Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Genitální opar - virové onemocnění, kterým onemocní častěji ženy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7877x )

Genitální opar je virové onemocnění, kterým častěji onemocní ženy. Přenáší se zejména pohlavní cestou a kvůli své vysoké infekčnosti se řadí mezi nejčastější sexuálně přenosnou chorobou. Opary se navíc často vrací, a to především v době, kdy má dotyčný oslabenou imunitu.

shutterstock.com

Původcem oparu je DNA virus, který se vyskytuje ve dvou typech. První, virus herpes simplex 1 (HSV 1) postihuje především sliznici dutiny ústní, orální herpes. Přenáší se hlavně slinami při líbání. Druhý, virus herpes simplex 2 (HSV 2) nejčastěji postihuje sliznici genitálu, mluvíme o něm jako o genitálním oparu. Patří mezi sexuálně přenosné infekce. V některých případech může ale HSV 1 vyvolat herpes na genitálu a HSV 2 opar na rtech. Při prvním setkání viru s hostitelem dochází k pomnožení viru v místě vstupu a poté dojde k napadení místních nervových zakončení. Virus tak nervovými vlákny postupuje do regionálních nervových ganglií, kde zůstává po celý život v tzv. latentní fázi, tedy bez příznaků. Dojde-li k oslabení organismu, což může být způsobeno různými podněty jako je např. stres, menstruace, akutní horečnaté onemocnění nebo i slunění), virus se reaktivuje a dochází k množení viru v gangliu a současně s ním k migraci virionů do spádových oblastí kůže nebo sliznice. 

Stejně jako opar na rtech, i genitální opar patří mezi vysoce nakažlivé virové infekce. A ačkoli ho způsobuje primárně virus HPV-2, v některých případech se může nákaza na genitálie přenést i z infikovaných úst, tedy podtypem HPV-1. To samozřejmě platí také obráceně. Genitální opar se tedy nepřenáší pouze pohlavní cestou, ale také prsty i ústy při orálním sexu. Špatnou zprávou je, že před přenosem infekce 100% neochrání ani bariérová ochrana v podobě prezervativu. K nákaze však může dojít také skrze sdílený ručník, žínku, nebo z matky na novorozence při porodu. Mezi nakaženými jsou o něco častěji ženy.

První příznaky se obvykle objevují v rozmezí 2 až 14 dnů od sexuálního styku s nakaženým. Onemocnění je nejvíce nakažlivé před výsevem puchýřků až do jejich zaschnutí a vytvoření strupů. Nákaza však není zcela vyloučená ani v jiné fázi. 

Příznaky genitálního oparu

Nejprve se infekce projevuje nenápadným svěděním, které přechází v pálení a zarudlou sliznici v oblasti genitálií, konečníku a vnitřních stehen. Po několika hodinách dochází na těchto místech k tvorbě velice bolestivých puchýřků. A zatímco u mužů nejčastěji zasahují zevní pohlavní orgány (jedná se tedy zpravidla o opar na penisu), u žen může být infekce zavlečena nejen do pochvy, ale i do močové trubice. Postižení jedinci tak mohou pociťovat také bolest při močení či vyprazdňování. Mohou být přítomny i celkové příznaky, například:

  • únava,
  • malátnost,
  • nevolnost,
  • bolesti hlavy,
  • zvýšená teplota,
  • zduření uzlin.

Diagnóza genitálního oparu

Nemoc lékař stanoví na základě takzvaného kultivačního vyšetření, kdy se ze sliznice stírá vzorek a testuje na přítomnost viru. Zejména u velmi nepříjemných příznaků se testují také protilátky v krvi a stanovuje se vhodná a co nejvíce účinná léčba.

Léčba genitálního oparu

Léčba se řídí zejména rozsahem projevů onemocnění. U genitálních oparů je vždy nutná návštěva lékaře, který předepíše antivirotika (acyclovir, valacyclovir) celkově a případně doporučí také lokální krémy s obsahem virostatika. Délka léčby je minimálně 5 dnů, v případě potřeby i déle. Bolesti možno tlumit celkovým podáním analgetik, případné lokální analgetické a dezinfekční oplachy, nebo sedací lázně.

Vyplácí se také posilovat imunitu. Ani včasná léčba však viru nezabrání, aby se kdykoli v budoucnu znovu objevil. Léky nemoc potlačují jen v jejím aktivním stádiu.

Komplikace genitálního oparu

U pohlavních oparů se infekce může rozšířit na další místa pohlavního ústrojí a způsobit například zánět pochvy. Nebezpečí může rovněž představovat genitální opar v těhotenství. Pokud se dítě nakazí před porodem nebo během porodu, mohou se u něj rozvinout různé formy infekce, včetně meningoencefalitidy i velmi nebezpečné novorozenecké sepse. V případě infekce v časných fázích gravidity může rovněž dojít k potratu a různým vrozeným vadám. Ve druhém a třetím trimestru zas hrozí riziko předčasného porodu.

Jestliže u rodičky před porodem dojte k akutnímu výsevu puchýřků, přistupuje se k císařskému řezu.

Prevence genitálního oparu

Nejlepší prevencí je pak zodpovědné sexuální chování s přiměřeným množstvím sexuálních partnerů. Vzhledem k tom, že je nákaza virem HSV2 sexuálně přenosná infekce, prevencí nákazy je v některých případech používání bariérové antikoncepce – kondomu. Pokud se však opar nachází mimo oblast krytou kondomem, k přenosu může dojít. Neméně důležitá je i pohlavní hygiena. Nedoporučuje se používání společných ručníků, žínek a jiných hygienických prostředků. Snažíme se vyhýbat stresorům, které by mohly infekci vyvolat.

Zdroj: old.lf.upol.cz, dermatologiepropraxi.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gonorrhoea - kapavka

Kapavka patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající legislativním opatřením. Je to akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí.

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce