bolesti na průduškách, může mi to také ovlivnit zdraví mého dítěte?

MUDr. Cibula: Riziko ovlivnění těhotenství při běžné virose je téměř nulové.

katka: Dá se prosím poznat zda se IVF povedlo? Jsem po 2 pokusu,od začátku mě bolí prsa a břicho.nepřetržitě asi 10 dní.. Co se dá dělat pro to aby se pravděpodobnost úspěchu při příp. dalším pokusu zvýšila?

MUDr. Cibula: Prvním orientačním vyšetřením je vždy těhotenský test z moče. Léčba neplodnosti je velmi složitá kapitola - možností jak modifikovat léčbu v dalších cyklech je mnoho.

Nikol: také by mne zajímalo, jak je to se sexem v prvním trimestru? I v dalších? Pokud nemám žádné problémy? Můžeme vést normální sexuální život? Děkuji

MUDr. Cibula: Bylo by velmi smutné, kdyby v těhotenství nešlo vést normální sexuální život. Pokud nejsou komplikace, nic nestojí v cestě.

Nikol: kde bych mohla získat informace o správné výživě v těhotenství? čeho se vyvarovat apod.? Děkuji

MUDr. Cibula: Existuje celá řada populárních knih. Je to však mimo jiné i dobrý podnět pro provozovatele tohoto serveru.

Nikol: děkuji. To je pravda, tak pane moderátore, máte tu nápad, co by na Vašem serveru mohlo být zajímavé pro budoucí maminky. Také si myslím byste mohli na Vašem serveru podat více informací o těhotenství:o)

beruška: pro moderátora: bude někde tento rozhovor zpřístupněn jako celek?

Nikol: ano beruška má pravdu, mohli byste archivovat dnešní rozhovory a vůbec i jiné rozhovory na Vašem serveru.

Moderátor: Pro všechny: celý obsah bude uvedeme v záhlaví tothoto chatu, který necháme na našich stránkách běžet a budete moci si dále vyměňovat své názory.

Nikol: pane doktore, mohla by moje kamarádka, která kouří v těhotenství používat místo cigaret NIKOROL? Děkuji

MUDr. Cibula: Přípravky na odvykání kouření obsahují nikotin. Neobsahují další splodiny - je to jen menší zlo. V těhotenství by se však neměly užívat.

beruška: Chtěla bych se zeptat na Váš názor na kvasinkové onemocnění. Trpím tím již 5 roků.

MUDr. Cibula: Otázku na kvasinky jsem nezachytil. Léčba opakujících se zánětů pochvy je u některých žen komplikovaná. Je třeba vyloučit některá interní onemocnění. Existuje celá řada přípravků, které jsou vhodné při opakovaných zánětech. Pokud nic nepomáhá, nezbývá než velmi pečlivá prevence.

beruška: Můžete mi říci, jaké interní onemocnění máte na mysli? A co to je prevence? Mýdlo nepoužívám, jím co nejvíce zdravě.

MUDr. Cibula: Interní nemoci - především cukrovka a porucha imunity. Hygiena: od osobní hygieny, volby spodního prádla, nošení úzkých kalhot, střídání partnerů, některé ženy se mohou pouze sprchova

beruška: Cukrovku nemám, nosím sukně, partnera mám jediného.

Berenika: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění inseminací, když je problém na straně partnera (asthenozoospermie).

MUDr. Cibula: Na tuto otázku se nedá odpovědět od počítače. Poruch mužské plodnosti je celá řada. I astenozoospermie může být různě těžká. Proto pravděpodobnost u každého páru je jiná.

Berenika: Můžete mi tedy říct nějaký statistický údaj úspěšnosti inseminací. Kolikrát se to tak zkouší, než se přistoupí k IVF?

MUDr. Cibula: Počet pokusů záleží především na věku pacientky a na příčině neplodnosti. Pokud je velká šance na úspěch a žena není "starší", vyplatí se pokusy opakovat mnohokrát - cca 4 - 6x.

Berenika: mě je 33, jsem tedy "starší", ale jinak jsem v pořádku. Jak už jsem psala, příčina je na straně partnera.

MUDr. Cibula: Ve 33 letech máte čas na zkoušení inseminace. Důležitý faktor je, jak vypadá spermiogram partnera. Pokud je šance - vyplatí se zkoušet.

Nikol: chtěla bych se přihlásit do kursu pro těhotené, do studia pro ženy, jaký máte názor na tyto studia, jsou vhodná?Děkuji

MUDr. Cibula: Kurzy pro těhotné jsou velmi dobrá věc. Získáte tam mnoho informací, ztratíte mnoho zbytečných obav a rozhodně Vám získané znalosti pomohou při porodu.

Martina: Existuje nejaka prevence eventuelne lecba nepruchodnosti vejcovodu nebo je to jen na operativnim reseni a mohu i presto otehotnit?

MUDr. Cibula: Pokud máte zcela neprůchodné vaječníky - neotěhotníte bez pomoci - dnes bez pomoci asistované reprodukce. Ověření průchodnosti vaječníků lze však bezpečně provést jen operačně - při laparoskopii.

elaine: Letos mi bude 56 let,jeste celkem pravidelne menstruuji,nekdy stredne,jindy malo. Je to v poradku? jak je to s substitucni hormonalni terapii v mem pripade -lekar rika, ze zadnou nepotrebuji

MUDr. Cibula: Pokud pravidelně krvácíte a nemáte potíže (návaly), znamená to, že máte skutečně zachovanou svoji produkci hormonů. Blahopřeji.

Martina2: Po ukonceni kojeni, osm mesicu po druhem porodu, (dceri je 14 mesicu) jsem zacala uzivat Cilest. Pripravek mi vyhovuje, nemam zadne potize. Vzhledem k ne castemu styku je tento pripravek to nejlepsi? Jde mi o fakt, zda neni zbytecne uzivat denne pilulku pokud mam styk sestkrat mesicne.

MUDr. Cibula: Styk šestkrát měsíčně by Vám leckterý pár záviděl. Rozhodně bych při této frekvenci volil kombinovanou hormonální antikoncepci - tedy napr. Cilest

Martina2: Dekuji, je prijemne se odtud z Ruska poradit s odbornikem. Nashle.

Katka: uz 17 mesiacov sa pokusame o babatko aj ked podla bazalnych teplot len posledny mesiac. Myslite si, ze je potrebne co najskor navstivit gynekologa

MUDr. Cibula: Určitě bych po tak dlouhé době neúspěšné snahy odborníka navštívil - i s partnerem.

Katka: dakujem za odpovede, som velmi rada, ze aj na dialku 6000km mozeme takto komunikovat, este raz vdaka

šotek IOL: katka:-) ono je slovensko od nas 6000 km .. ze by se vzdalovalo ? to je dobry:-)))))

Moderátor: Dotaz pro Katku: Kde je těch 6000km

Katka: Canada

MUDr. Cibula: Dotaz na Katku: Jak probíhá marketing lékárny.cz ve vzdálenosti 6.000 km?

Katka: ja som na vas prisla len nahodou teraz rano

Moderátor: Docela nás těch 6 000 km všechny překvapilo a nás na Lékárně.cz potěšilo, děkujeme

Moderátor: Takže pana doktora volají na sál. Nicméně chat běží dále a budeme rádi, když o něm řeknete i Vašim známým.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
maky
1x

da se poznat tehotenstvi z moči?

DOBRY DEN,,PROSILA BY O RADU JE MI 33LET A CHTĚLA BY OTĚHOTNET ,,MAM2 DĚTI A CHTELA BY JEŠTE 1 DITE,,SNŽIME SE UŽ 13LET A NEDAŘI SE ..MANŽEL JE NAPROTO POŘADKU ALE ASI JA NE BYLA JSEM NA LAPAROSKOPIJI MĚLA JSEM NEPRUCHONEJ VAJEČNIK A BYLA JSEM I NA RENGEN DĚLOHY MUJ GINEKOLOG MI ŘEK ŽE JSEM POŘADKU ALE NENI MOŽNY ŽE 13 LET NEMUŽU MIT MIMINKO...PŘEDEM DEKUJI ZA ODPOVĚD.

monty

co pomuže na boleni bricha.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 13. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce