Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příznaky rakoviny prsu. Projevem nemusí být jen bulka

( aktualizováno 3. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3190x )

Zkušenost s rakovinou prsu má v České republice téměř každá osmá žena, a nemoc se nevyhýbá ani těm mladým. Na vině jsou mimo jiné narůstající věk prvního těhotenství, ale také dřívější odhalení nemoci. Mnoho lidí si myslí, že prvním příznakem rakoviny prsu je bulka v prsu. Tato nemoc se však může projevovat nejrůznějšími příznaky. Na jaké signály svého těla dávat pozor?

shutterstock.com

Karcinom se v prsu vytváří z abnormálních rakovinných buněk, které se vymkly kontrole. Pokud se nezačne s léčbou včas, mohou se tyto buňky šířit do okolních uzlin a metastázovat. Nádor odhalený v raném stádiu je ale dobře léčitelný, a až v 90 % případů je prognóza uzdravení příznivá.

Příčiny vzniku karcinomu prsu zatím nejsou přesně známé. Hlavním rizikovým faktorem bývá věk, důležitou roli hraje i výskyt v rodině. Rizikový je také časný nástup menstruace, pozdní menopauza, bezdětnost nebo první těhotenství po 30. roku, nadváha a užívání hormonální antikoncepce. Faktorem, který naopak prokazatelně snižuje pravděpodobnost onemocnění, je dlouhodobé kojení.

Největší nebezpečí rakoviny prsu spočívá v tom, že nemusí být v počátečních stádiích nijak zjevná, a lze ji tak snadno přehlédnout. Většina žen si navíc myslí, že projevem nemoci je pouze bulku v prsu.  Existuje ale celá řada dalších příznaků. Nádor může například způsobit zploštění či vtažení bradavky, jeden prs se může netypicky zvětšit, ztuhnout nebo zrudnout. Rakovinu prsu může signalizovat i výtok či krvácení z bradavky nebo například změny připomínající ekzém.

V počátečních stadiích je nádor většinou tak malý, že se nedá nahmatat a je viditelný pouze na snímku z mamografu. 

Každý měsíc samovyšetření

Každá žena, jakmile dovrší dospělosti, by měla pravidelně provádět samovyšetření prsou, a to každý měsíc po skončení menstruace, kdy jsou v prsech nejmenší hormonální změny a jsou dobře prohmatné.

Samovyšetření prsou

Před zrcadlem si zkontrolujte, zda vaše prsa vypadají stejně jako minule. Zvedněte ruce nad hlavu a podívejte se znovu. Sledujte, zda nemají jiný tvar, velikost, jinou barvu kůže nebo jinou strukturu. Na prohmatání prsou používejte konečky prstů. Nejprve jimi zakružte povrchově a potom trochu do hloubky. Nezapomeňte i na podpaží a prostor kolem klíční kosti.

Prsa vyšetřujte vždy opačnou rukou – pravou rukou levý prs a naopak. Metodu je dobré opakovat vsedě i vestoje a nakonec na boku vleže. Nezapomeňte zkontrolovat bradavky, zda nedošlo ke změně tvaru či barvy. Samovyšetření opakujte pravidelně každý měsíc.

Pokud jste nahmatali bulku s nepravidelnými okraji kdekoliv v prsu či v podpaží nebo jste si všimli zarudnutí, otoku kůže, nehojícího se vředu nebo čehokoli neobvyklého, nemusíte hned panikařit! Ne vždy to znamená něco hrozného, ale je vhodné navštívit co nejdříve lékaře.

Bulka není jediným projevem rakoviny

Skoro každý bere jako hlavní a jediný příznak rakoviny prsu bulku, kterou si žena nahmatá. Jenže takovou bulku mohou klidně doprovázet změny na kůži, kterým jste nejspíše nevěnovaly žádnou pozornost. Neberte to na lehkou váhu, kontrolujte svá prsa a všímejte si všech změn. Na jaké změny se zaměřit?

Změna textury kůže

Rakovina prsu může způsobit zánět kožních buněk, což většinou vede ke změnám textury vaší pokožky. Všímat si tedy můžete šupinaté kůže kolem bradavky a dvorce, která může být extrémně suchá. Tyto změny mohou také způsobit svědění, takže i jemu je dobré věnovat pozornost.

Výtok z bradavky

Pokud jste si všimly výtoku z bradavky, který může být řídký až hustý v barvě červené, oranžové nebo zelené, mějte se na pozoru. Může to být jeden z příznaků rakoviny prsu.

Zvětšení v okolí prsou – otok

Rakovina prsu může způsobit zvětšení celého prsu, nebo určité části v okolí prsu. V místě otoku bude kůže citlivá, může pnout a občas i pobolívat.

Vtažení bradavky dovnitř

Karcinom prsu může způsobit změny buněk za bradavkou, které mají za následek převrácení bradavek dovnitř prsu. Odborníci upozorňují, že takové změny mohou nastat i v období ovulace. V každém případě je nutné své tělo sledovat a o každé změně informovat lékaře.

Vyrážka podobná ekzému nebo zarudnutí bradavky

Jeden z posledních příznaků, o kterém se málo ví, je jedna vzácná změna. Jedná se o velmi ojedinělý typ rakoviny prsu zvaný Pagetova choroba. Tato nemoc na prsu způsobuje červenou svědivou vyrážku, která připomíná ekzém a je velmi nepříjemná.

Rakovina prsu se mimo jiné může projevovat i změnami v uzlinách v podpaží. To může signalizovat, že se karcinom začal šířit dále do těla. Celkově by člověk měl pozorovat i jiné signály těla jako únavu, nechutenství, celkovou schvácenost a zkrátka pocit, že se necítím ve své kůži. 

Pokud u sebe nějaký z výše zmíněných příznaků objevíte, nepanikařte. Ještě to nemusí znamenat nic vážného. Rozhodně však nepodceňujte návštěvu svého lékaře. Tak jako u spousty jiných nemocí, je i v tomto případě klíčová včasná diagnostika, která významně zvyšuje pravděpodobnost úspěšné léčby.

Mamograf odhalí nádor již v počátcích

U mladých žen se pak v rámci prevence využívá jako metoda první volby ultrazvukové vyšetření prsou, které může odhalit malá a nehmatná ložiska nádoru ve vazivových prsních tkáních mladých žen. V případě, že je výsledek nejednoznačný, následuje vyšetření mamografem. Nejde o bolestivou prohlídku, žena při ní leží pohodlně na zádech a výsledek se dozví ihned. Nicméně platí, že u žen ve středním a starším věku ultrazvuk nemůže nahradit mamograf.

S přibývajícím věkem totiž dochází ke změně struktury tkáně prsů, kdy začíná převažovat tuková složka. U žen nad 40 let je základní metodou mamografické vyšetření. Ten dokáže zobrazit patologické změny ve struktuře prsu, signalizující růst nádoru menšího než jeden milimetr. Tedy ve stadiu, kdy jej ještě nelze zjistit ani pohmatem. Provádí se i u žen, které nemají potíže, netrpí žádnými příznaky a v prsu si nic nenahmatávají. Doplňující metodou je pak ultrazvuk, který může přinést dodatečné informace. Mamografické vyšetření probíhá vestoje, kdy jsou ženě osnímkovány postupně oba prsy. Některým ženám to může být nepříjemné, protože při něm dochází ke stlačení prsů.

Pro věkovou kategorii 40–45 let je třeba zdůraznit individualizovaný přístup vycházející z osobní a rodinné historie pacientky a typu žlázy, respektující nejnovější evropské standardy. Podle lékařů se odhaduje, že přibližně 5–10 % karcinomů prsu je podmíněno rodinnou genetickou zátěží, se kterou jsou spojeny diagnóza v mladším věku a zvýšené riziko oboustranného nádoru s často přidruženým nádorem vaječníku.

Za dědičné predispozice ke vzniku nádoru prsu a vaječníků jsou ve většině případů zodpovědné geny BRCA1 a BRCA2. Mutace v genech BRCA1 a BRCA2 zvyšují riziko nádorů prsu až desetinásobně, nádoru vaječníků deseti až třicetinásobně oproti riziku běžné populace a potomci osob s vrozenou mutací BRCA1/BRCA2 mají padesátiprocentní pravděpodobnost zdědění poškozeného genu bez ohledu na pohlaví. Riziko této genetické mutace vešlo do povědomí veřejnosti zejména potom, co herečka Angelina Jolie oznámila, že je její nositelkou a preventivně podstoupila tzv. dvojitou mastektomii (odstranění obou prsů). Silný vliv, kromě genu BRCA1, má na rozvoj rakoviny prsu a rakoviny vaječníků také gen nazvaný BRCA2. Nositeli mutací v BRCA genech mohou být také muži.

Ultrazvuk i mamograf jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pokud ho doporučí praktický lékař či gynekolog z důvodu podezření na možné změny v tkáni prsu nebo rodinné anamnézy. Podstoupit ho žena může samozřejmě i bez doporučení odborníka jako samoplátkyně.  

Každá žena starší 45 let si může nechat udělat preventivní vyšetření v rámci screeningu rakoviny prsu prostřednictvím mamografie. Mamografický screening probíhá v České republice již od roku 2002. Díky němu mají všechny ženy starší 45 let jednou za dva roky nárok na pravidelné preventivní vyšetření, které je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. 

Včasná diagnóza – vyšší šance na vyléčení

Včasná diagnóza výrazně zvyšuje šanci na úspěšnou léčbu. V počátečním stadiu nemoci lze nádor odstranit šetrnou operací, kdy se odebere jenom malá část tkáně. V pokročilých fázích je ovšem léčba mnohem radikálnější a většinou ji provází radioterapie, chemoterapie a rozsáhlejší chirurgický zákrok. 

Léčba karcinomu prsu

Možností léčby rakoviny prsu nabízí moderní medicína celou řadu. Metody léčby lze rozdělit na místní a celkové. Místní léčba, například operace nebo ozáření (radioterapie), je omezena na místo výskytu nádoru, tedy prs a okolní tkáně. Celková neboli systémová léčba, například chemoterapie, hormonální léčba či imunoterapie, působí na celý organismus. 

Přibližně 40 % žen objeví v průběhu života ve svém prsu bulku. Přestože tato bulka nemusí ještě zdaleka znamenat rakovinu, velice záleží na tom, jak žena s tímto nálezem naloží.

Proto nenechávejte nic náhodě a pravidelně si prsy vyšetřujte a podstupujte preventivní ultrazvukové či mamografické vyšetření!

Zdroj: www.lecba-rakoviny.cz

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce